Головна Статті Політика вибори Союз Кличко та Саакашвілі: танці на політичному рингу
commentss НОВИНИ Всі новини

Союз Кличко та Саакашвілі: танці на політичному рингу

8 червня 2019, 10:59
Поділіться публікацією:








Союз Кличко та Саакашвілі: танці на політичному рингу

Вслід за поверненням новою владою українського громадянства екс-президента Грузії, колишньому губернатору Одеської області Михайлу Саакашвілі, а також прибуттям політика в Україну, наспів інший сюрприз. Стало відомо, що мер Києва Віталій Кличко запропонував Саакашвілі очолити його партію УДАР і повести її на парламентські вибори.

Союз Кличко та Саакашвілі: у пошуках партнерів

Михайло Саакашвілі повернувся в Україну 29 травня, якраз між президентською і парламентською кампанією. Тут же повідомив, що сам на вибори не піде. Але пообіцяв сприяти, всіляко допомагати повному оновленню політичного класу в Україні". Однопартійців з "Руху нових сил" закликав підтримати партію Володимира Зеленського "Слуга народу" на майбутніх позачергових виборах у Верховну Раду.

Самого Саакашвілі деякі експерти також бачили в лавах пропрезидентської партії. Але у Зеленського нагадали, що за законом Саакашвілі не має права балотуватися в депутати (не проживав останні 5 років в Україні). Сам президент, говорячи про спільні політичні плани з Саакашвілі, запевнив, що таких немає. "Плани були дуже прості і людські. Я обіцяв пресі. Я говорив, що вважаю, що у нього забрали паспорт незаконно, тому я йому повернув. От і все", – зауважив Зеленський.

За деякими даними, Михайло Саакшвілі пропонував себе в партнери "Громадянській позиції" Анатолія Гриценка та "Голосу" Святослава Вакарчука.

Партія УДАР мера Києва Віталій Кличко, оформила остаточне розлучення з політсилою Петра Порошенка (БПП "Солідарність", яка в кінці травня перетворилася в "Європейську солідарність"), також нібито вела переговори про об'єднання зі Святославом Вакарчуком. І з Ігорем Смешко і його партією "Сила і честь". І навіть з "Батьківщиною" Юлії Тимошенко. Але на даний момент (7 червня) ні з ким з них домовитися не вдалося. Між тим, рейтинг Удару – в районі 1% і наростити його своїми силами практично неможливо. Зате розгубити, враховуючи посаду мера Києва (якого завжди знаходять за що покритикувати) – дуже навіть легко. На цьому, зокрема, наголошує політолог Кирило Сазонов.

І фото недавньої зустрічі Кличка з Саакашвілі на сумно відомому "кришталевому мосту" у Києві недаремно було названо "зустрілися дві самотності".

"Віталій Кличко розуміє, що без свого лобі у новій Раді його з'їдять, так як столиця – відмінний плацдарм для будь-яких політичних справ – як з боку нової влади, так і з боку старої, яка мріє про реванш. Знову ж, мер розуміє, що самостійно УДАР в Раду не проходить. Але у Кличка є ресурси, які він щедро пропонує всім потенційним партнерам. У свою чергу, Саакашвілі відчуває, що якщо він не знайде велику і резонансну загальнонаціональну тему, то випаде з порядку денного, і про нього просто забудуть. Участь у парламентських виборах – це хоч якась, але трибуна для Саакашвілі, де він може розповідати про своє бачення країни", – коментує для видання "Коментарі" стартові позиції цієї пари аналітик Олександр Кочетков.

Союз Кличка та Саакашвілі: УДАРна пропозиція

4 червня Михайло Саакашвілі поскаржився, що його "Руху нових сил" Мін'юст відмовив у реєстрації. Він просив дружніх політиків про підтримку.

Відгукнувся Віталій Кличко. Він запропонував колишньому президенту Грузії йти на вибори разом. "Я готовий підставити політичне плече. Переконаний, що наш союз здатний подвоїти зусилля заради перетворень в країні. У нас є спільний план змін, є люди, які можуть їх втілити у життя", – зазначив міський голова Києва.

Враховуючи, що Михайлу Саакашвілі не можна балотуватися у нардепи, Віталій Кличко запропонував такий варіант: "Я залишаюся лідером партії УДАР, а Михайлу Саакашвілі пропоную стати головою партії".

Він також пояснив, що сам в Раду не піде і залишиться мером Києва. "У мене є багато зобов'язань перед киянами, які я повинен реалізувати. Я залишаюся мером столиці, щоб вони стали реальністю. Так буде чесно і правильно!" – заявив столичний градоначальник.

Блогери Михайло Подоляк і Роман Шрайк скептично поставилися до цього потенційного союзу.

Подоляк зазначив, що "Кличко, сильно налякавши неприкаяністю, шокував нас пропозицією віддатися Саакашвілі". І підкреслив, що обидва ці політики "виявилися нікому не потрібні в якості базових брендів, настільки крутих ще вчора".

Шрайк іронічно запропонував прем'єру Володимиру Гройсману та його "Українській стратегії" жорстко відповісти на новину про об'єднання Віталія Кличка з Михайлом Саакашвілі, запропонувавши союз Наталії Вітренко (лідер абсолютно безрейтингової "Прогресивної соціалістичної партії").

Союз Кличка та Саакашвілі: кому і навіщо це потрібно

Політичний оглядач Олексій Мінаков назвав пропозицію Віталія Кличка, адресований Михайлу Саакашвілі, першою сенсацією парламентських виборів.

"Очевидно, брат Віталія – Володимир – поки не зважився йти у велику політику. Тому, ключовим медійним особою і особою Удару буде войовничий і гарячий Саакашвілі, – зазначив Мінаков. – Звичайно, це красномовна ляпас Порошенко. Але прогнозована – Кличко давно хотів відокремитися від Порошенка. Згадайте хоча б його нібито травму і дистанційну участь у з'їзді, на якому Порошенко висувався в президенти".

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов у коментарі для видання "Коментарі" зазначив: "Дивний кульбіт Віталія Кличка. Незрозуміло, навіщо йому це потрібно. Була інформація, що його УДАР вів переговори з різними політсилами. Але, схоже, апетити Кличка були настільки великими, що всюди отримав відмову. Саакашвілі – досить радикальний політик. І все може закінчитися тим, що він взагалі забере у Кличка партію. Але поки що не бачу, як він допоможе Кличко пройти у ВР. Думаю, що після такого альянсу радісно потирають руки в офісі БПП-ЄС. Раніше думали, що Кличко може щось відібрати у партії Порошенко. Але поява в УДАРі Саакашвілі однозначно відлякає від політсили Кличка електорат, хитається між ним і Порошенко. Можливо, таким чином і Саакашвілі, і Кличко намагаються зробити заділ на місцеві вибори... А може, зустрілися дві самотності. І вирішили пожити разом – в політичному сенсі. Але толку не буде. При нинішньому розкладі в парламент не проходять ні УДАР, ні "Українська стратегія" Гройсмана, ні "Самопоміч" Садового, ні "Громадянська позиція" Гриценка. Поява Вакарчука з його "Голосом" підірвала шанси цих проектів. Він забере їх електорат, "відкусивши" також у "Слуги народу". Ось тільки для СН з його великим рейтингом це не смертельно, а для інших – ставить хрест на мріях опинитися в Раді нового скликання".

Політолог Руслан Бортник вважав, що об'єднанням з Михайлом Саакашвілі Віталій Кличко може вирішити кілька завдань:

- одержує реального лідера партії (у тому числі, вуличного), який зможе яскраво позиціонувати партію публічно, поки сам Кличко цілить на мерські вибори-2020;
- отримує своєрідний міст для комунікації із західними партнерами та Адміністрацією нового президента.

"Саакашвілі – руйнівник. Він завжди буде руйнувати і воювати з кимось. І не бачу нічого поганого, якщо він почне воювати з владою нових "маршалів СБУ" і люстрованих очільників АП, – зазначає волонтер Роман Доник. – І природно руйнувати їх рейтинг. Купити і заткнути рот Саакашвілі неможливо. Хайп, істерики, позерство, пересмикування і маніпуляції, це і є суть самого Саакашвілі".

Політичний оглядач Тарас Березовець, навпаки, вважає, що від комбінації "Кличка Саакашвілі" найбільше виграє Зеленський.

"План АП втягнути Кличко в свою орбіту і відірвати від партії Порошенко спрацьовує. Зворотною стороною медалі є можливість "підсадити" до Кличка в мерію голову КМДА, що призначається президентом. В історії вже був такий прецедент, коли Янукович призначив Леоніда Черновецького свого голову міськадміністрації Олександра Попова. Нюанс в тому, що сам Міша балотуватися не може через вимогу цензу проживання в Україні не менше 5 років. Головна проблема – подолання 5% бар'єру – злиття УДАРу і РНС не вирішує. Обидва непрохідні, якщо влада не допоможе для отримання нового партнера в коаліцію", – вважає Березовець.

Союз Кличка та Саакашвілі: "весілля не буде"

Втім, недовго музика грала. Незабаром після пропозиції Кличко у ЗМІ просочилася інформація, що Саакашвілі відповів на нього відмовою. Коментуючи цей слух, політексперт Тарас Загородній зазначив: "Саакашвілі вичікує, "петляє". Йому не особливо цікаво вплутуватися у завідомо програшні партії. Швидше за все, буде стояти осторонь і мочити, кого захоче (або кого замовлять). Буде торгувати лояльністю. Поза грою точно не буде – він для цього достатньо потужна фігура".

Лідер УДАРу на все більш явно вистигає відмова потенційного партнера відреагував так: "Читаю новини в ФБ щодо союзу з Саакашвілі. Без емоцій. Я свій жест зробив. Щиро і в продовження дружби та історії відносин. Запропонував у складній ситуації підставити плече, навіть незважаючи на те, що багато моїх прихильників неоднозначно сприйняли цю ідею".

7 червня новину в стилі "весілля не буде" підтвердив сам лідер РНС. За словами Саакшвілі, він запропонував на своїй сторінці в соцмережі оцінити їх потенційне об'єднання з Кличком. Мовляв, не хоче приймати рішення без консультацій з народом. І союз не отримав схвалення, так як був би "компромісом щодо принципів".

Як пояснив Саакашвілі, він повернувся в Україну "не посади шукати", не політиком бути будь-якою ціною, а допомагати нашій країні зміниться на краще, позбутися від "політичного класу бариг". В черговий раз заявив, що буде допомагати "новим людям" в силу своїх можливостей. І подякував Кличку за простягнуту руку допомоги.

"Коли Кличко запропонував Саакашвілі не тільки ресурси, але і можливість очолити УДАР і сформувати список партії, Саакашвілі практично погодився. Але встали на диби найближчі соратники Михайла, які вважають Кличка вірним васалом ненависного Порошенка. Остаточно ідею входження РНС в УДАР добив внутрішній опитування прихильників Саакашвілі на місцях: переважна більшість категорично проти союзу з Віталієм Кличком, – зазначив аналітик Олександр Кочетков. – Такі результати не тільки зірвали вже майже сформовану домовленість, але і вкинули Саакашвілі в задум щодо того, чим масштабнішим і успішнішим йому треба зайнятися в Україні. Але він щось придумає".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!