Постачання води до Криму: політологи назвали умови та наслідки

Експерти вказали на стратегію поразки України

Радник президента Данило Гетманцев висловив переконання, що Україна зайняла деструктивну позицію, відключивши аннексованому Криму воду.

"Відключаючи водопостачання окупованим територіям, ми шкодимо людям, які є нашими громадянами. Мені здається, що це не той метод, який потрібно використовувати для відновлення контролю над нашими територіями", - сказав він.

Політологи розповіли виданню "Коментарі", про що можуть свідчити такі заяви і які перспективи запуску Північно-Кримського каналу.

За словами політолога Олега Саакяна, питання постачання води до Криму досить чутливе.

"Якщо виходити з принципу нашкодити-не нашкодити населенню, то потрібно розуміти, що будь-яка війна – це зло. І так ми не можемо дійти до того, що не можна стріляти у відповідь, тому що з тієї сторони можуть бути убиті. Це - слабка позиція, яка може обернутися куди більшою кількістю жертв. І ми таке вже проходили з Росією", - сказав він, нагадавши, що Крим є окупованою територією і відповідальність за все на півострові несе Росія.

Експерт також вказав на відсутність у команди президента комплексного бачення проблеми окупованих територій. І будь-які резонансні заяви "можуть списуватися на особисту думку одного з членів команди".

"Це виглядає як політтехнологія, але з часом почне викликати роздратування в суспільстві – аж надто діаметрально протилежні думки висловлюють члени однієї команди", - констатував Саакян.

Політолог Кирило Молчанов, в свою чергу, висловив упевненість, що відновити постачання води до Криму найближчим часом неможливо.

"А далі, - хіба що після зустрічі Зеленський - Путін, - продовжує експерт. - Приміром, РФ піде на підписання транзитного контракту на газ (в чому є вигода для України), а з української сторони буде поступка у вигляді відновлення подачі води. Але це все перспектива вже весни 2020 року в кращому випадку. Та й то — малоймовірно", - сказав він.

На думку політолога, подібні заяви членів команди Зеленського більше схожі на загравання з різними групами виборців.

"Той же Богдан говорить про російську мову для Донбасу, а потім виявляється що це його особиста позиція, а не президента",- нагадав Молчанов.

Зазначимо, до анексії Криму в 2014 році Україна забезпечувала до 85% потреб населення Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал. Після анексії навесні 2014 року Україна припинила постачання води з Дніпра в канал. Нестача прісної води, за словами експертів, залишається однією з головних проблем Криму. Дефіцит компенсується викачуванням підземних вод.