Головна Новини Політика Боротьба з "кнопкодавством": у Раді встановлять сенсорні кнопки для голосування
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба з "кнопкодавством": у Раді встановлять сенсорні кнопки для голосування

Експерти розповіли, як це вплине на законтворческій процес

8 липня 2019, 16:59
Поділіться публікацією:
Боротьба з "кнопкодавством": у Раді встановлять сенсорні кнопки для голосування

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій розпорядився встановити сенсорні кнопки для голосування народних депутатів до 15 серпня. Тим самим в парламенті сподіваються скасувати практику "кнопкодавства". Наскільки ця кнопка необхідна, чому її не ввели раніше, і коли можуть ввести насправді, експерти розповіли на прохання видання "Коментарі".

Аналітик, політтехноог Олександр Кочетков підкреслює: "Про дактилоскопічної ідентифікації, хто голосує, як на смартфоні, говорять давно. Ще Арсеній Яценюк, перебуваючи на посаді спікером цю ідею просував. Але всякий раз ідея розбивалося про те, що саме провладної більшості не вистачало голосів для протягування потрібних рішень, і саме більшість переходило на кнопкодавство ".

Зараз розмова про сенсорну кнопку — це спроба ускладнити життя своїм змінникам в Раді, впевнений експерт.

"Зрозуміло, у Андрія Парубія розмовами і обмежиться. Сподіваюся, що сесорную кнопку разом з кримінальною відповідальністю за неперсональное голосування введе нову більшість. У всякому разі, у" Слуги народу "це записано в першочергові завдання", — нагадує Олександр Кочетков.

"З точки зору забезпечення персонального голосування, така кнопка — гарне" ліки "від кнопкодавів. На жаль, наші парламентарії фактично весь час ігнорували вимогу Конституції про персональне голосування, — зазначив виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень" Пента "Олександр Леонов. — Втім , наші наредпи такі витівники, що можуть щось придумати. У будь-якому випадку, така міра ускладнить роботу "багатоверстатників", нажимающих по 5-6 кнопок. з точки зору закону — правильна міра ".

За словами експерта, раніше таку кнопку не запроваджували, тому що для прийняття того чи іншого закону в українському парламенті необхідно 226 голосів. І набрати фактично таку кількість парламентаріїв виходило не завжди. Так що "потрібну кнопку" відкладали "в довгий ящик".

"У ряді європейських країн голосує більшість від присутніх законодавців. Так що позитивний-негативних результат забезпечується самими фракціями. Якщо законопроект принциповий, то фракції забезпечують потрібну явку — причому як противники, так і прихильники, — пояснює Леонов. — У нас же закон можна прийняти лише більшістю від конституційного складу парламенту (не менше 226 з 450). Ми періодично бачимо "дисципліну" нардепів — напівпорожню, а то і практично порожню Рада. Яка при цьому примудряється приймати ті чи інші законопроекти. Не дивно, що введення сенсорної кнопки максимально відтягалося ".

Зараз же, за словами Леонова, настав цікавий момент, коли парламенту в якійсь мірі навіть вигідно запустити сенсорну кнопку.

"Цьому скликання залишилося зовсім небагато. І чимала його частина не виявиться в новій Раді. Так що, швидше за все, кнопку залишать наступного скликання як своєрідний" подарунок ". І для нової парламентської більшості він може стати серйозною проблемою, — вважає експерт. — Доведеться забезпечувати реальну явку. Той же список "Слуги народу" — дуже різношерстий, що може стати джерелом конфліктів. Не факт, що частина депутатів, незважаючи на обіцянки, буде голосувати в унісон з "лінією партії". Щоб забезпечити потрібне голосування доведеться ізворачіват ься. І тут бумерангом може вдарити причина розпуску парламенту восьмого скликаючи — вимоги про наявність коаліції не тільки на папери, а й в реалі. А "з'їхати" з теми посилення відповідальності за неперсональное голосування у Зеленського і пропрезидентської партії не вийде, тому що це буде пряме порушення їхніх передвиборчих обіцянок. до того ж в оточенні президента і зовсім пропонують посилити покарання за "кнопкодавство" аж до кримінальної відповідальності. І тут — сенсорна кнопка їм на допомогу ".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!