Головна Новини Прес-реліз 2022 Українські переселенці віддячили німцям українським борщем, який був визнаний ЮНЕСКО як культурна спадщина
commentss НОВИНИ Всі новини

Українські переселенці віддячили німцям українським борщем, який був визнаний ЮНЕСКО як культурна спадщина

Мешканцям Карлсруе українці зварили понад 200 літрів борщу

28 липня 2022, 16:30 comments2018
Поділіться публікацією:
Українські переселенці віддячили німцям українським борщем, який був визнаний ЮНЕСКО як культурна спадщина

У середу, 27.07.2022, понад 300 гостей зібралося на території Єврейської громади у місті Карлсруе (Німеччина) на заході, організованому українськими переселенцями – DANKEBORSCHTSCH ("Борщ подяки").

На знак подяки мешканцям Карлсруе українці зварили понад 200 літрів борщу під кураторством відомого в Україні шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Захід організували Єврейська громада Карлсруе та громадська організація "Українці у Карлсруе" з ініціативи "Асоціації лідерів сталого розвитку" (Київ). Серед гостей, які коштували гарячу страву, був і мер Карлсруе Франк Ментруп.

picture

"Коли розпочалася війна в Україні, ми не могли залишитись осторонь і буквально з перших днів на базі Єврейської громади розгорнули штаб допомоги українським біженцям. Наша громада об’єднує близько тисячі осіб, багато з них мають родинні та етнічні зв'язки з Україною, тому активна допомога переселенцям – це консолідоване рішення більшості. За 5 місяців з початку війни ми надали допомогу понад 1100 сім'ям з 25 регіонів України і продовжуємо допомагати. Йдеться про соціальну, інтеграційну та фізичну допомогу біженцям. Особливу увагу приділяємо роботі з дітьми – завдяки мовним курсам, які ми проводимо, вони зможуть швидше інтегруватися до шкіл з початку нового навчального року", — зазначила Соланж Розенберг, голова Єврейської громади Карлсруе.

Українські переселенці на знак подяки за допомогу мешканцям Карлсруе ініціювали проект DANKEBORSCHTSCH як можливість сказати "Дякую" всім активістам, які допомагають у скрутні часи сім'ям з України.

"Немає слів, щоб висловити подяку всім мешканцям Німеччини та зокрема Карлсруе за безпрецедентну допомогу українським переселенцям. Населення Німеччини з початку війни росії проти України зросло на 1% за рахунок біженців. Допомога, яку надає держава, місто та громадські організації, такі як Єврейська громада, гідні найщиріших і найтепліших слів подяки від мільйона українців, які вже оселилися тут. Як ми можемо сказати спасибі? Мовою, яку розуміють у всьому світі – мовою кулінарії. Ми готуємо нашу національну страву, що найкраще висловить вдячність українців, для яких Німеччина вже стала другою домівкою", — зазначила Олена Зубарєва, голова "Асоціації лідерів сталого розвитку", переселенка з м. Ірпінь, співорганізатор ініціативи DANKEBORSCHTSCH.

picture

Як зазначив у відеозверненні до учасників заходу Євген Клопотенко, ініціатор внесення борщу до списка нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, одна з перших письмових згадок про український національний суп належить торговцю саме з Німеччини Мартіну Груневегу, який у 1584 році відвідав Київ. "Борщ... Від одного слова на душі стає так тепло, бо борщ глибоко у ДНК кожного українця. Саме борщ українці готують, щоб заспокоїтися, щоб відчути Україну у собі, коли далеко від дома, щоб показати українську ідентичність. Сьогодні кожен з вас може приготувати борщ, щоб сказати "Дякую" тим, хто прихистив українців, які були змушені тікати від війни в інші країни. Показати їм нашу вдячність та поділитися частинкою української культури", — наголосив він.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!