Головна Новини Прес-реліз 2023 Ліки утилізуй - планету рятуй! "Фармак" та "Аптека Доброго Дня" закликають киян здавати протерміновані ліки
commentss НОВИНИ Всі новини

Ліки утилізуй - планету рятуй! "Фармак" та "Аптека Доброго Дня" закликають киян здавати протерміновані ліки

Як правильно утилізувати протерміновані ліки та куди їх можна віднести.

7 листопада 2023, 08:30 comments1332
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:








Ліки утилізуй - планету рятуй! "Фармак" та "Аптека Доброго Дня" закликають киян здавати протерміновані ліки

Як правильно утилізувати ліки

З 1 листопада стартує спільний пілотний проєкт "Фармак" та мережі "Аптека Доброго Дня", завдяки якому жителі столиці зможуть здати ліки, в яких закінчився термін придатності. Всі зібрані медикаменти будуть безпечно утилізовані шляхом спеціалізованого високотемпературного спалювання, що виконується ліцензованою підрядною організацією. 

Протерміновані ліки прийматимуть з 1 листопада 2023 до 1 лютого 2024 року в 30 закладах мережі "Аптека Доброго Дня" у Києві, де встановлені спеціальні урни. До утилізації приймаються ліки у блістерах, флаконах та тубусах. 

Навіщо потрібно правильно утилізувати ліки

За даними Європейської федерації фармацевтичної промисловості, 3-8% усіх медикаментів з домашньої аптечки залишаються невикористаними. Люди зазвичай викидають їх у смітник або зливають у каналізацію. Проте така утилізація непотрібних або протермінованих ліків є небезпечною не тільки для довкілля, але й для здоров'я людини.

Потрапляючи на смітник чи в каналізацію, залишки ліків проникають до ґрунтів, підземних і стічних вод та водойм. Це руйнує екосистему, шкодить рослинам, тваринам та мікроорганізмам.

Наслідки відчуває і людина: мікродози залишків лікарських засобів потрапляють в організм разом з їжею чи водою та можуть спричинити алергічні реакції або навіть отруєння. Якщо людина таким чином, непомітно для себе, вживатиме антибіотик, це здатне викликати звикання і наступного разу ліки можуть не подіяти. 

"Фармак" та "Аптека Доброго Дня" хочуть не тільки мінімізувати вплив протермінованих ліків на довкілля, але й започаткувати практику належного поводження з медичними відходами серед населення. Процедура високотемпературної утилізації передбачає як спалення самих відходів, так і нагрівання газу від спалення, щоб виключити залишки ліків в атмосфері.

Нагадаємо, що лікарі суворо забороняють вживати протерміновані ліки, а переглядати свої домашні аптечки слід кожні пів року. 

"Ліки утилізуй — планету рятуй" має стати керівним принципом для збереження здоров'я та довкілля. 

Як правильно утилізувати протерміновані ліки

Перелік аптек, які приймають ліки на утилізацію за посиланням.

Подивись сам, чому важлива ця ініціатива та покажи іншим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!