Головна Статті Суспільство Професійне вигоряння: як уберегтися від втрати цікавості до життя
commentss НОВИНИ Всі новини

Професійне вигоряння: як уберегтися від втрати цікавості до життя

Від повної втрати інтересу до професії не застрахований ніхто, у тому числі і успішні фахівці, і трудоголіки.

1 червня 2019, 14:10
Поділіться публікацією:
Професійне вигоряння: як уберегтися від втрати цікавості до життя

Професійне вигоряння – це хвороба

Професійне вигоряння без перебільшення можна назвати справжнім бичем нашого часу. Всі, хто з ним стикався, знають, що це вкрай неприємний синдром, що супроводжується емоційним, розумовим або фізичним виснаженням.

Не дивно, що нещодавно синдром вигорання, який довгий час не визнавався офіційною медициною, нарешті включили в перелік хвороб Всесвітньої організації охорони здоров'я. У ВООЗ пояснили, що офіційне прийняття синдрому вигорання в якості хвороби відбудеться в 2022 році, після чого всі, хто "згоріли на роботі", зможуть звертатися до лікарів, отримувати лікарняні та ліки.

Фахівці нагадують, що синдром вигоряння легко переплутати з такими розладами, як хронічний стрес, панічні і тривожні розлади. Крім того, за синдром вигорання часто приймають перепади настрою, перевтома і навіть трудоголізм.

Професійне вигоряння: у чому причини

Експерти ВООЗ вважають, що причиною професійного вигорання є некерований хронічний стрес на робочому місці. А для того, щоб зрозуміти, чи постраждали від цього синдрому ви, у ВООЗ назвали три основні симптоми-маркери:

- занепад сил, втрата енергії;
— вкрай негативне ставлення до роботи;
— зниження продуктивності праці.

"Я б визначила професійне вигоряння як втрату будь-якого сенсу здійснення своєї професійної діяльності, – зазначила для видання "Коментарі" психолог Вікторія Єгорова. – Втрата інтересу до роботи, постійна втома, небажання братися за нові проекти, байдужість до результатів. Професійне вигоряння є наслідком хронічного стресу, і для формування такого стану важливі як зовнішні фактори (складність роботи, величезні обсяги інформації, напруга, високі вимоги, досяжність позитивних результатів), так і внутрішні – особистісні якості кожного, які можуть виявитися важливіше. І якщо на зовнішній світ ми можемо вплинути далеко не завжди, то розібратися з собою нам все ж по силам".

Фахівці нагадують, що емоційне вигорання не трапляється миттєво: воно накопичується тижнями, а то й місяцями, поступово отруюючи і виснажуючи організм. І ще один цікавий момент: жінки страждають від синдрому вигоряння на роботі частіше, ніж чоловіки – принаймні, це стверджують канадські вчені. Причина лежить на поверхні: роботодавці створюють різні умови для жінок і чоловіків. Жінок рідше просувають по кар'єрних сходах, через що їх частіше переповнюють негативні емоції.

Брак мотивації, низька продуктивність праці і гостре відчуття власної безпорадності призводять до "згорання на роботі" без залишку.

Етапи професійного вигорання

"Людину з синдромом професійного вигорання виділити серед колег на роботі нескладно, – говорить бізнес-коуч Марина Деркач. – Він не проявляє ніякої ініціативи, мінімально контактує з колегами, по можливості уникає будь-яких завдань, а ті, яких не вдалося уникнути, виконує зовсім безрадісно".

Раніше про небезпечні симптоми професійного вигорання розповідала відомий американський психолог Шеррі Бентон. За її словами, до поширених симптомів цього стану, на які ні в якому разі не можна закривати очі, відносяться безсоння і постійне відчуття фізичної знемоги, яке не піддається поясненню медичними причинами. Нерідко професійне вигоряння проявляється в головних болях, втраті апетиту, проблеми з травленням, підвищеної дратівливості, тривожності, депресії, труднощі з концентрацією уваги.

Експерти виділяють чотири основні етапи емоційного вигорання.

1.Фізичне, психічне та емоційне виснаження – подібну втому легко помітити навіть не фахівцям.
2. Сором і сумніви, які є наслідком втрати впевненості в своїх силах. Людина починає сумніватися в собі і відчувати сором, оскільки не може робити те, що раніше робила добре.
3. Цинізм і грубість – ними людина намагається приховати уразливість, що прийшла на зміну сорому.
4. Відчуття безпорадності. Немає сил і бажання впоратися з поганим настроєм, все валиться з рук, нічого не виходить – це сама критична фаза емоційного вигоряння.

Професійне вигоряння: як врятуватися

Як же "відродитися з попелу" згорілим на роботі і повернути собі прості радості робочої життя – передчуття цікавої роботи, натхнення перед початком нової справи, задоволення від зробленого, нарешті, справжній драйв від професійної діяльності?

Найочевидніший спосіб – змінити роботу. Але, по-перше, це допомагає не завжди. По-друге, абсолютно не виключено, що вам допоможуть і менш радикальні методи.

1.Відпочинок

Почати власну реабілітацію найкраще з відпочинку-вирушайте у відпустку при першій же можливості. Літо, море і сонце повернуть вам життєві сили хоча б частково і точно подарують нові враження, які є основними борцями з вигорянням.

2. Оновіть робоче місце

Дуже простий, але дуже дієвий спосіб боротьби з професійним вигорянням – оновлення робочого місця. Можна помінятися місцями з кимось із колег, а можна просто пересунути свій стіл і стілець – і це вже допоможе вам дивитися на роботу під іншим кутом. Наведіть порядок на робочому столі, очистіть його від непотрібних речей і паперів, обзаведіться кімнатною рослиною в горщику, поставте на стіл сімейне фото – і життя на роботі заграє новими фарбами.

3. Займіться спортом

Рух – це життя, тому, яким би втомленим і виснаженим ви не відчували себе в кінці робочого дня, помірні фізичні навантаження не погіршать, а поліпшать ваш настрій. Це може бути все, що завгодно – фітнес, танці, плавання, йога, футбол і навіть звичайна прогулянка перед сном. Ви самі здивуєтеся тому, який заряд енергії отримаєте на новий робочий день.

4. Навчатися

Психологи запевняють, що відмінним засобом в боротьбі з вигорянням є освіта. Подумайте, яких знань вам не вистачає в роботі або житті – і починайте. Навчання не тільки проганяє нудьгу (адже, як відомо, кращий відпочинок – це зміна діяльності), а й відкриває нові горизонти в кар'єрі.

5. Перемикатися

Це продовження попередньої поради – адже перемикатися можна не тільки на навчання і спорт, але і на хобі, спілкування з друзями, подорожі – словом, на будь-які заняття, не пов'язані з основним видом діяльності.

6. Спілкуйтеся з приємними людьми

Проводьте більше часу з сім'єю і дітьми і обмежте контакти з людьми, які викликають у вас негативні емоції.

Як варіант – можна вступити в клуб по інтересам або співтовариство, в тому числі і в соцмережі. Спілкування з однодумцями робить життя набагато радіснішим.

7. Їжте здорову їжу

Якою б дивною не здався ця порада, але вона теж дуже важлива. Дієтологам прекрасно відомо, що є продукти, які підвищують настрій (чорний шоколад і горіхи, овочі та фрукти, риба і морепродукти), а є продукти, вживання яких веде до проблем з настроєм та здоров'ям (цукор, смажені і борошняні продукти, здоба, ковбасні вироби, напівфабрикати тощо).

Правильне харчування – це запорука вашого здоров'я, а, значить, серйозна зачіпкав на подальше життя без негативу, стресу і вигорання.

"Почніть з розуміння того, що будь-яка професійна діяльність не дорівнює життю, – радить Вікторія Єгорова. – Життя кожної людини набагато більше і повніше, і, замінюючи його складові (любов, сім'ю, дружбу, тощо) роботою, ми, по-перше, позбавляємо себе багатьох радощів, по-друге, прямуємо до емоційного та професійного вигорання. Тому шукайте нові смисли. Озирніться навколо, подивіться, що викликає інтерес, що дарує радість, що здатне захопити. Якщо неможливо поміняти професію, то завести нове хобі завжди можна. Спілкування з природою, подорожі по нових місцях, рукоділля, колекціонування, моделювання, домашні улюбленці. Можна займатися цим самому, а можна разом з друзями і близькими – не виключено. Що і лікарняний вам не знадобиться".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!