Головна Новини Політика Експерти вважають саміт Україна-Євросоюз «лебединою піснею» з боку представників ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти вважають саміт Україна-Євросоюз «лебединою піснею» з боку представників ЄС

На думку експертів, саміт носить в собі символічний харакрет і чекати якихось змін не варто до виборів

8 липня 2019, 11:40
Поділіться публікацією:
Експерти вважають саміт Україна-Євросоюз «лебединою піснею» з боку представників ЄС

В Києві сьогодні відбудеться 21-й саміт Україна — Європейський Союз в якому запланована участь президента України Володимира Зеленського, президента Європейської ради Дональда Туска, президента Європейської комісії Жан-Клода Юнкера. Чого чекати від заходу, виданню "Коментарі" розповіли аналітик Олександра Решмеділова і кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін.

"Зустріч з Туском під час його нинішнього візиту в Україну проходить у двох площинах. Перша – донбаська. Вчора Туск і Зеленський відвідали Станицю Луганську, де нещодавно відбулося розведення сил і засобів. Побачили ситуацію на КПВВ, поспілкувалися з місцевими жителями. Цей візит з боку президента ЄС демонструє зацікавленість у врегулюванні конфлікту, а не відсторонення від цієї проблеми, ігнорування її. І це, безумовно, хороший показник", — впевнена Олександра Решмеділова.

Друга площина – зустріч у Києві в рамках саміту.

"Нагадаю, що такі саміти відбуваються щороку. Але останні не принесли ніяких відчутних результатів, — продовжує експерт.

За її словами, вимоги ЄС до України потихеньку знижувалися, тим більше, що наші минулі влада не особливо прагнули їх виконувати.

“Зараз ситуація ускладнюється, оскільки у нас проходить процес трансформації влади. Так і в ЄС також йдуть виборчі процеси. Але мені здається, за підсумками цього саміту все ж можуть бути певні домовленості і навіть совместна резолюція. Приміром, буде продовжена лінія, започаткована під час візиту президента України до Канади, коли піднімалося питання інвестицій, у тому числі інвестфоруму в Маріуполі восени. Цікаво, як на це зреагують наші європейські гості", — сказав він.

При цьому, підкреслює експерт, потрібно розуміти, що чітких обіцянок та проектів не буде, поки у нас не пройдуть парламентські вибори, за підсумками яких з'являться нові коаліція і уряд.

"До того ж, про які інвестиції може йти мова, якщо в Україні процвітає рейдерство? І "віджимають" не просто підприємства, а цілі міста, — продовжує Олександра Решмеділова. — Щоб демонструвати інвестиційну привабливість, ми повинні дореформувати судову систему, показувати прогрес за конкретними напрямами. Поки цього немає".

Аналітик нагадує, що саміт готувався тривалий час. І це — така собі спадщина для Зеленського від минулої влади.

"І в цій спадщині можуть бути підводні камені. Адже тут щільно задіяний МЗС, а ми пам'ятаємо нещодавній скандал між Зеленським і Клімкіним, який після цього змушений був піти у відпустку, — продовжує Олександра Решмеділова. – Якщо це буде черговий "порожній саміт", це можуть використовувати опоненти нової влади, звинувачуючи у всьому команду Зеленського. Але за фактом для відсутності проривів є об'єктивні причини – ротація влади в Україні та ЄС. І все ж я розраховую на конкретні рішення і нехай невеликі, але зрушення. Це буде така собі дружня рука ЄС, простягнута Зеленському".

У свою чергу Олексій Якубін називає саміт "лебединою піснею" з боку представників ЄС.

"Не секрет, що в Євросоюзі йде зміна керівництва. Приїзд Туска – така собі данина ввічливості, підкреслення, що наша країна залишається (була так точно) в руслі інтересів ЄС, — пояснює Якубін. - Плюс — для Туска це момент самопіару. У Польщі він позиціонується як ліберал, в тому числі щодо стосунків з Україною".

Сам по собі саміт, на думку політолога, носить скоріше символічний, ніж практичний характер.

"Втім, не виключено, що можуть обговорюватися конкретні програми, пов'язані із залученням ЄС в інфраструктурні проекти на Донбасі, — зазначає Якубін. – Можливо, що піднімуть і тему чергового траншу ЄС, який України поки так і не отримала".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!