Головна Статті Світ Протистояння США і Мексики: як нелегали провокують торговельну війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Протистояння США і Мексики: як нелегали провокують торговельну війну

Наступного тижня США можуть ввести 5% імпортні мита на товари з Мексики у відповідь на те, що її влада не йде на зустріч американцям у врегулюванні нестабільної ситуації на державному кордоні.

5 червня 2019, 14:34
Поділіться публікацією:
Протистояння США і Мексики: як нелегали провокують торговельну війну

Президент США Дональд Трамп планує ввести мита з 10 червня і поступово збільшити їх розмір з 5% до 25% до жовтня 2019 року. Якщо між Америкою і Мексикою спалахне торгова війна, то її наслідки можуть бути непередбачуваними для обох країн.

Протистояння США і Мексики: неконтрольована міграція

Спроби адміністрації Трампа скоротити приплив нелегальних мігрантів через кордон США і Мексики завершилися повним провалом. Хоча Пентагон розмістив на південному кордоні три тисячі американських військовослужбовців, допомога працівникам Прикордонної служби США, все більше нелегальних мігрантів продовжує прибувати в південні райони країни. Тільки за квітень з Мексики в США нелегально прибули понад 55 тис. громадян держав Центральної Америки. Це набагато менше, ніж за часів правління екс-президента Джорджа Буша-молодшого (в середньому понад 80 тис. на місяць), але все одно в порівнянні з 2018 роком кількість нелегальних мігрантів в Штатах зросла більш ніж на 100%.

В основному підкорювати Америку їдуть вихідці з найменш розвинених держав. Найчастіше вони розраховують отримати статус біженця в Штатах. На сьогоднішній день у США проживає понад 10 млн нелегалів. Плани по будівництву бар'єру на південному кордоні, про який міркував Трамп в ході виборчої кампанії 2016 року, так і не були реалізовані, оскільки в Конгресі США не підтримали фінансування даної ініціативи. Міноборони США планує вкласти 1 млрд дол. у будівництво загороджувальних споруд протяжністю 90 км і цього недостатньо, враховуючи загальну протяжність південного кордону (понад трьох тисяч кілометрів).

Суть проблеми полягає в тому, що мексиканська влада пустила на самоплив виклики в сфері міграції. Президент-соціаліст Лопес Обрадор не перешкоджає, а навпаки заохочує в'їзд відщепенців з інших латиноамериканських країн. Правляча партія "Морена" прийшла до влади на обіцянках приділяти більше уваги допомозі жебраком і знедоленим. У Мексиці мало кому відмовляють у політичному притулку або дозволі на роботу.

Тим не менш, мексиканська економіка не в змозі переварити всіх іноземців і надати їм допомогу. Найчастіше мексиканська влада просто не перешкоджає натовпам нелегалів перетинати свою країну в напрямку США. Обрадор заперечує, що Мексика причетна до проблеми нелегальної міграції.

Незважаючи на неодноразові заклики американської влади до мексиканських колег профінансувати будівництво прикордонної стіни або хоча б дозволяти нелегальним мігрантам приїжджати в свою країну, мексиканський президент вважає, що існуюча проблема це справа США і окремих країн Латинської Америки. Найчастіше в США намагаються нелегально в'їхати гватемальці, сальвадорці і гондурасці. Обрадор вважає, що міграційний виклик можна врегулювати якщо США нададуть фінансову допомогу країнам, звідки їх найбільше прибуває нелегальних мігрантів.

Останньою краплею в чаші терпіння США став казус в місті Ель-Пасо, розташованому в прикордонному з Мексикою штаті Техас. Американські правоохоронці виявили там понад 1 тис. нелегалів – безпрецедентно велику групу.

Протистояння США і Мексики: непокірний Обрадор

На відміну від таких мексиканських президентів як Вінсенте Фокс, Феліпе Кальдерон або Енріке Ньєто, які з багатьох зовнішньополітичних питань займали спільну позицію зі США, Лопес Обрадор веде себе більш самостійно. Це яскраво проявляється не тільки у питаннях нелегальної міграції. Що стосується кризи у Венесуелі, то Обрадор підтримує президента Ніколаса Мадуро, на відміну від Трампа.

На відміну від таких регіональних партнерів США як Аргентина чи Бразилія, Мексика не визнала уряд самопроголошеного президента і колишнього спікера парламенту Хуана Гуайдо. Лопес Обрадор запросив Ніколаса Мадуро на свою інавгурацію. Мексиканський президент підтримує доктрину Естрада (названа на честь колишнього міністра закордонних справ Мексики Хенаро Естрада), яка заперечує втручання одних країн в справи інших, аж до публічних заяв і критики внутрішньополітичних процесів. З точки зору Обрадора, криза у Венесуелі – це справа жителів даної країни.

Лопес Обрадор бачить у Мексиці самостійного регіонального гравця. Він хоче знизити залежність від США, зміцнюючи зв'язки з Москвою і Пекіном. Російська влада досить добре про нього відгукувалися в період торішньої президентської кампанії в Мексиці.

Російський президент Володимир Путін зацікавлений провести зустріч з Обрадором. Російська нафтова корпорація "Лукойл" видобуває нафту на мексиканських родовищах. У США мусувалася інформація про можливе втручання РФ у мексиканські вибори.

Лопес Обрадор здійснив візит до Китаю минулого року і обговорив із владою країни перспективи активізації двосторонньої торгівлі. За допомогою імпортних мит Білий дім дає зрозуміти Обрадору, що відхід Мексики з орбіти впливу США і зближення з Росією, Китаєм і Венесуелою буде коштувати погіршенням двосторонніх відносин.

Протистояння США і Мексики: економічна загроза

Імпортні мита США є економічною загрозою для Мексики. Трамп дає зрозуміти мексиканському президенту, що його країна зазнає серйозних збитків, якщо не посилить міграційний режим. Як відомо в напрямку США орієнтовано понад 75% мексиканського експорту. Американці намагаються відстояти свої інтереси за допомогою шантажу. Якщо американці введуть мита, то це спричинить за собою негативні наслідки для мексиканських виробників електроніки, транспортних засобів, агропродукції, продуктів харчування, для яких США є основним ринком збуту. Мексиканські виробники отримують вигоду від торгівлі з Америкою за рахунок низької собівартості своєї продукції. Мита нівелюють їх головний козир. Імпортні мита є протекціоністською мірою адміністрації Трампа позбавити національних виробників від іноземних конкурентів на внутрішньому ринку.

Американський торговий представник Роберт Лайтхайзер зажадав від Палати представників США утриматися від нової торгової угоди із Мексикою і Канадою (оновлена версія угоди про зону вільної торгівлі НАФТА). Нова угода передбачає квоти на машинобудівну продукцію з країн учасниць на внутрішньому американському ринку.

Однак, ініціатива Дональда Трампа не зустріла підтримки серед самих республіканців. Лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що проблему нелегальної міграції необхідно вирішити без введення мит. У той же час сенатор-республіканець Марко Рубіо схвалює обмежувальні заходи. Політика протекціонізму призведе до збільшення в ціні мексиканських товарів в США. Мексиканці можуть ввести відповідні мита на американський експорт. Тоді між двома державами виникне торгова війна. Погіршення відносин між США і Мексикою може негативно відбитися на інтересах компаній і американським капіталом в латиноамериканській країні. У Мексиці працюють філії американських автозаводів, заводів-виробників сільськогосподарської техніки, роздрібних мереж. Близько 6 млн американців працюють у сфері торгівлі з Мексикою. Не менше п'ятдесяти тисяч американських фірм експортують свої товари в Мексику. Все це може призвести до негативних наслідки як для Вашингтона, так і для Мехіко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!