Головна Новини Політика внутрішня політика Гройсману досить "дюжини міністерств": що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Гройсману досить "дюжини міністерств": що кажуть експерти

Прем'єр пропонує скоротити чисельність міністерств до 12-ти

11 липня 2019, 21:23
Поділіться публікацією:
Гройсману досить "дюжини міністерств": що кажуть експерти

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пропонує в майбутньому скоротити кількість міністерств до 12 з нинішніх 19 з метою оптимізації роботи всього уряду. Про це повідомляється на Урядовому порталі.

"Вважаю, що 12 міністерств було б достатньо, щоб управляти державними процесами", – заявив голова Кабміну.

Примітно, що тему скорочення кількості міністерств не так давно піднімав і президент країни Володимир Зеленський. Видання "Коментарі" вирішив поцікавитися у фахівців, як вони розцінюють можливість скорочення уряду і як це позначиться на економіці України.

Важливо не кількість міністерств, а ефективність їх роботи

Аналітик Олександра Решмедилова, коментуючи заяви Офісу президента, а також прем'єра Володимира Гройсмана про необхідність зменшити кількість міністерств переконана, що кількість міністерств не так важливо, як їх ефективність.

"Обґрунтувати, чому ти будеш розширювати або скорочувати кількість міністерств можна красиво і грамотно. Але насправді — ні оптимальної кількості міністерств. Міністрів може бути і 10, і 20 — у залежності від завантаження, поставлених завдань і кількості політичних фігур, які потрібно "посадити і зайняти роботою", — позначила Решмедилова.

Вона також додала, що для команди Зеленського розмови про скорочення міністерств — це продовження лінії з Офісом замість Адміністрації президента — умовні оптимізація, переформатування, спрощення.

"Видимість бурхливої діяльності з акцентом "ми не такі, як ті, що були раніше". Гройсман ж взагалі багато чого заявляє останнім часом. Хоче показати себе незамінним фахівцем. Але вже зрозуміло, що йому доведеться пакувати валізи. Нагадаю, що в Кабміні Гройсмана було досить багато дірок – міністрів з приставками в. о. Кадровий голод залишиться, і навіть стане більше, адже в команді Зеленського не вистачає досвідчених людей. А ділитися посадами ні з ким не хочеться", — впевнена аналітик.

Коаліції бути

"Що б там не хотілося, а, мабуть, доведеться: коаліції бути, і потрібно буде задовольняти побажання партнерів. Сказати що в країні немає достатньої кількості компетентних фахівців, щоб сформувати професійних Кабмін без "варягів" не можна", — не без іронії підкреслює Олександра Решмедилова.

Експерт резюмувала, що найчастіше Кабмін у нас формується за квотним, а не за професійною принципом.

"Ось в цьому вся заковика. Можна урізати міністерства, розширювати їх, зливати в одне. Не важливо стільки це, скільки те, щоб на чолі кута ставилося принцип професіоналізму і командної роботи. Ми ж часто бачимо "суміш бульдога з носорогом" або втілення відомої байки за Лебедя, Рака і Щуку", — впевнена аналітик.

"Під ніж" варто пустити багато міністерства

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко підтримує ідею скорочення міністерств і навіть пропонує свій перелік тих міністерств, без яких можна обійтися.

"Ідея про скорочення міністерств – це ідея "з бородою". Про це говорили багато раз. І скорочували багато разів. Але досвід показує, що після ліквідації міністерств, їх загальна кількість з часом лише збільшується. Деякі породжуються новою владою (як той же марне Мининформполитки при Порошенко, Міністерство у справах ветеранів та Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб – при ньому). Деякі перетворюються у різного роду комітети, комісії, агентства. Вивіску міняють – і все...", — зазначив Охріменко.

Аналітик додав, що потрібно ліквідувати Миноборазования і Моз, як зробили в США. Адже, як він зазначив, фінансуванням шкіл і лікарень займається Мінфін. А ці міністерства виступають як посередники, прокручуючи, в тому числі, свої корупційні справи.

"Те ж Мінекономіки могло б стати підрозділом Мінфіну, як це зроблено в Німеччині. Сюди ж міг би влитися Фонд держмайна. Міністерство культури слід розігнати давним-давно. Це страхітливий рудимент радянської системи – з дурнуватими заборонами, з "розпилом" коштів на всякого роду культурних заходах, на зйомки фільмів", — сказав Охріменко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!