Головна Новини Прес-реліз 2023 Власники GNT Group заявили про спробу захоплення їхнього бізнесу кредиторами з метою непрозорого перепродажу
commentss НОВИНИ Всі новини

Власники GNT Group заявили про спробу захоплення їхнього бізнесу кредиторами з метою непрозорого перепродажу

Власники GNT Group пов’язують такі кроки кредиторів з тим, що з початком роботи «зернового коридору» Одеський порт став одним із небагатьох працездатних українських портів і GNT отримав потенціал стати вигідним активом.

3 лютого 2023, 17:35
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:
Власники GNT Group заявили про спробу захоплення їхнього бізнесу кредиторами з метою непрозорого перепродажу

GNT Group заявили про спробу захоплення їхнього бізнесу

Кредитори GNT Group – Argentem Creek Partners (ACP) і Innovatus Capital Partners (Innovatus) – почали застосовувати примусове стягнення заборгованості з групи компаній лише тоді, коли термінал став цінним активом. Мета таких дій – непрозорий перепродаж бізнесу третій стороні. Про це розказали власники GNT Group – Володимир Науменко та Сергій Гроза – в інтерв’ю "Бізнес Цензору". 

Як нагадали бізнесмени, кредит в $75 млн у ACP був отриманий у 2019 році під заставу корпоративних прав компанії, вартість яких в рази перевищувала цей кредит. А у Innovatus – у 2021 році на $20 млн під заставу подвійного покриття зерном та корпоративними правами. Через війну з росією їх погашення було ускладнено. Але з початком роботи "зернового коридору" з’явились можливості розрахунків по кредитам. Проте у кінці грудня кредитори, у розпал роботи "зернового коридору", несподівано розпочали примусове стягнення боргів. 

Власники GNT Group пов’язують такі кроки кредиторів з тим, що з початком роботи "зернового коридору" Одеський порт став одним із небагатьох працездатних українських портів і GNT отримав потенціал стати вигідним активом.

За словами Сергія Грози, за шість місяців роботи зернового коридору через термінал GNT Group у Одеському морському торговому порту було перевалено близько 1,5 млн тонн зернових. Що, на його думку, й стало цікавим для хедж-фонду ACP чи, скоріше, третьої сторони – потенційного покупця. 

"Навіть у 2020 році вартість лише терміналу перевищувала суму кредиту більше ніж утричі. При тому, що на ринку була надмірна пропозиція перевалочних ємностей. Зараз чимало терміналів постраждали. Ставки зросли. Мультинаціональні компанії не входять на наш ринок. Тому ціна компанії, яка ще й торгує зерновими, все рівно вища сукупного боргу. Кредитори з Кайманових островів можуть заробити більше, навіть з урахуванням юридичних витрат, продавши непрозорим способом GNT Group", – висловив припущення Володимир Науменко.

За словами Грози, деякі гравці ринку в приватних бесідах говорили про те, що їм від посередників надходили пропозиції розглянути покупку GNT Group. Йшлося також про можливість продажу іноземним компаніям. 

"Поки що більше не готовий про це говорити. Ми зараз перевіряємо всю інформацію", – повідомив він.

Як раніше повідомляли в GNT Group, для недопущення блокування роботи зернового терміналу компанія оскаржує в судах наявні на сьогодні незаконні рішення реєстраторів та судів, які ініційовані ACP. Власники групи вважають, що кредитори намагаються знецінити бізнес з наступним непрозорим перепродажем активів компанії зацікавленій третій стороні.

У січні 2023 року стало відомо, що "Кернел" підписав угоду з кредиторами про звільнення від погашення до 30 червня 2023 року двох траншів гарантованих кредитів по $300 млн кожен. Як повідомив холдинг, відстрочка платежів за боргами потрібна через складнощі, пов'язані з російським вторгненням в Україну і логістикою при експорті зерна та олії.

У жовтні минулого року "Нібулон" найняв найбільший у світі незалежний інвестиційний банк Lazard для аудиту компанії та реструктуризації боргів. Загальна сума заборгованості компанії фінансовим установам, включаючи Міжнародну фінансову корпорацію та ЄБРР, складає біля $500 млн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!