Наука - "за": Супрун розповіла про користь матів

Але є одна умова для користі

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун стверджує, що використання ненормативної лексики корисно для здоров'я.

Так вона прокоментувала законопроект № 10414 "Про протидії лихослів'ю" авторства нардепа Ольги Богомолець.

"Часом буває так, що деякі народні депутати почуваються геть забутими та нікому не потрібними. Тож аби хоч якось привернути до себе увагу, вони пишуть законопроекти, які пасують радше Північній Кореї, аніж сучасній європейській державі. До прикладу, пропонують заборонити матюкатися. Але насправді наука має чимало аргументів “за” ненормативну лексику", - написала вона у своєму Facebook.

Зокрема, корисно використовувати нецензурну лайку, яка характеризує ситуацію і не спрямована на співрозмовника.

"Якщо ми реагуємо нецензурною лексикою на складну неприємну ситуацію, а не на людину, то відчуваємо полегшення. У цьому разі наше обурення новинами, біль при тренуванні, травмі, тривожність, подив чи переляк знаходять миттєве і досить точне вираження, на що мозок реагує виділенням ендорфінів. Ці нейромедіатори беруть участь в знеболенні чи задоволенні. Слова на “б” чи “с” не замінять якісної анестезії, але дослідження показали ефективність лайки в зменшенні болю, посилення серцебиття і підвищення больового порогу. Якщо нам важко і ми одним словом це висловили, мозок це сприймає як запуск програми захисту і нападу — “тримайся!”", - пояснила вона.

В. о. міністра додала, що мати слід використовувати ключові моменти, а не розмовляти на них. Інакше мозок до них звикає і перестає сприймати їх як сигнал.

Крім того, нецензурна лексика тісно пов'язана з життям в соціумі, так як дозволяє оптимізувати тваринну реакцію крику у відповідь на біль і страх, а також властиву приматам агресію. Мат дозволяє виразити емоції відповідними словами, не завдаючи фізичних страждань іншим.

Також використання лайки в спілкуванні свідчить про емоційну близькість між людьми.

"Вживання матюків в спілкуванні в низці випадків вказує на близькість людей і хороший емоційний контакт між ними. Коли колеги починають між собою матюкатися, значить, вони стали командою", - зазначила Супрун, посилаючись на результати досліджень.

законопроект "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови).

Комітет Верховної Ради зі свободи слова розгляне законопроект на своєму останньому засіданні 10 липня.