Головна Новини Політика внутрішня політика УПЦ може допомогти побудові діалогу з Донбасом і обміну полоненими, - митрополит Онуфрій
commentss НОВИНИ Всі новини

УПЦ може допомогти побудові діалогу з Донбасом і обміну полоненими, - митрополит Онуфрій

Митрополит Онуфрій і Вадим Новинський в спільній заяві зазначили, що УПЦ користується величезною довірою з боку населення України, а тому миротворчі зусилля церкви необхідно підтримати

18 липня 2019, 20:55 comments2190
Поділіться публікацією:
УПЦ може допомогти побудові діалогу з Донбасом і обміну полоненими, - митрополит Онуфрій

Українська Православна Церква може стати мостом для побудови діалогу з Донбасом і переговорів про обмін полоненими. Таку заяву зробили Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший митрополит Онуфрій і лідер фракції "Опозиційного блоку" Вадим Новинський.

За словами Онуфрія, питанням обміну полоненими УПЦ займається вже кілька років. І церква в цьому питанні не заглиблюється в юридичні тонкощі.

"Всі ми винні перед Богом. Немає людини на Землі, яка не була б винна. І як Бог нас прощає, так і ми повинні прощати один одного. Наші віруючі православні християни, що живуть на території Росії, звертаються там у відповідні державні структури і просять, щоб наших громадян звільнили. Ми, в свою чергу, йдемо до нашої влади в Україні і просимо, щоб звільнили росіян, які перебувають на нашій території", — зазначив митрополит.

Онуфрій говорить, що зараз, після зміни влади, УПЦ знову виступила з ініціативою відновлення обміну. Мовляв, вже направлені відповідні листи президенту Володимиру Зеленському, а також главі РПЦ патріарху Кирилу.

"Якщо раніше обмінювали групи людей, то сьогодні ми просимо обміняти всіх на всіх. І на зустрічі з президентом ми це питання теж обговорювали. Наша мета – щоб лінії розмежування не було, щоб вона зникла. Українці, які живуть по той бік лінії розмежування, вважають себе українцями, тому до них, до їхніх бажань нам варто прислухатися", — заявив Онуфрій.

У свою чергу, лідер фракції "Опозиційного блоку" Вадим Новинський акцентував увагу на високомму рівені довіри до УПЦ серед українців. Тому, переконаний нардеп, її миротворчі зусилля слід підтримати на державному рівні.

"В кінці 2017 року масовий обмін полоненими було здійснено за безпосередньої участі Блаженнішого митрополита Онуфрія і Святішого патріарха Кирила. І, якщо б найвищі політики України не зробили цей процес предметом торгу для підняття своїх рейтингів, всі військовополонені були б звільнені ще два роки тому", — сказав парламентарій.

Новинський підкреслив, що церква і зараз цю роботу веде, примирюючи українців по різні сторони лінії розмежування.

"Митрополит Донецький і Луганський Іларіон несуть своє служіння і на підконтрольних, і на непідконтрольних територіях, ризикуючи власним життям. Це дуже непросто. На Великдень ми привезли Благодатний вогонь, і він вперше за п'ять років був переданий в Донецьк за допомогою нашої Церкви. Миротворчий потенціал УПЦ дуже сильний, і її зусилля у подоланні конфлікту на Донбасі повинні бути підтримані українською державою", — резюмував Вадим Новинський.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!