Портрет математика Алана Тьюринга розмістять на купюрі в 50 англійських фунтів, - ФОТО

Банкноти з новим дизайном з'являться в обігу в 2021 році

Банк Англії визначився з дизайном 50-фунтової купюри. Математика Алана Тьюринга вибрали з шорт-листа вчених, чиї портрети пропонувалося помістити на банкноту в 50 фунтів. Всього на вибір керівництва було запропоновано 12 варіантів. Зазначається, що серед кандидатів був померлий в 2018 році фізик і популяризатор науки Стівен Хокінг.

Портрет вченого з'явиться на зворотному боці купюри. На даний момент там перебувають зображення винахідника Джеймса Уатта і промисловця Метью Болтона.

Банк опублікував попередній варіант дизайну банкноти. На ньому зображені, зокрема, фотопортрет Тюрінга 1951 року, формула його роботи 1936 року, розроблений ним проект першого британського комп'ютера ACE, креслення машини Bombe для розшифровки коду "Енігми", а також телеграфна стрічка з датою народження вченого, записаної двійковим кодом.


Алан Тьюринг відомий створенням під час Другої світової війни пристрою Bombe, яке дозволило розшифровувати повідомлення нацистів, закодовані машиною "Енігма". Популярність отримала також ідея визначення штучного інтелекту, відома як "Тест Тьюринга".

Алан Тьюринг помер у 1954 році у віці 41 року. Вважається, що він покінчив з собою. За два роки до цього його звинуватили в непристойній поведінці за гомосексуальний зв'язок і засудили до гормональної терапії.

Як повідомляли "Коментарі", замой красивою банкнотою за підсумками 2017 року визнана швейцарська купюра в 10 франків.