Головна Новини Політика Глава Офісу президента Богдан представляв офшор для афери на 200 млн грн,- ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Глава Офісу президента Богдан представляв офшор для афери на 200 млн грн,- ЗМІ

Глава Офісу президента Андрій Богдан раніше представляв за дорученням офшорну компанію "Айдельберг ресорсис ІНК." (Idelberg resources INC.) з Віргінських островів, яка була залучена до здійснення кредитної афери на суму 200 млн грн, повідомляється у сюжеті програми "Наші гроші".

9 липня 2019, 23:55
Поділіться публікацією:
Глава Офісу президента Богдан представляв офшор для афери на 200 млн грн,- ЗМІ

Афера спливла в 2016 році, коли Фонд гарантування вкладів ліквідував банк "Фінанси та кредит". У тому ж році було заведено кримінальне провадження.

Схема афери була наступною: "Світловодський маслосиркомбінат" з групи "Клуб сиру" не розрахувався з банком "Фінанси та кредит", за позику в яка була узята ще в 2007 році і мала бути виплачена до 2009 року. Однак борг комбінату перед банком виріс до близько 150 млн грн. Банк звернувся за стягненням застави, але Idelberg resources заявила претензії на активи комбінату. Офшор подав два позови до Господарського суду Київської області про повернення понад 52 млн грн раніше наданого боргу та понад 150 млн грн, за які комбинат нібито поручився за позикою "Карлівського заводу сухого молока". За словами представників Idelberg resources, вони отримали право на кошти від інших офшорних компаній. Маслосиркомбінат визнав свій борг і суд задовольнив два позови офшорної компанії. Однак у кримінальній справі від 2016 року ця фірма називається фіктивною.

Фонд гарантування вкладів встановив, що після банкрутства банку "Фінанси та кредит" маслосиркомбінат паралельно ініціює власне банкрутство для виведення майна з іпотеки банку. Потім майно було продано фактично афельованій фірмі "Дніпровська молочна компанія" з групи "Клуб сиру". Активи були продані трохи дорожче 10 млн грн при оціночної вартості 31 млн 708,074 тис. грн.

За даними журналістів, Андрій Богдан отримав довіреність на представлення інтересів Idelberg resources в 2016 році від свого бізнес-партнера Олександра Бауліна.

Відзначається, що в афері фігурували партнери Богдана. Так, членом правління "Світловодського маслосиркомбінату" раніше був Олександр Коваленко, якому Андрій Богдан цього року особисто видав довіреність на розпорядження його земельною ділянкою в с. Забуяння під Києвом. А колега Богдана Роман Бабій в офшорній схемі представляв у судах сам “Світловодський маслосиркомбінат". Бабій, згідно реєстру адвокатів, зареєстрований в офісі компанії "Пушкін і партнери". Фірма належить бізнес-партнеру Богдана Ігорю Пушкіну. В даний час Бабій балотується у Верховну Раду за списком партії "Слуга народу" під №48. Ще один адвокат Зоя Касперчик, яка зареєстрована у тому ж офісі, в 2015 році подавала касаційну скаргу від імені Idelberg resources у Вищий господарський суд. Крім того, Касперчик є одним з власників фірми "Гельд-Енергія", якою керує Бабій.

Богдан у коментарі ЗМІ сказав, що не пам'ятає про цю офшорну компанію, але не виключив, що міг її представляти від імені Бауліна.

Журналісти також додали, що така схема використовувалася і з збанкрутілим банком "Надра" в 2008 році. Тоді компанія власників банку Іллі та Вадима Сегалів "Каховка Пром-Агро" отримала кредит в "Надрі" 25 млн грн. Пізніше банк продали Дмитру Фірташу. "Каховка Пром-Агро" почала процедуру банкрутства, продала майно спорідненим структурам і банк не зміг отримати заставу. Тоді офшорна компанія "Весдікс Інвестментс Лімітед" з допомогою суду забрала нібито позичені фірмі-банкруту понад 125 млн грн. Офшорну компанію в суді представляв Роман Бабій.

"Пан Сегаль – власник цього заводу – громадянин Америки – мусить його отримати назад. Це новий, так сказати, тест для судової системи України", — сказав Андрій Богдан у 2018-му році, коментуючи цю історію для програми "Секретні матеріали" на телеканалі "1+1".

Нагадаємо, раніше Андрій Богдан заявляв, що багато нинішніх політиків були його клієнтами, коли у нього була адвокатська практика.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!