Головна Новини Прес-реліз 2022 Goethe-Institut допомагає українцям під час війни: огляд проектів
commentss НОВИНИ Всі новини

Goethe-Institut допомагає українцям під час війни: огляд проектів

У зв'язку з війною в Україні Goethe-Institut ініціював низку проектів допомоги українцям

6 липня 2022, 10:20 comments1112
Поділіться публікацією:
Goethe-Institut допомагає українцям під час війни: огляд проектів

Україна: Фото з відкритих джерел

Goethe-Institut висловив свою підтримку та солідарність з Україною з огляду на протиправну агресію Росії. Інститут підтримує своїх партнерів та друзів в Україні та продовжує свою діяльність у всіх напрямках.

В Україні Goethe-Institut представлений великим інститутом у Києві, з якого координується велика мережа з трьох культурних товариств, 15 центрів вивчення мов, 17 партнерських бібліотек чи читальних залів та багато університетських кооперацій.

Goethe-Institut працює в Україні з 1993 року. Загалом у Goethe-Institut Київ працює 115 співробітників, більшість із яких зараз виїхали з країни або перебувають на заході України.

У зв'язку з війною в Україні організація ініціювала низку проектів допомоги українцям. Курси німецької мови за символічною ціною, фонд екстреної допомоги або пропозиція посередництва від українських художників та діячів культури приймаючим німецьким установам та багато іншого.

Гранти екстреної допомоги від Goethe-Institut та Німецького федерального фонду культури, які насамперед підтримують діячів культури з України швидкою допомогою на місці та в діаспорі, будуть продовжені.

Стипендії у розмірі 2000 євро кожна виплачуються давнім партнерам обох закладів із сектору культури. Художники з Білорусі та Росії, які ризикують зазнати політичного переслідування через засудження агресивної війни Росії та змушені були тимчасово або назавжди залишити свої країни, тепер також можуть подати заявку на фінансування.

"Валіза, повний книг" українською мовою для бібліотек

Багато публічних бібліотек Німеччини стикаються із запитами від українських сімей, які шукають дитячу та юнацьку літературу українською мовою. Тепер з'явилася можливість замовити "валізу, повну книг" українською мовою, яку Goethe-Institut зібрав із найпопулярніших українських та німецьких дитячих та юнацьких книг.

Координаційно-посередницький центр для діячів культури України

Щоб об'єднати пропозиції з Німеччини та адресно передати їх художникам з України, Goethe-Institut створив офіс координації та посередництва у партнерстві з Artists at Risk. Через нього централізовано записуються пропозиції підтримки із Німеччини.

Artists at Risk — європейська організація, яка має більш ніж десятирічний досвід підтримки художникам, які перебувають у небезпеці. Німецькі культурні установи, які хотіли б запропонувати проживання, студії чи резиденції, тепер можуть зареєструвати свої пропозиції та одночасно звернутися до Goethe-Institut за фінансовою підтримкою.

Потім група кураторів передає в ці установи відповідні профілі художників-біженців та діячів культури з України, які зареєстровані організацією "Мистець у небезпеці" по всій Європі.

Курси німецької мови для українців

Незабаром після початку війни Goethe-Institut запропонував безкоштовні онлайн-курси німецької мови для 3100 чоловік. Через високий попит він також пропонує охочим цифровий курс самонавчання.

Курс "Перші кроки німецькою мовою" призначений для дорослих віком від 16 років і старше без попереднього знання німецької мови. З червня курс пропонуватиметься за ціною 165 гривень (близько 5 євро).

Інформація для українців

Зазвичай вебпортал Mein Weg nach Deutschland призначений для людей, які приїжджають до Німеччини на заробітки. Однак після нападу Росії на Україну виникло багато питань щодо наслідків війни. З цієї причини Goethe-Institut надає на порталі важливу інформацію для людей, які втекли з України, які приїжджають до Німеччини, наприклад про пропозиції допомоги, телекомунікацій, медичного страхування, дитячих садків і шкіл, а також багато інформації про безкоштовне самообслуговування.

Голос України – Київський симфонічний оркестр на гастролях у Німеччині.

Київського симфонічного оркестру було доставлено із зони бойових дій до Німеччини для гастролей у квітні та травні. Сім німецьких міст з їхніми найважливішими концертними залами, у тому числі Культурпаласт (Дрезден) та Ельбська філармонія у Гамбурзі, спонтанно погодилися взяти участь. Цього туру Київський симфонічний оркестр показує знак опору агресії. Українські композиції чотирьох століть роблять голос України, який надто рідко звучав, чутним. Тур був створений у співпраці з Konzertdirektion Schmid та у партнерстві з Goethe-Institut.

Підтримка українських шкіл PASCH

17 із майже 50 українських шкіл PASCH підтримуються Goethe-Institut Ukraine. За винятком школи PASCH у Маріуполі, всі ці школи зараз функціонують та служать офіційним притулком, у тому числі для учнів PASCH, які втратили житло.

Всі школи, підтримувані Goethe-Institut, були забезпечені спальними мішками, килимками, білизною, ковдрами, бинтами та зарядними пристроями.

"Українська онлайн-школа"

Запущена на піку пандемії Covid у 2020 році державна освітня платформа "Українська онлайн-школа" виявилася особливо корисною під час війни: тепер вона доповнює традиційні шкільні уроки в усіх регіонах України. Платформа буде розширена за рахунок відеоуроків з німецької мови як іноземної, тестів та матеріалів для учнів, а також спеціалізованої методичної підтримки для вчителів.

Більш детальна інформація:

Телефон: +380674677007 (Ольга Казанцева)

Email: [email protected]



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!