Тютюновий гігант "Philip Morris" може бути причетний до махінацій з податками, - ДБР

Співробітники Державного бюро розслідувань проводять обшуки з вилученням документів в Державній фіскальній службі по справі про реалізацію схеми з допомогою мирової угоди між Україною та тютюновою корпорацією «Philip Morris», повідомило джерело в правоохоронних органах.

Так, у 2015 році Харківська митниця ДФС ввела спеціальний режим для тютюнового гіганта із звільненням від ввізного мита та інших зборів на імпорт сировини, продукція з якої підлягала реекспорту. Загальна вартість продукції, яка була реескпортована за даною схемою у квітні 2015 — березні 2016 рр., склала 87 млн ​​євро.

Термін дії спецрежиму закінчився в березні, а Головне управління ДФС в Харківській області ініціювало податкову перевірку, у ході якої з'ясувалося, що "Philip Morris" може бути зав'язаний у податкових махінаціях. За результатами перевірки компанія отримала податкові повідомлення-рішення на загальну суму 635 млн грн, в яке увійшли донарахування ввізного мита, додаткові ввізні мита, ПДВ, штрафи і пеня.

Варто зазначити, що на початку грудня 2018 р. Кабінет міністрів розпорядився підписати мирову угоду між компанією та державою Україна. Уряд зобов'язав в. о. голови ДФС Олександра Власова поставити підпис під документом.

"Підписання та виконання мирової угоди повністю відповідає законодавству України, а також міжнародним зобов’язанням України в рамках Угод про захист інвестицій між Україною та США, а також Україною та Швейцарською Конфедерацією. Воно продемонструвало готовність уряду і ДФС сприяти поліпшенню бізнес-клімату в Україні", — заявила директор із зовнішніх зв’язків ПАТ Філіп Морріс Україна Наталія Бондаренко.

У Держбюро розслідувань повідомили, що слідчі територіального управління ДБР в Полтаві розслідують можливі незаконні дії посадових осіб керівництва ДФС України, Головного управління ДФС в Харківській області та Харківської митниці ДФС. Співробітники ДБР і СБУ провели обшуки у всіх трьох структурах.

"За попередньою інформацією, чиновники не здійснювали митний контроль за товарами одного з великих міжнародних виробників тютюнової продукції. Крім того, керівництвом ДФС України прийнято рішення про скасування фінансових санкцій стосовно згаданого товаровиробника. Через ці дії державний бюджет можливо недоотримав кошти в сумі близько 630 млн грн", - йдеться в заяві ДБР.

Відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 2. ст. 367 Кримінального Кодексу України (службова недбалість, що спричинила особливо тяжкі наслідки).

Зазначимо, Philip Morris International володіє в Україні тютюновою фабрикою в Харківській області.