Головна Статті Суспільство події Злочини поліцейських в Україні: від розбитих «прусів» до вбивства дитини
commentss НОВИНИ Всі новини

Злочини поліцейських в Україні: від розбитих «прусів» до вбивства дитини

Смерть 5-річного Кирила Тлявова з Переяслав-Хмельницького сколихнула всю Україну. Двоє поліцейських в нетверезому вигляді вирішили влаштувати стрілянину поруч з житловим сектором, в результаті чого один з них вистрілив в голову хлопчику.

6 червня 2019, 09:25
Поділіться публікацією:
Злочини поліцейських в Україні: від розбитих «прусів» до вбивства дитини

Обох підозрюваних затримали і заарештували на 60 днів, правда давати будь-які свідчення і навіть пройти тест на алкоголь вони відмовилися, знаряддя злочину не знайдено.

Злочини поліцейських: не відповідають, але служать

Підозрюваних у вбивстві поліцейських Переяслав-Хмельницького районного відділення внутрішніх справ Івана Приходька та Володимира Петровця, як виявилося, взагалі не повинно було бути в лавах правоохоронців, про що пише народний депутат України Мустафа Найєм.

Іван Приходько, який служив у ДАІ в 2015 році став командиром відділення взводу в 5-й роті київської поліції, але вже в 2016 році був звільнений за службову невідповідність. Наступного дня поліцейський через окружний адмінсуд Києва поновився на посаді і з 2018 року працював патрульним у Київській області.

Також в ДАІ служив Володимир Петровець, а ряди правоохоронців він покинув ще в 2015 році, будучи звільненим через те, що не пройшов переатестацію.  Незабаром він відновився на службі і навіть став командиром відділення роти особливого призначення №1 в Києві, а з весни минулого року служить у секторі водної поліції Переяслав-Хмельницького.

Як уточнив член Громадської ради сумлінності Роман Маселко, Петровець також поновився через Окружний адміністративний суд Києва, хоча коп на переатестації не набрав навіть мінімуму балів – 44 замість необхідних 50 і проігнорував вимогу Громадської ради сумлінності.

Подібні обставини біографії обох поліцейських викликали невдоволення суспільства щодо міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, якого звинуватили в профанації реформи в МВС і замилюванні очей створенням нової національної патрульної поліції України.

Все це вилилося в мітинги і акцію з вимогою від Арсена Авакова піти у відставку, а під стінами відділення поліції в Переяслав-Хмельницькому і зовсім відбулися сутички між активістами та працівниками правоохоронних органів.

Однак, незважаючи на весь трагізм ситуації можна констатувати, що нічого особливого, а вже тим більше нового, в історії вітчизняних правоохоронних органів взагалі і Національної поліції зокрема, не відбулося.

Злочини поліцейських: ситуація з роками не змінюється

Створення 4 серпня 2015 року Національної поліції України позиціонувалося як створення нового правоохоронного органу, який повинен буде замінити дискредитовану в очах суспільства міліцію.

Початкове представлення особового складу патрульної поліції в Києві пройшло формально блискуче – молоді, стрункі, усміхнені хлопці та дівчата з задоволенням фотографувалися з киянами. Проблеми почалися пізніше.

Перші дні патрульних поліцейських, що заступили на чергування, ознаменувалися аваріями з розбитими авто, чутками про втрату ними пістолетів і відео феєричного шестихвилинного затримання озброєного ложкою бездомного, якого скрутили шість патрульних.

Втім, все це можна було прийняти за звичайні проблеми, що переслідують всіх у "дитячому віці", але далі – більше.

У 2016 році проблеми у реформованих правоохоронців придбали куди більш скандальний і трагічний відтінок:

- у лютому під час переслідування "БМВ" патрульним Сергієм Олійником був застрелений пасажир авто – 17-річний Михайло Медведєв. Копа спочатку заарештували, потім відпустили під домашній арешт, ще пізніше відсторонили, але він поновився. У даний момент суд у справі триває;
— у серпні в селищі Криве Озеро помер чоловік – підозрюваними в його смерті назвали поліцейських, які прибулих на сімейну сварку і які взялися бити затриманого, після скандалу відділ поліції в селищі розформували, однак вироку по справі з підозрюваними немає досі;
— грудень 2016 року в київському селищі Княжичі сталася перестрілка між двома групами правоохоронцями, у ході якої загинуло п'ятеро поліцейських. Незважаючи на наявність двох версій – трагедія в ході спроби затримання грабіжників (офіційна) і спроба копів пограбувати багатий будинок під охороною ДСО (неофіційна) – вироку у справі також досі немає, хоча ГПУ офіційно
завершила слідство ще в травні 2018 року.

За провали відповіла на той момент глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе, яка вже в листопаді пішла у відставку, формально – через виконання основних завдань з реформування.

У 2017 році резонансних подій стало менше, проте рік пройшов під знаком постійних скарг на хронічне недофінансування і як результат, дефіцит кадрів в 15-20%, та й керівництво давало приводи затриманню і звинуваченням у корупції.

Загалом до 2018 року Нацполіція підійшла з дуже зіпсованою репутацією, за якою пройшлися всі, хто можна:

- спільне дослідження Євросоюзу і Ради Європи в рамках проекту Partnership for Good Governance показало, що в Україні продовжують процвітати тортури і порушення прав підозрюваних на слідстві;
— ЗМІ відзначали падіння довіри до Нацполіції у громадян за маси резонансних злочинів, які так і не були розслідувані, а в побуті громадяни не бачили різниці між роботою "старої" і "нової" поліції;
— експерти заявляли про провал реформи, екс-заступник міністра внутрішніх справ України Геннадій Москаль, назвав реформу "профанацією", оскільки новий кадровий склад не дозволяє розкривати серйозні злочини, а старі кадри з МВС пішли або їх "попросили піти". Експерт Руслан Бортник назвав реформу "ребрендингом" коли в результаті зміни назви негатив трохи знизився, але якісно краще нова структура працювати не стала.

Злочини поліцейських: розкриваність, злочинність, довіра

Традиційними маркерами для оцінки роботи правоохоронців завжди залишалися математичні цифри – показники скоєних і розкритих злочинів, а також довіра населення до МВС.

У 2016 році МВС і Національної поліції дісталося за низькі показники розкриття злочинів, що склали менше 30% – 154,7 тис. з 562 тис. зареєстрованих. У 2017 році показники склали близько 194 тисяч розкритих злочинів з 496 тисяч скоєних. За підсумками 2018 року в МВС відзвітували про чергове зниження кількості вчинених злочинів – до 463,3 тис. У цілому в Міністерстві внутрішніх справ заявляли, що з 2013 року злочинність впала на 10%, а відсоток розкриття тяжких злочинів перевищила 90%.

Втім, число скоєних злочинів завжди були ненадійним аргументом – надто вже відрізнялися ці цифри у різних структур. Наприклад, Генеральна прокуратура в 2017 році нарахувала 523,9 тис. злочинів проти 496 тис. у МВС, так і в 2018 році ГПУ нарахувала 487,1 тис. злочинів. Держстат в 2016 році і зовсім нарахував 592 тисячі проти 562 тис. у МВС. До того ж Генеральний прокурор України Юрій Луценко не раз заявляв про претензії до Нацполіції щодо ухилення від обліку та реєстрації повідомлень про злочини.

Не більше ясності і з питанням довіри до Нацполіції і МВС у населення, цифри по якому також різні, але сходяться в одному – ця довіра падає з 2015 року. Якщо на момент свого створення і в перші місяці роботи Національна поліція могла похвалитися довірою понад 50%, то весняне опитування Українського інституту соціальних досліджень ім. А. Яременко, Центру "Соціальний моніторинг" та Інституту економіки та прогнозування НАНУ показало 30,6%. Це трохи більше рівня довіри до СБУ і в 2 рази нижче рівня довіри до ЗСУ.

Злочини поліцейських: таємниця

Однією із задач, яку ставили перед реформою поліції – створення нової, чесної правоохоронної структури, яка не буде асоціюватися з корупцією та порушеннями закону. Можна констатувати, що це завдання виконано не було.

Правда, сам міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і його прихильники зазвичай пов'язують це з тим, що повністю оновити склад МВС не вдалося, і багато співробітників залишилося старих. До того ж в рядах поліції залишилися близько 800 співробітників, раніше звільнених за невідповідність, але поновилися через суди і саме ця "стара спадщина", на думку міністра, є проблемою реформування його відомства.

Чи так це насправді, складно сказати, адже навіть статистика скоєних у відомстві Арсена Авакова злочинів невідома. Так, ще в 2017 році голова Нацполіції Сергій Князєв в інтерв'ю одному з вітчизняних ЗМІ повідомив, що за перше півріччя проти його підлеглих відкрили 597 кримінальних проваджень. З тих пір свіжих даних немає.

Однак злочини співробітниками "старого-нового" МВС продовжують скоюватися. Так, 4 червня на трасі Івано – Франківськ-Коломия в селі Лісовий Хлібичин в ході ДТП за участю співробітника Нацполіції загинули дві людини. У прес-службі ГУ Нацполіції області інформацію підтвердили, проте уточнили, що їх співробітник в цей момент перебуває у відпустці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!