Нардеп Береза міг приховати від ЦВК друге громадянство, - ЗМІ

За даними ЗМІ, у поданому ЦВК пакеті документів Береза, серед іншого, надав паспорт громадянина України, але при цьому нібито приховав документи громадянина Ізраїлю

Народний депутат України Борислав Береза, що знову йде у Верховну Раду від 213-го мажоритарного округу (Троєщина, Київ), міг надати Центральній виборчій комісії недостовірні дані про своє громадянство. Про це пише видання "Апостроф", посилаючись на копії відповідних документів, справжність яких не підтверджена.

Відзначається, що в поданому ЦВК пакеті документів Береза, серед іншого, надав паспорт громадянина України, але при цьому нібито приховав документи громадянина Ізраїлю. Про наявність такого ще в 2015 році повідомляли ЗМІ, публікуючи копію виписки з реєстру громадян Ізраїлю, видану Міністерством внутрішніх справ цієї країни.

Так, документ, якщо він справжній, підтверджує наявність у нардепа наявність другого паспорта, отриманого за подвійним прізвищем Бляхер-Береза (Бляхер – прізвище його батька, Береза – прізвище матері). Також у виписці були продемонстровані і паспортні дані, включаючи номер ізраїльського паспорта Берези і місце його реєстрації в передмісті Хайфи Кирьят-Моцкине.

Як повідомляє "Апостроф", в Ізраїль Борислав Береза потрапив завдяки батькові-єврею ще на початку 90-х по програмі репатріації. Подібні програми передбачають видачу тимчасового посвідчення особи строком до трьох місяців, після закінчення яких репатріант зобов'язаний отримамати вже постійний паспорт громадянина. В Ізраїлі майбутній депутат прожив три роки, з 1991 по 1993 рік, а значить, він повинен був отримати ізраїльський паспорт.

Сам парламентарій продовжує запевняти, що паспорта громадянина Ізраїлю у нього немає і ніколи не було.

За даними журналістів, після оприлюднення даних в 2015 році Береза звернувся до ізраїльської влади з проханням змінити його статус. Таким чином він залишився громадянином Ізраїлю, але перестав бути податковим резидентом цієї країни. Це дозволяє йому не платити податки ані в Україні, ані в Ізраїлі.


Раніше нардеп Береза наполягав на необхідності піддавати жителів українського Донбасу процедурі підтвердження громадянства, а також заявляв, що держслужбовці, які мають громадянство іншої країни, повинні нести за це кримінальну відповідальність.