Головна Новини Суспільство У Дніпрі свято 9 травня, організований політичною партією, об'єднав місто
commentss НОВИНИ Всі новини

У Дніпрі свято 9 травня, організований політичною партією, об'єднав місто

У заході взяли участь понад 20 тисяч городян, і навіть дощ і негода не завадили людям прийти на свято сім'ями

13 травня 2019, 10:00
Поділіться публікацією:
У Дніпрі свято 9 травня, організований політичною партією, об'єднав місто

9 травня в Україні – свято, яке викликає багато суперечок і дискусій. Треба його святкувати чи сумувати – думки в суспільстві розділилися, і погляди у всіх на історію різні. Тим не менш, у Дніпрі вдалося об'єднати людей різних поколінь в масовому святі "Дякуємо за життя!"

Власне, захід, яке, на перший погляд, несло в собі політичну ноту, перетворилося в найяскравіше 9-ти годинне святкування Дня Перемоги в Дніпрі. У ньому взяли участь понад 20 тисяч городян, і навіть дощ і негода не завадили людям прийти на свято сім'ями: з дітьми, родичами і друзями.

Місцеві ЗМІ назвали його "апофеозом міського свята, точкою, в якій зберуться всі: і Безсмертний полк з Безсмертним Грутом, і гуляють по Набережній городяни".

Як це було і в чому секрет успіху

Акція, організована "Опозиційної платформою — За життя" називається "Дякуємо за життя". Другий рік вона проходить в Дніпрі за ініціативи Геннадія Гуфмана (очолює в місті "Опозиційну платформу – За життя").

При тому, що погода зовсім не сприяла масовим гулянням, люди приходили на Фестивальний причал (головний концертний майданчик міста) з самого ранку. Добре продумана програма дозволила ініціаторам акції залучити на свято людей різних віків.

Як зазначають самі організатори, вони запросили тих артистів і зірок, для яких 9 травня – це свято Дня Перемоги, яким треба пишатися.

Другий раз на 9 травня в Дніпро приїжджала легендарна білоруська група "Пісняри", хоча, як розповів в інтерв'ю директор ансамблю Ігор Свечкин, в цей день вони могли опинитися в будь-якому іншому місті: "Ми могли виявитися в різних містах на 9 травня, але ось вже другий рік поспіль у цей день ми приїжджаємо саме в Дніпро. Нам доріг свято 9 Травня. Наші батьки й діди теж воювали на цій війні. Багато загинуло. Для нас усіх це велике свято. І ми раді, що це свято відзначаємо разом з вами". Нагадаємо, що виступали ВІА "Пісняри" у Дніпрі на запрошення Геннадія Гуфмана.

На композиціях "Піснярів" зросла більшість гостей заходу, тому вони оцінили особливу атмосферу, створену на святі улюбленою групою. Дніпряни підспівували під "Біловезьку пущу", "Косив ясь конюшину", "Олеся", "Александріна" та ін.

Самим довгоочікуваним пунктом у програмі для багатьох стало масове виконання вальсу під відкритим небом. І що цікаво, незважаючи на те, що флешмоби – більше молодіжний рух, у Дніпрі у танцювальному флешмобі "Вальс Життя" об'єдналися люди різних віків і поколінь. Організатори зафіксували новий рекорд. В цей раз танцювали вже близько 200 пар. Саме так присутні вшанували пам'ять про подвиг тих, хто подарував Перемогу в далекому 1945 р.

"Емоції під час танцю не передати словами. Це настрій об'єднує свята. Вийшло неймовірно. Так кажуть люди, які прийшли сюди, щоб станцювати "Вальс Життя", танець пам'яті. Всі ініціативи, які ми проводимо вже кілька років, з кожним разом виходять все яскравіше емоційно", — зазначив Геннадій Гуфман. До речі, він і сам танцював всі 30 хвилин вальсу, і бажаючих стати з ним на пару було достатньо.

Ще один рекорд побили і по кількості приготовленої солдатської каші. В цей раз польові кухарі приготували 8.5 тисяч порцій.

Треба сказати, що свято мав не тільки розважальну, але й просвітницьку місію. Концерт на Фестивальному причалі став своєрідним екскурсом в історію нашої країни. Під час заходу на великому екрані на сцені показували документальні ролики об'єднані назвою "А що твоя дитина знає про історію тієї війни". Історіями родичів, загиблих під час війни, поділилися депутати Дніпровської фракції "За життя". Перехожі зупинялися біля сцени, дивилися документальні ролики, пояснювали побачене дітям.

Найбільший резонанс викликав виступ спеціального гостя свята "Дякуємо за життя" — Заслуженого артиста України Гарика Кричевського.

Співак багато жартував і щиро ділився спогадами. Перш ніж заспівати ліричну пісню "Темна ніч", розповів історію про те, як у його родині ця пісня передавалася з уст в уста і її співали як колискову. А ще здивував ліричним репертуаром. Зі сцени звучали "Осінній вечір", "Львівський дощ", "Літній вальс", "Вулички Львова", "Мила моя".

Проникливим фіналом його виступу стали слова: "Бажаю, щоб ми збиралися тільки по хорошому приводу і співали тільки душевні пісні. За світ, за Дніпро, будьте щасливі!" Варто сказати, що Кричевського завжди добре зустрічають у Дніпрі, його пісні люблять і співають.

9 травня свято на Фестивальному причалі в Дніпропетровську пройшов без пригод, і скоріше всього, що причина успіху — у грамотній організації заходу. Чи повторять це в наступному році?



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!