Головна Новини Політика Політологи дали свою оцінку законопроекту про Антикорупційний суд
commentss НОВИНИ Всі новини

Політологи дали свою оцінку законопроекту про Антикорупційний суд

Деякі експерти вважають такий законопроект провальним для судової системи

9 липня 2019, 17:01
Поділіться публікацією:
Політологи дали свою оцінку законопроекту про Антикорупційний суд

Політолог Андрій Золотарьов для видання "Коментарі" проаналізував внесення в парламент президентського законопроекту, який зосередить Вищий антикорупційний суд виключно на топ-корупції, зазначив, що з функціональної точки зору такий крок виправданий. Ось тільки загальна ситуація з корупцією в нашій країні - унікальна і аномальна.

"Взагалі, всі суди мають бути антикорупційними. Але у нас продовжують вибудовувати антикорупційну вертикаль. Так ми рано чи пізно дійдемо до антикорупційного парламенту. Подібна надзвичайна антикорупційна вертикаль пояснюється тим, що вона була створена під тиском наших іноземних партнерів. Вони втомилися розбиратися в особливостях української корупції, втомилися від того, що наші чиновники говорять одне, а роблять інше. І вирішили застосувати досвід Румунії, де створили антикорупційну вертикаль, яка стоїть осторонь від системи. За логікою, ВАСК, дійсно, повинен займатися топ-корупціонерами, чиновниками. З точки зору функціоналу такий крок виправданий. Чи не хабарників ж рівня міської поліклініки їм судити. Але є й інша логіка — особливості української корупції. І в цьому сенсі ми перебуваємо в унікальній, аномальної ситуації. У нас корупція стала не просто пороком окремих чиновників, а системним елементом суспільно-політичного, економічного життя. Вийміть плату з системного блоку в комп'ютері — і він перестане працювати. Так і у нас при спробах боротися з корупцією. Коли недавно президент дав прочуханки митникам, вони почали шмонати всіх на кордоні. Одні зляться, що їх позбавили "шматка хліба", інші, що їм створили незручність. А крайній — президент. Ось так у нас благі наміри стикаються з непереборною логікою обставин. З нашими українськими реаліями. І навряд чи тут може допомогти президентський законопроект щодо перерозподілу функцій ВАСК".

Внесений президентом Володимиром Зеленським у парламент законопроект, який зосередить Вищий антикорупційний суд виключно на топ-корупції, демонструє нерозуміння суддями ВАКС, а також тими, хто готував цей документ для глави держави, тих функцій і завдань, які покладені на цей суд. Таку думку виданню "Коментарі" висловив віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

"На мій погляд, дані обставини свідчать про черговий провал судової реформи. Судді ВАКС, які відбиралися по конкурсу, не могли не розуміти, який обсяг роботи їм дістанеться. Однак отримуючи другий місяць зарплату в 180 тис. грн. і фактично нічого не роблячи, вони вирішили, що не можуть впоратися. Провели ряд прес-конференцій. І тепер намагаються переконати громадськість і президента України, що їм не під силу така кількість справ, яку наплодили т. зв. антикорупційні органи. Тому представники ВАКС вирішили залишити лише ті справи, які розслідувало НАБУ і завершувала САП. Що в черговий раз ставить під сумнів об'єктивність розгляду цих справ. Судячи із заяв, основною метою таких реорганізацій є швидкість, а не якість розгляду. Крім того, мабуть у зв'язку з дуже низьким професійним рівнем, особи, яке підготували даний законопроект, не врахували в ньому проблеми, що виникають у ВАКС. Такі висновки випливають з того, що на сьогоднішній момент питання видачі визначень на проведення обшуків непідвідомче суддям ВАКС. Вони можуть приймати рішення тільки про надання тимчасового доступу. Крім того, не вирішено питання розгляду затримання осіб. Фактично, тепер всіх, кого буде затримувати НАБУ, повинні вести до Києва — до ВАКС, для розгляду питань обрання запобіжного заходу. Що знову ж ставить під сумнів оперативний і об'єктивний судовий контроль над затриманням. Все це в комплексі вказує на нерозуміння як суддями Вищого антикорупційного суду, які запропонували ці зміни, так і особами, які готували ці зміни для президента, тих функцій і завдань, які покладені на ВАКС. Висновок, на жаль, такий — об'єктивних рішень від цього суду чекати не варто".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!