Представники виноробної галузі проведуть профільний форум у Одесі у травні 2022 року

Міжнародний форум Odessa Wine Week проходитиме з 25 по 29 травня 2022 року

Виробники та переробники винограду, а також представники виноробної галузі проведуть 25-29 травня міжнародний форум Odessa Wine Week в Одесі, захід об'єднає зусилля української виноробної спільноти, спрямовані на розвиток винного ринку України, еногастрономічного туризму, популяризацію та просування бренду України у світову винну спільноту.

Про це повідомили організатори заходу - голова громадської організації "Укрсадвінпром" Володимир Печко, керівник проєктів "Експо-юг-сервіс" Белла Ханамерян та завідувачка кафедри технології вина та сенсорного аналізу Одеської національної академії харчових технологій Оксана Ткаченко на пресконференції в агенції "Інтерфакс- Україна" у п'ятницю.

За даними голови "Укрсадвінпрому" Печка, його асоціація організує щорічний форум, що вперше проводився цього року в Одесі, оскільки цей майданчик дозволяє зібрати провідних фахівців винної галузі, вчених, енологів (фахівців з оцінки виноградників), виноробів, представників влади, національних та іноземних винних асоціацій, туристичної галузі, HoReCa та рітейлу, сомельє, журналістів, трейдерів вина та виробників супутніх товарів та технологій для популяризації українських вин.


"Минулого року можна було спробувати 305 зразків із 65 виноробів України. Тобто в одному місці можна пробувати українські вина: крафтових виноробів, середніх виробників із площами виноградників 40-60 га, та великих виробників з усієї України", - уточнив Печко.


Організатор форуму Белла Ханамерян уточнила, що цього року партнерами заходу стали 30 компаній. Крім того, на Odessa Wine Week-2021 виступило 87 спікерів та експертів з 18 країн, проведено профільні доповіді та дискусії з 40 тем, всього подію відвідало понад 3 тис. осіб.

За її словами, у 2022 році на форумі анонсовано проєкти, серед яких розмови про вино та інтеграцію України у світову винну спільноту Wine Future Forum, а також конкурс Odessa Wine&Spirit awards.

"У 2022 році у нас з'являється креативний конкурс на кращу етикетку. У нас буде вітрильна регата, спеціальна програма "Жінки у виноробстві", вечірні перформанси, музично-мистецькі, виставки, бієнале, все, що можна показати в культурі пиття, звернути увагу вино як на частину культурного коду країни", – пояснила Ханамерян.


За даними Оксани Ткаченко, українські представники галузі бачать серед своїх стратегічних цілей визнання інших країн світу.

"Ми вже маємо інтерес з боку найближчих наших сусідів, ми чекаємо на делегації з таких країн, як Узбекистан, Грузія, Вірменія, які не просто приїдуть, щоб показати себе, але ми готуємо для них освітні проєкти, в яких буде відвідування виноробне та участь в освітньому проєкті у форматах B2B та B2C", - зазначила вона.

Директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики України Ігор Виштак, який брав участь у пресконференції, уточнив, що його відомством на підтримку садівництва, виноградарства та хмелярства у 2021 році вже направлено 450 млн грн компенсації, з яких 200 млн грн за посадковий матеріал, спорудження шпалер та краплинне зрошення (з них – 9 млн грн на виноградарство), а 250 млн грн – на будівництво та реконструкцію об'єктів для зазначених культур (зокрема 19 – на будівництво об'єктів та купівлю ліній виноробства).

Інтерфакс-Україна та Клуб Експертів виступили партнерами Odessa Wine Week.