Головна Новини Прес-реліз 2020 Портал "Коментарі" буде судитися з Google
commentss НОВИНИ Всі новини

Портал "Коментарі" буде судитися з Google

На думку редакції "Коментарів", Google, користуючись своїм монопольним становищем в Україні, проявляє дискримінацію стосовно контенту видання

5 жовтня 2020, 15:30
Поділіться публікацією:
Портал "Коментарі" буде судитися з Google

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Портал "Коментарі" буде судитися з компанією Google через дискримінаційну політику інтернет-гіганта стосовно сайту видання. Про це заявив власник медіагрупи "Коментарі" Віктор Гольдський.

На своїй сторінці у Facebok бізнесмен звернувся до друзів і передплатників з проханням порадити юридичну компанію в Сполучених Штатах Америки, яка змогла б подати позов проти Google і допомогти "Коментарям" в даному розгляді.

"Протягом тривалого часу "Коментарі" вивчали всі рекомендації платформи Гугл, щоб відповідати вимогам інтернет-гіганта. Зрозуміло, що зараз практично всі портали (якщо не брати до уваги великі видання на зразок ВВС і ще кілька платформ, у яких є величезне ядро постійних читачів) змушені грати за правилами Google. Але на практиці далеко не всі цим правилам слідують і це їм сходить з рук ", — говорить Гольдський.

За словами Віктора Гольдського, портал "Коментарі" цілком підтримує політику конфіденційності та пропаганди здорових ідей, чим славиться Google. Однак монополіст продовжує ставити не тільки свої умови, з якими ніхто не може сперечатися, але й розділяти інформаційні сайти на угодні та неугодні йому.

"Порталів, які страждають через дискримінацію контенту, дуже багато. Але вони сидять і мовчать, в той час, як ми спробуємо зрушити все з мертвої точки", — резюмував Віктор Гольдський.

Відзначимо, що влітку 2019-го року нове керівництво порталу "Коментарі" взяло курс на всебічне оновлення інтернет-ресурсу з 15-річною історією. Так, в липні посаду головного редактора довірили Максиму Іванову, який протягом наступних декількох місяців зібрав молоду команду амбітних і висококласних журналістів. У корені був змінений підхід до формування контенту, на сайті один за одним почали з'являтися нові рубрики та спецпроекти, в рази була збільшена частка ексклюзивних публікацій.

Паралельно з цим керівництво видання подбало про технічну сторону розвитку свого дітища — сайт вперше за 10 років отримав новий, сучасний дизайн, були вкладені значні ресурси в SMM-просування бренду "Коментарі" і його SEO-оптимізацію.

Результат не змусив себе чекати — з серпня 2019-го і до березня 2020-го року сайт неухильно набирав популярність і за цей проміжок показав 5-кратне збільшення трафіку (піковий показник у квітні був зафіксований на рівні 5,5 млн відвідувань сайту на місяць). Але потім трафік сайту стрімко почав падати. І, не дивлячись на всі зусилля порталу "Коментарі", спрямовані в першу чергу на поліпшення якості контенту та SEO-оптимізацію, падіння триває досі.

Пояснити це різкою антипатією читачів дуже складно. Тому у керівництва видання є всі підстави вважати, що ключова причина — це дискримінаційні дії компанії Google щодо новинних інтернет-ресурсів. Так, портал "Коментарі" послідовно і неухильно виконує всі правила Google, що стосуються політики конфіденційності та прозорості в роботі видання.

Водночас ряд українських інформаційних ресурсів ці правила не виконує, але пошукова система Google ранжує їх набагато краще, ніж "Коментарі". В цьому наше видання і вбачає дії дискримінаційного характеру з боку Google в умовах монопольного становища компанії на території України. Адже, нагадаємо, з травня 2017-го року Google залишається єдиною легальною пошуковою системою в нашій країні з огляду на блокування українською владою російської компанії "Яндекс". Блокування було введене на три роки, однак у березні 2019-го президент Петро Порошенко підписав указ про продовження терміну блокування "Яндекса" і всіх його сервісів в Україні ще на три роки. Отже, конкурент сервісу Google може з'явитися в нашій країні не раніше, ніж у 2023-му році, а до того часу американська компанія матиме право одноосібно диктувати свої правила на українському ринку.

Варто додати, що Google вже неодноразово була змушена захищатися в суді. Інтернет-гігант виступав відповідачем за позовами ЛГБТ-меншин і колишніх працівників організації. Однак позов "Коментарів" по дискримінації контенту стане чи не першим у судовій практиці. На думку редакції порталу, закривати очі та жодним чином не реагувати на незаслужене знецінення роботи журналістів у XXI столітті — неприпустимо.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!