Головна Новини Політика Експерти дали оцінку списком кандидатів у прем'єри, який представили американські аналітики
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти дали оцінку списком кандидатів у прем'єри, який представили американські аналітики

Політологи відреагували на список, опублікований співробітницею Atlantic Council

11 липня 2019, 17:10
Поділіться публікацією:
Експерти дали оцінку списком кандидатів у прем'єри, який представили американські аналітики

Співробітниця американського аналітичного центру Atlantic Council Мелінда Херінг опублікувала в Мережі п'ятірку можливих кандидатів на посаду прем'єр-міністра України. Ними стали:

  • заступник виконавчого директора від України у Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован,
  • директор з розвитку бізнесу НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко,
  • голова правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв,
  • секретар РНБО та екс-міністр фінансів Олександр Данилюк.
  • колишній міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус.

Своєю оцінкою списку і причинами, за якими вищезазначені персони потрапили в ймовірні кандидати, з читачами видання "Коментарі" поділилися українські експерти.

Зокрема, голова платформи "Єдиний координаційний центр", політолог Олег Саакян вважає, що оприлюднення Atlantic Council імен п'яти кандидатів на пост прем'єр-міністра України могло відбутися з подачі команди президента Володимира Зеленського.

"Це вже не перший "прем'єрський" список. Частково він дублює ті, що друкувалися різними виданнями з посиланням на "джерела". Частково – оновлено. Таке враження, що відбувається контрольований злив прізвищ. Можливо, за цим стоїть команда нового президента", висловив припущення політолог.

Олег Саакян також розповів про сенс публікацій подібних списків кандидатур.

"Робиться це для того, щоб пролонгувати ситуацію навколо кандидатури глави Кабміну, із збереженням ажіотажу і не називаючи конкретного прізвища. Крім того, так можуть піднімати ставки, збиваючи хвилю самопрезентацій себе в прем'єри від можливих партнерів по коаліції. Також це робиться, щоб створити внутрішню конкуренцію і подивитися на реакцію можливих претендентів", — пояснив експерт.

Лідер "Єдиного координаційного центру" також відзначив низький рівень достовірності таких публікацій.

"Будь-які такі списки — не більше ніж припущення. У будь-якому випадку кандидатура прем'єра стане розмінною монетою в процесі переговорів з формування коаліції і нового уряду", вважає Олег Саакян.

У той же час, економіст, політексперт Тарас Загородній називає "похмурим" вищевказаний список. Він дав свою характеристику кандидатур, зазначеним у публікації журналіста Atlantic Council.

"Ми бачимо абсолютних неолібералів, які будуть добивати нашу економіку, остаточно перетворивши Україну в сировинний придаток. Похмурий список, навіть якщо він чисто теоретичний. Той же Рашкован займався зачисткою українського банківського сектора, фактично угробивши половину банків. З приводу Абромавичуса є маса питань, не кажучи вже про Коболеве, який пухне від грошей, обклавши даниною всю країну", повідомив політексперт.

Тарас Загородній вважає, що основною проблемою, яка впливає на вибір прем'єр-міністра буде створення парламентської більшості.

"Судячи з останніх рейтингів, у нас точно буде коаліція. Навіть якщо "Слуга народу" набере 40%, це приблизно 130 мандатів.  Де брати ще під 70-80 голосів для парламентської більшості? В коаліцію можуть увійти "Голос" і "Батьківщина". Причому партія Тимошенко точно проведе в Раду більше голосів, ніж партія Вакарчука. І саме Юлія Володимирівна, маючи "золоту акцію", буде претендувати на посаду прем'єра. Причому як прем'єр вона точно буде краще, ніж неоліберали з озвученого списку, яких нам нав'язують "західні партнери", включаючи МВФ".

Як повідомляли "Коментарі", В разі проходження у Верховну Раду Володимир Гройсман готовий знову претендувати на посаду глави уряду для того, щоб продовжити розпочаті реформи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!