Головна Статті Політика вибори Прогноз результату виборів від сайту «Коментарі»: хто що візьме і чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз результату виборів від сайту «Коментарі»: хто що візьме і чому

Прогноз підсумків парламентських виборів від портала "Коментарі" та маркетинг-агентства "ТоШоНадо"

19 липня 2019, 11:03 comments5985
Поділіться публікацією:
Прогноз результату виборів від сайту «Коментарі»: хто що візьме і чому

Провідні соціологічні агентства представили результати електоральних симпатій українців напередодні наміченої на 21 липня вирішальної сутички за парламент. Експерти порталу "Коментарі" також зробили свій прогноз, виділивши однозначних лідерів, ймовірних щасливчиків і основні тенденції цієї короткострокової виборчої кампанії.

Три варіанти підсумків парламентських перегонів із незмінним дуетом лідерів

Усі соцдослідження виводять в одноосібні лідери пропрезидентську партію "Слуга народу". Політсилі-новачку обіцяють від 44,4% до 52,3% голосів тих, хто має намір прийти на виборчі дільниці і визначився із симпатіями. Найближчий конкурент – "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука і Юрія Бойка – набирає від 10,3% до 13,3%.

Третє місце дослідження віддають "Батьківщині" Юлії Тимошенко (від 5,8% до 8,5%) або партії Петра Порошенко "Європейська солідарність" (колишня БПП набирає від 7,5% до 7,9%).

Компанію в парламенті четвірці, якій усі опитування пророкують прохід, можуть скласти партія Святослава Вакарчука "Голос" і політсила "Сила і Честь" Ігоря Смешко.

Рейтинг СН, яких просів, підштовхнув в останні тижні вгору своїми поїздками по регіонах і "розносом" чиновників президент Володимир Зеленський. На руку "Слузі народу",яка асоціюється із главою держави, відіграли також зниження тарифів на газ (незважаючи на те, що це – прерогатива уряду і НАК "Нафтогазу") і зрушення в врегулювання конфлікту на Донбасі (розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської). Цього тижня з'явилася новина про нове перемир'я, яке має набути чинності 21 липня. Це, знову ж, зіграє в плюс СН. В мінус – фактичний "злив" по мажоритарці, де шанси виїхати виключно на бренді вельми невеликі.

Що стосується конкурентів пропрезидентської політсили, то ніхто з них нічим видатним не відзначився. Хіба що Медведчук просуває варіант свого мирного плану вже на європейському рівні, а також продовжує візити в Росію, чим мітить у відповідний електорат. Відсоток, якого, втім, обмежений.

Якщо повернутися до досліджень, то розклад такий.


Згідно з результатами опитування соціальної групи "Рейтинг", проведеного 13-17 липня:

СН – 49,5%;
ОПЗЖ – 10,5%;
ЄС Порошенко – 7,7%;
"Батьківщина" – 6,9%;
"Голос" – 5,9%.

З урахуванням похибки у 2% шанси потрапити до Верховної Ради мають партії "Сила і Честь" (підтримка в 3,8%) і "Опозиційний блок" (3,1%).

Центр Разумкова в опитуванні, проведеному 12-17 липня, дає такі шанси:

СН – 44,4%;
ОПЗЖ – 13,3%;
"Батьківщина" – 8,5%;
ЄС Порошенко – 7,5%;
Голос – 6,8%;
На межі проходу "Сила і честь" Смешко (4,5%) і "Радикальна партія" олега Ляшка (3,3%).

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) в опитуванні, проведеному 3-13 липня, давав найбільші шанси пропрезидентській політсилі і залишав "за бортом" парламенту партію Вакарчука:

СН – 52,3%;
ОПЗЖ – 10,3%;
ЄС Порошенко – 7,9%;
"Батьківщина" – 5,8%;
"Сила і честь" – 5,1%;
На межі прохідного бар'єру – "Голос" (4%) і Оппоблок (3%).

Шанс партії Шарія і недопрацювання Вакарчука з Порошенком на парламентських виборах

В. о. головного редактора порталу "Коментарі" Максим Іванов припускає, що за підсумками виборів ми отримаємо наступну картину:

"Слуга народу" – 48%;
"Опозиційна платформа – За життя" – 10%;
"Батьківщина" – 7%;
"Європейська солідарність" – 6,5%.

"Кілька партій балансують на межі прохідного бар'єру, – продовжує Максим Іванов. – "Голос" може отримати від 4 до 6%. "Сила і Честь" з "Опозиційним блоком" також здатні зробити ривок. Хоч всі рейтинги це заперечують, але "Партія Шарія" теж здатна подолати прохідний бар'єр. У Шарія є потужна аудиторія в сотні тисяч осіб. І якщо цей електорат мобілізується, "темна конячка" від Шарія цілком здатна зайти в парламент. І це, як на мене, головна інтрига після інтриги – чи візьме "Слуга народу" монобільшість в Раді".

Говорячи про головні висновки цієї виборчої кампанії в. о. головного редактора порталу "Коментарі" підкреслює, що пропрезидентська політсила бере величезний відсоток (хоч, швидше все, цього не вистачить для єдиноначальності у ВР) на тому тлі, яке виникло ще під час президентської кампанії.

"Народ бачить в СН не просто партію, а Зеленського, який уособлює протистояння діючій системі влади. І народ продовжує вірити, що Зе-команда знесе цю систему – та в країні відбудуться поліпшення. Вірити, незважаючи на, м'яко кажучи, досить велику кількість суперечливих дій Адміністрації (Офісу) нового президента, – говорить Іванов. – Думаю, що найвищий рейтинг СН не "намальований", а реальний. У цій партії розуміють, що лідирують з великим відривом, так що немає сенсу замовляти рейтинги".

Опонентам важливо було ефективно попрацювати на зниження рейтингу СН. Але вони, на думку Максима Іванова, з цим завданням не впоралися. І тому що часу було не так багато, і через причини розмитих, малоцікавих більшості або схожих ідеологій, і тому що більшість українців мають намір голосувати за СН за принципом "треба щось міняти".

"По ідеї, "Голос" Вакарчука повинен був неймовірний антирейтинг Порошенко і його БПП-ЄС конвертувати у свій позитивний рейтинг. І зі схожими проєвропейськими ідеями, приправленими національним колоритом і трохи в новій обгортці, піти у ВР. Переманити до себе електорат Порошенко, а також підчепити людей, згодних з ідеями нової політсили Вакарчука. Але співаючий політик з цим не впорався, так як він сам – фігура доволі суперечлива. Не настільки токсична, як Порошенко, та все ж... Багато заяв Вакарчука були не те щоб смішні, але – дилетантські. І з популізмом він переборщив. Саме тому замість твердих 6-7% у "Голосу" є небезпека так і не прозвучати під куполом Ради. На відміну від партії Порошенка, навіть якщо відтік виборців у БПП-ЄС продовжиться. Що однозначно, так це те, що обидві ці партії недопрацювали", – резюмує Максим Іванов.

Фаворит, середняки, на межі і тема реваншизму на парламентських перегонах

Своїм баченням ситуації з виданням "Коментарі" поділився Андрій Попов – аналітик, фахівець з політичного PR маркетинг-агентства ToShoNado.Agency.

"Політичні прогнози в Україні – справа невдячна. Ми можемо говорити не про точні прогнози, а про тенденції і ймовірності, які спираються на дані соцопитувань. Опитування, до речі, дають дуже суперечливу інформацію, – зазначає він. – Так, наприклад, в останньому опитуванні КМІС дав "Слузі народу" 52,3% (від тих, хто визначився), "ОПЗЖ" – 10,3%, "ЄС" – 7,9%, а "Батьківщині" – 5,8%. Для порівняння BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute) оцінив їх підтримку у 41,2%, 18,6%, 11,1% та 7,1% відповідно. Розкид дуже великий, але ці й інші опитування дозволяють нам визначити "середню температуру по палаті". До сегменту фаворитів відноситься тільки "Слуга народу", яка точно пройде до ВРУ з часткою близько 45%".

До другої групи, за словами Попова, можна віднести міцних середняків: "ОПЗЖ" (експерт прогнозує 12-14%, тобто на рівні з результатом Юрія Бойка під час президентської кампанії), "Європейську солідарність" (7-8,5%) та Батьківщину (6-7%).

Аналітик упевнений, що перераховані вище чотири партії ми точно побачимо у новому скликанні. Але, можливо, в іншому порядку (крім СН, лідерство якої безперечно).

"Ще один блок – ті, хто балансують на межі 5%. Це "Голос", "Сила і честь" та "Громадянська позиція", – продовжує Попов. – Я думаю, що 5%-й бар'єр Святослав Вакарчук все ж подолає завдяки активності фанклубу. А ось в успіх "першого непрохідного" Анатолія Гриценко й Ігоря Смешка, який відзначився скандалом (мова про продаж місць у списку партії – прим. ред.), я мало вірю. Згідно з консенсус-прогнозом, їх результат буде близько 4%".

До "впевнених аутсайдерів" аналітик відносить "Радикальну партію", "Опоблок", "Свободу" і "Партію Шарія".

"В неділю вони навряд чи пройдуть у Раду, але зможуть показати результат вище 2%. Це відкриває можливості для держфінансування, на що вже виділено в бюджеті понад 500 млн грн. Хороша підмога для реваншу на майбутніх місцевих виборах", – пояснює фахівець з політичного PR.

"Опоблок", на думку Попова, підбереться впритул до 5% просто через дуже вдалий 1-й номер у бюлетені.

"Згадаймо, під час президентської кампанії технічний кандидат Юрій Тимошенко відібрав у Юлії Тимошенко близько 2% голосів – саме стільки зараз відділяє "Опоблок" від своєї фракції", – зазначає експерт.

За його словами, на вибір людей у останні дні можуть вплинути всеукраїнське турне президента, яке буде транслюватися в т. ч. і в "день тиші", запрошення Петра Порошенка на допит у Держбюро розслідувань, а також переговори щодо обміну полоненими.

"Все це пов'язується з темою "реваншизму". Одні люди бояться реваншу Порошенко і "Народного фронту", а інші – регіоналів і проросійських сил. Це ще не паніка, але тиск на електорат, який ще не визначився, дуже серйозний, що закладає невизначеність у 5%-му сегменті і обіцяє нам "сюрпризи" після виборів – суди, скандали, вуличні акції", – резюмує аналітик.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!