Експерти вважають нерозумним створювати на шостому році війни словник термінів агресії РФ

МинВот перебуває на межі закриття через свою крайню низької ефективності і саме тому демонструють бурхливу діяльність

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб презентувало керівництво по термінології збройного конфлікту, в якому містяться значення 105 ключових термінів, використовуються для опису агресії РФ проти України.

Співголова Громадської ініціативи "Права Праворуч", аналітик, історик, юрист Дмитро Снєгирьов скептично поставився до розробленого МінВОТ словника, в якому міститься термінологія щодо конфлікту на Донбасі.

Експерт вважає розповів про те, що МінВОТ перебуває на межі закриття через свою крайньої низької ефективності і саме тому демонструють бурхливу діяльність.

“Дивно як на шостому році війни, раптом видавати подібні "словники". Ще більш дивно це виглядає, враховуючи, що президент нещодавно заявив про можливе завершення конфлікту в 2020 році", - зазначив він.

Також він нагадав, що команда президента ініціювала створення парламентського комітету з окупованим територіям і швидше за все, сенс в неефективному МінВОТ просто відпаде.

“Це міністерство не виконує своїх функцій, є корупційною складовою політики минулої влади. Вся діяльність – загальні слова, як з цим "керівництвом", як з раніше озвученою "концепцією" деокупації. Загальні слова без конкретного сенсу", - сказав він.

В свою чергу керівник проектів Центру досліджень проблем громадянського суспільства, аналітик Марія Кучеренко вважає, що створення словника термінів, пов'язаних з російсько-українською війною – правильна ініціатива, тому що часто у ЗМІ можна зустріти спроби замінювати ті назви, які закріплені в українському законодавстві, синонімами – "щоб було красиво", а це зміщує акценти і розмиває контури того, що відбувається.

За її словами, всі цим "російсько-терористичні війська" повинні раз і назавжди піти в минуле – такого поняття в принципі не існує.

Кучеренко зазначила, що є поняття регулярної армії Російської Федерації і різних НВФ, підконтрольних їй, є окупаційні адміністрації.

Вона вважає, що для подібних починань в принципі не пізно буває, так як війна все ще триває, а мова її опису знаходиться нашими медіа з великим скрипом, в той час як мова опису цієї війни ворогом давним-давно вироблено, хоч він і не має нічого спільного ні з правовою термінологією, є гранично емоційно забарвленим і т. д. То, як ми називаємо речі і явища, пов'язані з війною – це, безумовно, маркер нашої позиції".