Головна Новини Світ Вихід Росії з ракетного договору: експерти попередили про небезпеку
commentss НОВИНИ Всі новини

Вихід Росії з ракетного договору: експерти попередили про небезпеку

Для України відкриваються нові можливості

3 липня 2019, 19:17
Поділіться публікацією:
Вихід Росії з ракетного договору: експерти попередили про небезпеку

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про призупинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД). Дане рішення дозволить Кремлю нарощувати свій ядерний потенціал, який і без того є найбільшим у світі.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", якими можуть бути наслідки дій Росії як для світу, так і для України.

На думку військового експерта Олега Жданова, вихід Росії з ДРСМД є початком нової "холодної війни". І тепер Росія зможе легалізувати всі свої розробки по зброї, яка підпадає під Договір.

За його словами, для України ситуація не змінюється, оскільки Росія зможе завдати удару по українських стратегічних об'єктах. Для нашої країни головною загрозою є тактична зброя РФ. Жданов пояснив, що потужні ядерні заряди Росія не буде застосовувати через близькість до України.

Військовий експерт переконаний, що Україна давно мала створити систему національної безпеки і оборони, яка відповідає викликам сучасності.

"У нас вже є відповідний закон, але поки що не видно ні плану побудови цієї системи, ні реальної військової реформи, — говорить Жданов. – Будемо сподіватися, що представники нової влади почнуть цю роботу. Необхідно шукати шляхи і способи колективного захисту. Нам потрібно орієнтуватися на НАТО, виходити на його стандарти. А військово-політичний союз краще укладати з суміжними державами".

Фахівець нагадав, що Конгрес США нещодавно знову запропонував Україні широкий договір про партнерство з США поза НАТО. Однак українська влада знову проігнорували цю пропозицію.

Експерт з питань сектора оборони і безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Стариков вважає, що Росія, як правонаступниця СРСР, порушила договір, який є одним із стовпів світової стратегії стримування гонки озброєнь.

"Те, що трапилося, однозначно призведе до розбалансування світової системи безпеки. Підлітний час РСМД — 7-8 хвилин. Ці пуски неможливо визначити за допомогою системи попередження ядерного нападу, який встановлено у низці країн. Отже, всі військове доктрини почнуть переводити в більш жорстку фазу. А ракетні війська орієнтувати не на зустрічний удар у відповідь, а на перший удар на випередження",- констатував він.

Стариков не виключає, що рішення про вихід з договору про РСМД буде використовуватися Росією для шантажу Заходу. Приміром, Кремль може вимагати вивести американські системи ПРО з Польщі та Румунії. Однак Штати можуть висунути зустрічні вимоги.

"Для України те, що трапилося, означає, що ми можемо створювати ракети малої і середньої дальності. Але навряд чи це нам допоможе, якщо хтось "натисне кнопку". РФ пішла по шляху ускладнення обстановки. І це дуже небезпечно для всього світу", — резюмував експерт.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був укладений між СРСР і США в 1987 році. Згідно з документом, сторони мають відмовитися від розробки і розгортання балістичних і крилатих ракет середньої (1 тис. км — 5,5 тис. км) і меншою (500 — 1000 км) дальності.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: «Комментарии»
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!