Головна Новини Політика зовнішня політика У Раду внесено закон про розширення люстрації
commentss НОВИНИ Всі новини

У Раду внесено закон про розширення люстрації

Під люстрацію підпадають особи, які займали посаду в період з 23 лютого 2014 до 19 травня 2019 року і не були звільнені у цей період

12 липня 2019, 12:15
Поділіться публікацією:
У Раду внесено закон про розширення люстрації

Голова держави Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект про розширення люстрації чиновників часів його попередника Петра Порошенка. Текст законопроекту №10444 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо очищення влади з'явився на сайті парламенту.

“Законопроектом розширено категорії посад, за якими здійснюються заходи по очищенню влади (люстрації), а також уточнено деякі критерії здійснення очищення влади", — йдеться в пояснювальній записці.

Зазначається, що під люстрацію підпадають особи, які займали посаду (посади) в період з 23 лютого 2014 до 19 травня 2019 року і не були звільнені у цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням.

Под нову люстрацію повинні потрапити глави НБУ, АМКУ, Фонду держмайна, Держкомтелерадіо, голови та члени Нацкомісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ), а також нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), ринків цінних паперів (НКЦПФР) і фінансових послуг (Нацкомфінпослуг).

Згідно порівняльної таблиці, законопроектом пропонується розширити заходи щодо очищення влади на президента, народних депутатів, голови Верховної Ради, його першого заступника та заступників, а також членів Вищої ради юстиції.

Крім того, люстраційні заходи пропонується розширити на всіх інших посадових і службових осіб, включаючи виборчі посади: раніше для цієї категорії передбачалося виключення. Також пропонується люстрацію поширити на кандидатів у народні депутати, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, всіх місцевих рад, кандидатів на пост президента та на посади сільських, селищних і міських голів та старост.

У їх числі згадані президент, прем'єр, перший віце-прем'єр і віце-прем'єри, спікер Ради, перший заступник і заступники, міністри і керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять в Кабмін, глави Нацбанку, Антимонопольного комітету, Фонду держмайна, Держкомітету тілі — і радіомовлення, генпрокурор, голова СБУ, Служби зовнішньої розвідки, начальник Управління держохорони, керівник податкового та/або митного держоргану, податкової міліції та їх структурних підрозділів, секретар РНБО, глава Адміністрації президента, Державної судової адміністрації, керівництво Держуправління справами, секретаріату Кабміну, Урядового уповноваженого з антикорупційної політики, а також їх перші заступники і заступники.

Також згадані члени ВРЮ, Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів, начальник Генштабу – головнокомандувач ЗСУ, керівники державних, у тому числі казенних, підприємств оборонно-промислового комплексу, товариств, управління корпоративними правами щодо яких передано Держконцерну Укроборонпром, а також державних підприємств, товариств, що належать до сфери управління суб'єкта надання адміністративних послуг.

Крім того, така заборона займати посади поширюється на суддів, одноосібно або у колегії прийняли рішення з допущенням порушень Конвенції про захист прав людини і основних свобод, констатованих в рішенні Європейського суду з прав людини. 

Відповідно до законопроекту, особа, що підпадає під закон про люстрацію, також позбавляється права займатися адвокатською діяльністю.

 Як повідомляли "Коментарі", Зеленський у відеозверненні заявив: "Для чого потрібні народні депутати, які залишають недоторканність, узаконюють незаконне збагачення, просто не ходять на роботу? Для чого міністри, які розповідають, що українці дуже багато їдять, будують дороги тільки у власному фейсбуці і народжують дітей в Америці, які угробили здоров'я нації і розповідають про шкоду вишневих кісточок?".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!