Євросоюз звернувся до іранської влади з вимогою дотримуватися умов ядерної угоди

Заява ЄС пов'язане з інформацією МАГАТЕ про високий відсоток збагачення урану

Керівництво Євросоюзу прокоментувало заяву Тегерана про намір перевищити рівень збагачення урану, дозволений СВПД (Спільний всеосяжний план дій щодо іранської ядерної програми).Заява євродипломата прозвучала напередодні спеціального засідання Ради керуючих МАГАТЕ.

На брифінгу в Єврокомісії представник зовнішньополітичного відомства ЄС Майя Косьянчич заявила: "Ми закликаємо Іран не робити подальших кроків, що підривають ядерну угоду, зупинити і повернути всі види діяльності, які не сумісні з його зобов'язаннями у межах СВПД, в тому числі і виробництво збагаченого урану понад обумовлених в угоді лімітів. Докладаються величезні зусилля для збереження СВПД, яке, як ми вже казали, являє собою дуже важливу угоду для регіону і за його межами".

Косьянчич також сказала, що Брюссель буде продовжувати підтримувати регулярні контакти з Тегераном, щоб зберегти СВПД.

У понеділок МАГАТЕ повідомило, що Іран перевищив рівень збагачення урану, встановлений угодою (3,67%). У Тегерані це підтвердили, зазначивши, що уран був збагачений вище 4,5%. У Вашингтоні вимагають, щоб міжнародне співтовариство привернуло за це іранські влади до відповідальності.

Як повідомляли "Коментарі", Іран пригрозив відновити роботу деактивуючих центрифуг і збільшити рівень збагачення урану до 20% в якості таких потенційних заходів відступи від умов ядерної угоди 2015 року.