Головна Статті Суспільство Пошук першої роботи: 7 важливих порад
commentss НОВИНИ Всі новини

Пошук першої роботи: 7 важливих порад

Стало відомо, що треба зробити, щоб влаштуватися на першу роботу

26 червня 2019, 13:56
Поділіться публікацією:
Пошук першої роботи: 7 важливих порад

Для того, щоб знайти роботу, потрібен досвід, а щоб набути досвіду – потрібно знайти роботу. Коментарі разом з експертами розбиралися, як вирватися з цього замкнутого кола.

Молоді фахівці часто стикаються з тим, що досвід роботи є не просто важливим, але і необхідною умовою успішного пошуку. Багато людей відправляють свої резюме пачками дуже різним роботодавцям і у відповідь не отримують жодного відгуку. Наявна відома проблема "курки і яйця": щоб знайти роботу, необхідний релевантний досвід, але де ж його взяти, якщо ви студент або випускник, і ще ніколи не працювали?

Експерти кажуть: вихід є! І головне, що вам потрібно зробити – це надати потенційному роботодавцю докази того, що зможете впоратися з поставленими завданнями.

Пошук першої роботи: стажуйтесь

Якщо ви ще вчитеся, вважайте, що ви поки нічого не упустили. Сміливо вирушайте в обрану вами компанію і влаштовуйтеся на стажування. Багато компаній із задоволенням беруть стажерів, особливо, якщо стажування безкоштовне.

А в майбутньому у вашому резюме це перетвориться на рядок про досвід роботи.

Пошук першої роботи: не упускайте деталі при самопрезентації

Молоді властиво впадати в крайнощі. І в той час як одні здобувачі не можуть скласти собі ціну, інші перебувають у зневірі, переконуючи себе і всіх навколо, що нічого не вміють, нічого не знають і нікому не потрібні.

"Досвід роботи – це не тільки стажування під час навчання, – пояснила в коментарі для "Коментарів" бізнес-коуч Марина Деркач. – Питаючи про досвід, майбутній роботодавець хоче переконатися в тому, що ви, по-перше, усвідомлено вибрали напрямок діяльності, по-друге, здатні зосереджуватися і довго займатися вирішенням поставлених завдань. Тому в якості досвіду роботи підійдуть як курсові роботи диплом по "вашій темі" (як доказ того, що вибір напрямку діяльності ви зробили невипадково), так і досвід репетиторства, волонтерства, фріланса (які покажуть майбутньому роботодавцеві, що ви вмієте працювати)".

Так що, будьте спокійні, випромінюйте впевненість і сміливо рекламуйте свої кращі сторони.

Пошук першої роботи: правильно визначте кар'єрні цілі

Важливо, щоб перше місце роботи відображало ваші кар'єрні устремління, кажуть експерти кадрового порталу rabota.ua. Часто буває так, що зневірившись знайти роботу за обраною спеціальністю або піддавшись на вмовляння батьків, молоді люди погоджуються на пропозицію, яка далека від їх справжніх бажань, як небо від землі.

З кожним роком звернути з цього шляху буде все складніше: з'являться сім'я, діти, зобов'язання. Тому, визначаючись з першим місцем роботи, пам'ятайте: саме зараз настав найкращий час у вашому житті, щоб точно вирішити, ким ви хочете стати, і зробити перший крок.

Пошук першої роботи: використовуйте всі можливості для пошуку

При пошуку роботи використовуйте всі доступні засоби: шукайте пропозиції вакансій без досвіду роботи, стажування у відомих компаніях і на сайтах міжнародних компаній в розділах "Вакансії" або "Кар'єра", звертайте увагу на курси з можливістю подальшого працевлаштування.

Крім того, використовуйте соцмережі – причому, мова йде як про сторінки компаній в соцмережах, так і про допомогу віртуальних друзів.

Величезна кількість вакансій не розміщується на спеціалізованих ресурсах і шукається серед "своїх". Тому, не соромтеся просити про допомогу батьків, друзів і знайомих, пам'ятаючи: чим більше людей знають про те, що ви активно шукаєте роботу, тим більше ваші шанси на позитивний результат.

І запам'ятайте, що просити допомоги при пошуку роботи не просто не соромно, але навіть необхідно.

Пошук першої роботи: складіть правильне резюме

Допомога батьків і знайомих – це, звичайно, добре, але в будь-якому випадку потрібно ще і подати себе так, щоб вас найняли, і перш за все, правильно скласти резюме.

Основне завдання будь-якого резюме – показати не просто ваші сильні сторони, а саме ті, які важливі для потенційного роботодавця.

Врахуйте, що компанії, які погоджуються на співробітників без досвіду, розраховують на швидку здатність до навчання: працівник прийде – і тут же всьому навчиться. Тому в резюме важливо вказати, що ви здатні швидко навчатися, і бажаєте освоїти обрану професію якомога краще.

На сайтах серйозних компаній в розділах " Про нас" і " Кар'єра" докладно описані цінності компанії і вимоги, що пред'являються співробітникам. Так що уважному претендентові і вигадувати нічого не доведеться. Найчастіше від новачка очікують активної життєвої позиції, вміння працювати в команді, наполегливість у досягненні цілей, вміння швидко навчатися. Також цінуються лідерські якості, аналітичні здібності та навички організації роботи, а також комунікативні навички. Виберете кілька якостей, якими ви дійсно володієте, і впишіть їх в розділ "сильні сторони".

Якщо Вам абсолютно нічим заповнити розділ "досвід роботи", замініть його розділом "участь в проектах", де можна перерахувати факти з вашого життя, що підтверджують наявність зазначених вище сильних сторін. Волонтерська робота, багаторічний досвід старости групи, капітанство в спортивній команді – все це може зіграти вам на руку.

Досить інформативним може бути розділ "Навички", де можна перелічити все, що вмієте – від комп'ютерних навичок до вміння обробляти відео або організовувати веселі свята.

Пошук першої роботи: виберіть відповідного роботодавця

Тут думки експертів розходяться. Одні кажуть, перша робота необхідна для того, щоб отримати потрібні навички, перший запис у трудовій книжці і пред'явити гідний досвід роботи наступного разу. Згідно з цим принципом, найкраще, що ви можете зробити – це спробувати влаштуватися в компанію "з ім'ям": так наступного разу ви зможете продати себе набагато дорожче. Давно відоме правило: чим більш впізнаваним є бренд роботодавця, тим ціннішим буде виглядати досвід роботи в очах наступного роботодавця. А найбільш цінним вважається досвід, отриманий в міжнародних компаніях.

Інші експерти дотримуються протилежної думки, вважаючи, що в першу чергу кандидата без досвіду повинні цікавити пропозиції роботодавців, які обіцяють швидке кар'єрне зростання, що, звичайно, теж зовсім непогано. 

І те, і інша думка має право на життя, так що вибір залишається за вами.

Пошук першої роботи: враховуйте реальність

Експерти ринку праці відзначають, що сьогоднішні молоді здобувачі мають занадто високі амбіції і завищені очікування по зарплаті. При середній зарплаті по ринку 10 тис. грн. вони вимагають як мінімум 20 тис. грн. – і ні копійкою менше!

Порада тут може бути тільки одна: підходити до розмірів майбутньої зарплати більш адекватно. Як мінімум, промоніторте пропозиції на ринку праці, визначте нижню і верхню межі, і визначте, що потрібно знати для кожного рівня зарплати, які обсяги досвіду і знань потрібно мати. Після цього ви будете набагато більш реально оцінювати свої вимоги і перспективи на ринку.

Експерти ринку праці нагадують: більшість кар'єрних історій успіху починається з простої роботи за зовсім невеликі гроші. Пам'ятайте, що ви тільки на початку свого трудового шляху, і головне на цьому етапі – просто приступити до роботи в тій сфері, де ви хочете розвиватися і досягти вершини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!