Говорячи про люстрацію, Зеленський відчуває запит суспільства, - політологи

Експерти вважають, що президент Володимир Зеленський прислухається до того, що хоче народ, але зазначають, що в історії з люстрацією також має місце фактор виборів

Сьогодні, 12 липня, глава держави Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект про розширення люстрації чиновників часів його попередника Петра Порошенка. Текст законопроекту №10444 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з очищення влади" з'явився на сайті парламенту.

"Законопроектом розширені категорії посад, за яким здійснюються заходи по очищенню влади (люстрації), а також уточнено деякі критерії здійснення очищення влади", - йдеться в пояснювальній записці.

Відзначається, що під люстрацію підпадають особи, які займали посаду (посади) в період з 23 лютого 2014 до 19 травня 2019 року і не були звільнені у цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням.

Під нову люстрацію повинні потрапити голови НБУ, АМКУ, Фонду держмайна, Держкомтелерадіо, голови та члени Нацкомісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), а також Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), ринків цінних паперів (НКЦПФР) і фінансових послуг (Нацкомфінпослуг).

Коментуючи президентський законопроект про розширену люстрацію, політичні експерти відзначають, що таким чином Володимир Зеленський реагує на запит суспільства, а також враховує фактор виборів. Зокрема, за словами політолога Андрія Золотарьова, чинний Гарант розуміє, що йому не можна повторювати помилки попередників, які лише імітували процес очищення влади, змушуючи поодиноких політиків і чиновників "віддуватися" за всіх інших.

Політолог зазначив, що існує суспільний запит на покарання тих, хто завдав Україні колосальних збитків, зруйнувавши цивільні мир і злагоду, загостривши відносини практично з усіма сусідніми країнами. Зеленський це розуміє і влаштовує показове "полювання на відьом" перед виборами.

"Шостий президент діє як хороший піарник, діючи за принципом: бачиш воду – кинь карбід, бачиш карбід – додай води. Якщо Порошенко жив, під собою не відчуваючи країни, то у Зеленського, принаймні зараз, немає ефекту товстої шкіри, зате є тонке відчуття громадських настроїв", - розповів виданню "Коментарі" політолог.

Водночас виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов нагадав, що законопроект про очищення влади, насправді створено не чинним главою держави, а колишнім заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича, юристом Андрієм Портновим.

Він також підтверджує думку, що, швидше за все, ідея про люстрацію розганяється президентською командою не просто так, а під вибори.

"Вона – абсолютно популістська. До того ж, це ідея не Зеленського, а Портнова, який анонсував щось подібне ще на початку липня. Так що законопроект варто було б назвати авторства Портнова-Зеленського. Список тих, хто потрапляє під люстрацію, досить широкий. І туди потрапляє чимало тих, хто чинив опір російської агресії. Очевидно, що законопроект абсолютно неконституційний, тому що чіпляє, в тому числі, виборні посади (чого за законом робити не можна)", – зазначив він.

Як повідомляли "Коментарі", глава держави Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект про розширення люстрації чиновників часів його попередника Петра Порошенка.