Київ не буде визнавати кремлівські укази про "паспортизації"

Україна засудила паспортизацію окупованих територій Донбасу

МЗС засудило рішення Російської Федерації про паспортизацію громадян України, які мешкають в Донецькій та Луганській областях, і підготувало на розгляд РНБО перелік заходів із захисту національної безпеки. Про це йдеться в заяві МЗС України.

"МЗС України рішуче засуджує нову спробу російської влади поширити спрощений порядок прийняття в громадянство РФ на українських громадян - жителів Донецької і Луганської областей України. Дії російської сторони є відвертим втручанням у внутрішні справи України як незалежної і суверенної держави, серйозною загрозою безпеки на всьому європейському континенті. Симптоматично, що ця провокація зроблена у відповідь на ініціативи української сторони за деескалації ситуації", - йдеться в заяві.

Також наголошується, що незважаючи на численні заяви про прагненні якнайшвидшого встановлення миру, Кремль своїми діями демонструє наміри продовжувати гібридну війну проти України.

"Наголошуємо, що кремлівські укази з "паспортизації" не будуть визнаватися українською стороною", - заявили в МЗС.

У заяві також відзначається, що МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати всі агресивні рішення щодо України і усунути їх негативні наслідки.

"На тлі зазначених дій Кремля МЗС вже підготував на розгляд РНБО України перелік заходів із захисту національної безпеки, законних прав та інтересів громадян України у відповідності з міжнародним правом і законодавством України. Вимагаємо від Росії припинити мирні торпедувати зусилля в Нормандської форматі і в Мінському процесі, замість цього почати виконувати взяті на себе зобов'язання", - зазначили в міністерстві.

Також у МЗС зазначили, що очікують від міжнародних партнерів невизнання цих російських документів, а також посилення індивідуальних та секторальних санкцій проти Росії.

Як повідомляли "Коментарі", президент Росії Володимир Путін розширив дію указу надання українцям громадянства РФ у спрощеному порядку. Тепер скористатися ним зможуть українці, які проживають не тільки в "окремих районах Донецької і Луганської областей", але і жителі цих областей в цілому.