Прогноз результату виборів від сайту "Коментарі": хто що візьме і чому

Прогноз підсумків парламентських виборів від портала "Коментарі" та маркетинг-агентства "ТоШоНадо"

Провідні соціологічні агентства представили результати електоральних симпатій українців напередодні наміченої на 21 липня вирішальної сутички за парламент. Експерти порталу "Коментарі" також зробили свій прогноз, виділивши однозначних лідерів, ймовірних щасливчиків і основні тенденції цієї короткострокової виборчої кампанії.

Три варіанти підсумків парламентських перегонів із незмінним дуетом лідерів

Усі соцдослідження виводять в одноосібні лідери пропрезидентську партію "Слуга народу". Політсилі-новачку обіцяють від 44,4% до 52,3% голосів тих, хто має намір прийти на виборчі дільниці і визначився із симпатіями. Найближчий конкурент – "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука і Юрія Бойка – набирає від 10,3% до 13,3%.

Третє місце дослідження віддають "Батьківщині" Юлії Тимошенко (від 5,8% до 8,5%) або партії Петра Порошенко "Європейська солідарність" (колишня БПП набирає від 7,5% до 7,9%).

Компанію в парламенті четвірці, якій усі опитування пророкують прохід, можуть скласти партія Святослава Вакарчука "Голос" і політсила "Сила і Честь" Ігоря Смешко.

Рейтинг СН, яких просів, підштовхнув в останні тижні вгору своїми поїздками по регіонах і "розносом" чиновників президент Володимир Зеленський. На руку "Слузі народу",яка асоціюється із главою держави, відіграли також зниження тарифів на газ (незважаючи на те, що це – прерогатива уряду і НАК "Нафтогазу") і зрушення в врегулювання конфлікту на Донбасі (розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської). Цього тижня з'явилася новина про нове перемир'я, яке має набути чинності 21 липня. Це, знову ж, зіграє в плюс СН. В мінус – фактичний "злив" по мажоритарці, де шанси виїхати виключно на бренді вельми невеликі.

Що стосується конкурентів пропрезидентської політсили, то ніхто з них нічим видатним не відзначився. Хіба що Медведчук просуває варіант свого мирного плану вже на європейському рівні, а також продовжує візити в Росію, чим мітить у відповідний електорат. Відсоток, якого, втім, обмежений.

Якщо повернутися до досліджень, то розклад такий.


Згідно з результатами опитування соціальної групи "Рейтинг", проведеного 13-17 липня:

СН – 49,5%;
ОПЗЖ – 10,5%;
ЄС Порошенко – 7,7%;
"Батьківщина" – 6,9%;
"Голос" – 5,9%.

З урахуванням похибки у 2% шанси потрапити до Верховної Ради мають партії "Сила і Честь" (підтримка в 3,8%) і "Опозиційний блок" (3,1%).

Центр Разумкова в опитуванні, проведеному 12-17 липня, дає такі шанси:

СН – 44,4%;
ОПЗЖ – 13,3%;
"Батьківщина" – 8,5%;
ЄС Порошенко – 7,5%;
Голос – 6,8%;
На межі проходу "Сила і честь" Смешко (4,5%) і "Радикальна партія" олега Ляшка (3,3%).

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) в опитуванні, проведеному 3-13 липня, давав найбільші шанси пропрезидентській політсилі і залишав "за бортом" парламенту партію Вакарчука:

СН – 52,3%;
ОПЗЖ – 10,3%;
ЄС Порошенко – 7,9%;
"Батьківщина" – 5,8%;
"Сила і честь" – 5,1%;
На межі прохідного бар'єру – "Голос" (4%) і Оппоблок (3%).

Шанс партії Шарія і недопрацювання Вакарчука з Порошенком на парламентських виборах

В. о. головного редактора порталу "Коментарі" Максим Іванов припускає, що за підсумками виборів ми отримаємо наступну картину:

"Слуга народу" – 48%;
"Опозиційна платформа – За життя" – 10%;
"Батьківщина" – 7%;
"Європейська солідарність" – 6,5%.

"Кілька партій балансують на межі прохідного бар'єру, – продовжує Максим Іванов. – "Голос" може отримати від 4 до 6%. "Сила і Честь" з "Опозиційним блоком" також здатні зробити ривок. Хоч всі рейтинги це заперечують, але "Партія Шарія" теж здатна подолати прохідний бар'єр. У Шарія є потужна аудиторія в сотні тисяч осіб. І якщо цей електорат мобілізується, "темна конячка" від Шарія цілком здатна зайти в парламент. І це, як на мене, головна інтрига після інтриги – чи візьме "Слуга народу" монобільшість в Раді".

Говорячи про головні висновки цієї виборчої кампанії в. о. головного редактора порталу "Коментарі" підкреслює, що пропрезидентська політсила бере величезний відсоток (хоч, швидше все, цього не вистачить для єдиноначальності у ВР) на тому тлі, яке виникло ще під час президентської кампанії.

"Народ бачить в СН не просто партію, а Зеленського, який уособлює протистояння діючій системі влади. І народ продовжує вірити, що Зе-команда знесе цю систему – та в країні відбудуться поліпшення. Вірити, незважаючи на, м'яко кажучи, досить велику кількість суперечливих дій Адміністрації (Офісу) нового президента, – говорить Іванов. – Думаю, що найвищий рейтинг СН не "намальований", а реальний. У цій партії розуміють, що лідирують з великим відривом, так що немає сенсу замовляти рейтинги".

Опонентам важливо було ефективно попрацювати на зниження рейтингу СН. Але вони, на думку Максима Іванова, з цим завданням не впоралися. І тому що часу було не так багато, і через причини розмитих, малоцікавих більшості або схожих ідеологій, і тому що більшість українців мають намір голосувати за СН за принципом "треба щось міняти".

"По ідеї, "Голос" Вакарчука повинен був неймовірний антирейтинг Порошенко і його БПП-ЄС конвертувати у свій позитивний рейтинг. І зі схожими проєвропейськими ідеями, приправленими національним колоритом і трохи в новій обгортці, піти у ВР. Переманити до себе електорат Порошенко, а також підчепити людей, згодних з ідеями нової політсили Вакарчука. Але співаючий політик з цим не впорався, так як він сам – фігура доволі суперечлива. Не настільки токсична, як Порошенко, та все ж... Багато заяв Вакарчука були не те щоб смішні, але – дилетантські. І з популізмом він переборщив. Саме тому замість твердих 6-7% у "Голосу" є небезпека так і не прозвучати під куполом Ради. На відміну від партії Порошенка, навіть якщо відтік виборців у БПП-ЄС продовжиться. Що однозначно, так це те, що обидві ці партії недопрацювали", – резюмує Максим Іванов.

Фаворит, середняки, на межі і тема реваншизму на парламентських перегонах

Своїм баченням ситуації з виданням "Коментарі" поділився Андрій Попов – аналітик, фахівець з політичного PR маркетинг-агентства ToShoNado.Agency.

"Політичні прогнози в Україні – справа невдячна. Ми можемо говорити не про точні прогнози, а про тенденції і ймовірності, які спираються на дані соцопитувань. Опитування, до речі, дають дуже суперечливу інформацію, – зазначає він. – Так, наприклад, в останньому опитуванні КМІС дав "Слузі народу" 52,3% (від тих, хто визначився), "ОПЗЖ" – 10,3%, "ЄС" – 7,9%, а "Батьківщині" – 5,8%. Для порівняння BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute) оцінив їх підтримку у 41,2%, 18,6%, 11,1% та 7,1% відповідно. Розкид дуже великий, але ці й інші опитування дозволяють нам визначити "середню температуру по палаті". До сегменту фаворитів відноситься тільки "Слуга народу", яка точно пройде до ВРУ з часткою близько 45%".

До другої групи, за словами Попова, можна віднести міцних середняків: "ОПЗЖ" (експерт прогнозує 12-14%, тобто на рівні з результатом Юрія Бойка під час президентської кампанії), "Європейську солідарність" (7-8,5%) та Батьківщину (6-7%).

Аналітик упевнений, що перераховані вище чотири партії ми точно побачимо у новому скликанні. Але, можливо, в іншому порядку (крім СН, лідерство якої безперечно).

"Ще один блок – ті, хто балансують на межі 5%. Це "Голос", "Сила і честь" та "Громадянська позиція", – продовжує Попов. – Я думаю, що 5%-й бар'єр Святослав Вакарчук все ж подолає завдяки активності фанклубу. А ось в успіх "першого непрохідного" Анатолія Гриценко й Ігоря Смешка, який відзначився скандалом (мова про продаж місць у списку партії – прим. ред.), я мало вірю. Згідно з консенсус-прогнозом, їх результат буде близько 4%".

До "впевнених аутсайдерів" аналітик відносить "Радикальну партію", "Опоблок", "Свободу" і "Партію Шарія".

"В неділю вони навряд чи пройдуть у Раду, але зможуть показати результат вище 2%. Це відкриває можливості для держфінансування, на що вже виділено в бюджеті понад 500 млн грн. Хороша підмога для реваншу на майбутніх місцевих виборах", – пояснює фахівець з політичного PR.

"Опоблок", на думку Попова, підбереться впритул до 5% просто через дуже вдалий 1-й номер у бюлетені.

"Згадаймо, під час президентської кампанії технічний кандидат Юрій Тимошенко відібрав у Юлії Тимошенко близько 2% голосів – саме стільки зараз відділяє "Опоблок" від своєї фракції", – зазначає експерт.

За його словами, на вибір людей у останні дні можуть вплинути всеукраїнське турне президента, яке буде транслюватися в т. ч. і в "день тиші", запрошення Петра Порошенка на допит у Держбюро розслідувань, а також переговори щодо обміну полоненими.

"Все це пов'язується з темою "реваншизму". Одні люди бояться реваншу Порошенко і "Народного фронту", а інші – регіоналів і проросійських сил. Це ще не паніка, але тиск на електорат, який ще не визначився, дуже серйозний, що закладає невизначеність у 5%-му сегменті і обіцяє нам "сюрпризи" після виборів – суди, скандали, вуличні акції", – резюмує аналітик.