Головна Статті Політика зовнішня політика Торгівля між Україною та Росією: чи буде Україна «стріляти собі в ногу»
commentss НОВИНИ Всі новини

Торгівля між Україною та Росією: чи буде Україна «стріляти собі в ногу»

5 червня 2019, 08:03 comments1451
Поділіться публікацією:








Торгівля між Україною та Росією: чи буде Україна «стріляти собі в ногу»

Представник президента Володимира Зеленського у Кабінеті міністрів Андрій Герус вважає, що Україна не може зупинити торговельні відносини з Росією. Він заявив, що "ми живемо в глобальному світі, і зупинити відразу економічні відносини нереально і неможливо". Він також вважає, що наші товари, які продаються в Росії, роблять Україну сильнішою завдяки експортній виручці.

"Є деякі галузі, особливо енергетика, енергоносії, де дійсно великий відсоток поставок з Росії, і, більше того, якщо ми нафтопродукти беремо з Білорусі, Прибалтики чи Польщі, все одно ці продукти виготовлені з російської нафти", – зазначив він.

Торгівля між Україною та Росією: подальшому співробітництву бути

Економіст Олександр Дудчак впевнений, що торгівля між Україною та Росією продовжиться: "Відмова від неї – постріл не в ногу, а голову. Варто було б змінити риторику, яка ніяк не сприяє розвитку відносин між двома країнами. А громадяни України хотіли б саме цього, а не продовження колишньої антиросійської політики Петра Порошенка".

Директор департаменту економічної політики ФПУ Сергій Салівон вважає, що на даний момент можна сподіватися лише на те, що збережеться існуючий статус-кво і не буде опубліковано прийнята Кабміном 15 травня постанова про введення масштабних санкцій проти російських товарів.

"Навіть квітнева постанова про нові обмеження на ввезення російських товарів стала пострілом в ногу, оскільки у відповідь російська сторона застосувала набагато більш великі і асиметричні санкції. Тобто рівень навіть 2018 року в торгівлі з РФ на сьогодні недосяжний. З іншого боку, якісь послаблення в торговельній війні можливі тільки на основі досягнення політичних домовленостей", – вважає Салівон.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко заявляє, що Андрій Герус правий, адже якщо заборонити торгівлю з Росією, то їх економіка не розвалиться, а ось наша постраждає.

"Вже зараз експорт України в Росію менше на 13 млрд дол., ніж було до Майдану. Якщо Україна повністю припинить торгівлю з РФ, то буде мінус ще 12 млрд дол., які не можна буде компенсувати за рахунок експорту до ЄС. Але найнебезпечніше в цій ситуації – це імпорт. Незважаючи на всі розмови про нібито має місце імпортозаміщення, Україна як і раніше залежить від Твелів, нафтопродуктів і вугілля, що завозяться з Росії. Без цих стратегічних товарів економіка України просто завалиться", – зазначає Охріменко.

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Данило Богатирьов у свою чергу впевнений, що торгівля з Росією нікуди не зникне.

"За час правління Петра Порошенка вона досягла свого мінімуму і далі зменшуватися навряд чи буде. Що ж стосується зростання товарообігу з РФ, він можливий лише за умови певного сходу відносин двох країн з мертвої точки. Наприклад, якщо Україна зніме торговельну блокаду з Донбасу, або продемонструє свою здатність домовлятися якимось іншим чином", – прогнозує Богатирьов.

Торгівля між Україною та Росією: інтереси України

Економіст Олег Пендзін акцентує увагу на тому, що зараз ми всі чекаємо від президента конкретних дій, адже тільки за ним (а не по словах) можна визначити його справжні цілі й устремління.

"Наполегливе бажання продовжити транзит російського газу в Європу і на цьому заробити не менше трьох мільярдів доларів у бюджет країни – це є продажем послуг "країни-агресора" чи ні? Наші дії на світовій арені ускладнення будівництва і введення в експлуатацію трубопроводу "Північний потік-2" – це конкурентна боротьба за обсяги транзиту або щось інше, не пов'язане з торгівлею з "окупантами"? Російські компанії – експортери вугілля, які масово стали звертатися до свого Міністерства економічного розвитку за дозволами на експорт вугілля в Україну – це вони просто розважитися так хочуть або у них вже підписані контракти з українською генерацією? А 40% українського ринку дизельного палива, який перекривався російськими поставками в Новоград-Волинський по продуктопроводу і який потім заливався, в тому числі, і в баки українських танків – це вигідно Україні чи суперечить національним інтересам? Мораль сказаного така, перефразовуючи слова Черчилля: у нас немає вічних друзів і вічних ворогів, в України є вічні інтереси. І якщо дії влади відповідають українським інтересам, то це правильна влада!" – заявляє Пендзін.

Цю заяву не можна назвати випадковою, вважає економіст Олексій Кущ.

"Основна битва розгорається за контроль над держрегулятором тарифів і цін на електроенергію, а також щодо блокування запуску ринку електроенергії. Політичні інвестиції потрібно конвертувати в фінансові дивіденди, а це дозволяє лише ручне управління, коли з допомогою контролю тарифних механізмів з економіки знімається рента, в даному випадку – у вигляді зниження цін на електроенергію для феросплавного бізнесу. У разі запуску ринку таких механізмів не буде. Нова команда, можливо, почне найближчим часом лобіювання імпорту електроенергії з РФ, що посилить систему енергетичної залежності, але факт: російська електрика дешевше. Саме тому зараз і будуть звучати заяви про торгівлю з РФ, хоча це взагалі не компетенція Геруса. Насправді, відновити взаємовигідну торгівлю між Україною та РФ в нинішній політичній парадигмі не вийде, і влада про це знає: той, хто захоче це зробити, зіткнеться з необхідністю активації документів і угод СНД, поставлених на паузу, і буде змушений почати прямий діалог з Москвою. А ось дешеву електрику з РФ отримати цілком можна, навіть в нинішніх умовах. І політичну ціну цього кроку ми навряд чи дізнаємося", – стверджує Кущ.

Експерт з державних фінансів Данило Монін звертає увагу на те, що товарообіг між нашими країнами сильно впав.

"Якщо Росія запровадила ембарго на частину нашої продукції наприклад, молочної та м'ясної (тільки сирів ми експортували на 400 млн дол. на рік), то українці просто самостійно перестали купувати російські товари. У той же час нам в останні 2-3 роки експорт газу в Європу по ГТС приносив 3 млрд дол. на рік, що Росія зараз хоче перекрити, запускаючи "Північний потік 2". Тому в цілому та, газ ми не купуємо у Росії, але бізнес ми не можемо змусити не торгувати з сусідами. Хіба що вводячи санкції, але вони фактично не працюють. Наприклад, ввели санкції на частину компаній, пов'язаних з 1С, а в підсумку 1С перейменувалося в BAS, отримало польську прописку і все одно продається у нас. Так що все це дуже складно", – говорить Монін.

Торгівля між Україною та Росією: позиція РФ

Заяву члена президентської команди прокоментували і в РФ.

"Здорова, правильна заява, відповідає міжнародним реаліям. Неможливо припинити економічні відносини між країнами, які утворилися в результаті розпаду однієї держави. Подальше залежатиме від конкретних кроків та рішень нового українського керівництва", – заявив член комітету Ради Федерації з міжнародних справ Сергій Цеков.

Швидше це відображення і визнання того факту, що Україна, розірвавши економічні відносини з РФ, більше нашкодила сама собі, вважає член президії в Раді при президентові РФ з міжнаціональних відносин Богдан Безпалько.

"Основним бенефіціаром такого тиску стали зовнішньополітичні гравці. Володимир Зеленський без підтримки парламенту, лояльного Кабінету міністрів і його прем'єра навряд чи буде здатний відновити відносини з РФ. Його заяви, а також його оточення звучать дуже двояко. І поки реальні дії відсутні, їх слова не будуть сприймати всерйоз", – заявляє Безпалько.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!