Головна Новини Політика Телеміст та дзвінок Путіну: ТОП-5 подій тижня, що минає
commentss НОВИНИ Всі новини

Телеміст та дзвінок Путіну: ТОП-5 подій тижня, що минає

Пропагандисти російських телеканалів спробували самовільно влаштувати телеміст між Росією і Україною, але зустрілися з жорстким "ні" новообраного Президента Володимира Зеленського. Замість цього між країнами відбувся діалог на найвищому рівні: Зеленський зателефонував Путіну і обговорив з ним питання Донбасу, "нормандського формату" та обмін утримуваними особами. Видання "Коментарі" виділило п'ять головних подій тижня, що минає

13 липня 2019, 18:24
Поділіться публікацією:
Телеміст та дзвінок Путіну: ТОП-5 подій тижня, що минає

Пристрасті навколо телемосту

picture

У понеділок вранці медійний простір "підірвала" інформація про підготовку телемосту між українським телеканалом NewsOne і російським "Росія-1". Новину в прямому ефірі озвучив ведучий провідної пропагандистської програми "Вести недели" Дмитро Кисельов. Планувалося, що проект під назвою "Треба поговорити" відбудеться 12 липня о 18:00 та триватиме дві години, а в ефірі візьмуть участь громадяни обох країн.

У той же день Президент України Володимир Зеленський виступив із зверненням до українського народу, назвавши телеміст з Росією дешевим піаром перед виборами і черговою спробою РФ поділити українців на два табори.

"Анонсований телеміст — це просто дешевий, але небезпечний піар хід, мета якого знову поділити українців на два табори. Одного табору політики розкажуть: "звичайно, давай поговоримо, треба забувати образи, ми ж братні народи, подумаєш, тисячі загиблих наших хлопців". Другий табір — політики закличуть обуритись і, прикриваючись патріотизмом, підуть заробляти бали на вибори", — заявив він і запропонував Володимиру Путіну поговорити особисто.

Телеканал NewsOne зрозумів, що затія з телемостом не зовсім вдала і заявив про скасування ефіру. У заяві телеканалу було сказано, що таке рішення було прийнято через "прямі погрози фізичної розправи стосовно журналістів та їх близьких".

У понеділок ввечері Рада національної безпеки і оборони провела нараду з питань інформаційної безпеки, на якому дала відповідні доручення силовим відомствам у зв'язку з телемостом. За словами глави РНБО Олександра Данилюка, те, що телеканал NewsOne скасував так званий "телеміст", ще не означає кінець інформаційної війни.

Скандальна тема телемосту не вщухає донині.

День Незалежності без параду

picture

У вівторок Президент України Володимир Зеленський запропонував новий формат проведення Дня Незалежності 24 серпня і, замість фінансування дорогого військового параду, виплатити премії військовослужбовцям.

"Традиційно у цей день в Україні проходить військовий парад, такий помпезний і точно недешевий. Мені здається, що в цьому році замість параду краще виділити гроші нашим героям, нашим військовим. Ми вирішили виділити 300 мільйонів гривень на премії усім нашим військовим: це солдати строкової служби, це курсанти, сержанти, офіцери і військові, які проходять службу в зоні проведення операції об'єднаних сил", — розповів Зеленський.

В уряді ідею президента не оцінили. Кабінет Міністрів України має намір схилити президента Володимира Зеленського до проведення традиційного військового параду до Дня Незалежності 24 серпня.

"Я запропонував президенту, що ми підготуємо варіанти, яким чином і виплатити підвищення, і провести парад, але з максимально оптимальними фінансовими витратами. Думаю, що протягом тижня ми підготуємо свої пропозиції", — заявив Володимир Гройсман.

Крапка в справі Труханового

picture

Також у вівторок Малиновський районний суд Одеси виправдав мера Одеси Геннадія Труханова у справі про зловживання при купівлі будівлі заводу "Краян".

При оголошенні вироку суддя перерахував фігурантів справи і зазначив, що суд не бачить в їх діях складу злочину. У своїй заключній промові Геннадій Труханов заявив, що будівля "Нової мерії" була необхідна міській громаді. Прокурори з цим погодилися, змінивши обвинувальний акт.

Суд оголошував вирок чотири дні. "Справа Краян" — про купівлю будівлі для "Нової мерії" слухалася в суді більш ніж півроку. Прокуратура просила покарати мера дванадцятьма роками в'язниці з конфіскацією майна. В ході судового засідання адвокати говорили про неприпустимість зібраних доказів і грубі порушення, які допустили слідчі органи.

Геннадій Труханов назвав справу проти нього політичним замовленням.

Новий Виборчий кодекс

picture

У четвер на позачерговому засіданні Верховної Ради України нардепи прийняли новий Виборчий кодекс, який передбачає голосування за відкритими списками. Кодекс набуде чинності з 1 грудня 2023 року, таким чином документ буде діяти з наступних чергових парламентських і президентських виборів.

Видання "Коментарі" звернулося до політичних експертів з проханням дати оцінку новому Виборчому кодексу. Так, на думку виконавчого директора Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександра Леонова, прийнятий парламентом кодекс — не привід впадати в ейфорію. Мовляв, ідеальних виборчих систем не існує, і в світі є приклади вдалого використання як мажоритарної, так і пропорційної, а також змішаної систем.

У свою чергу, кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін, аналізуючи для видання "Коментарі" прийняття парламентом Виборчого кодексу, в першу чергу висловив сумніви щодо правомірності голосування.

"Верховна Рада з весни розглядала поправки до ВК, яких набралося понад 4,5 тисячі. Фактично, Кодекс використовували як фіговий листок, щоб показати видимість роботи парламенту, тоді як більша частина депутатів займалася виборчою кампанією. БПП (тепер "Європейська Солідарність") і частина "Народного фронту", як мені здається, потрапили у власну пастку. Вони так багато говорили про необхідність прийняття ВК, при цьому гальмуючи цей процес, що коли справа дійшла до голосування, буквально змушені були давати голоси. Хоч реального бажання приймати Кодекс, який скасовує змішану систему і скасовує "мажоритарку", у них явно не було. Достатньо пригадати і перше голосування, коли підтримку надали депутати опозиційних фракцій, і сьогоднішнє шоу, коли Парубій 17 разів намагався "продавити" цю тему", — акцентує увагу Якубін.

Перший дзвінок Зеленського Путіну

picture

У четвер ввечері Президент України Володимир Зеленський провів свій перший телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

Президенти обговорили питання врегулювання на південному сході України і домовилися про продовження на експертному рівні роботи по поверненню "утримуваних з обох боків осіб". Обговорювалася також можливість продовження контактів у "нормандському форматі".

Кремль пише, що телефонна розмова відбулася за ініціативою Зеленського.

Пізніше в офісі Зеленського підтвердили інформацію про розмову з Путіним. У ВП відзначили, що ключовим питанням було звільнення полонених військових моряків.

"Також мова йшла про повернення інших українських громадян, які перебувають на території РФ", — додали на Банковій.

Як раніше писало видання "Коментарі", головним питанням, за яким президент Володимир Зеленський намір вести подальші переговори з російським лідером Володимиром Путіним, є звільнення затриманих українців. Про це глава держави повідомив на зустрічі з матерями моряків в Кривому Розі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!