Главная Новости Политика Богові потрібна твоя адреса
commentss НОВОСТИ Все новости

Богові потрібна твоя адреса

20 ноября 2007, 09:10
Поделитесь публикацией:
Богові потрібна твоя адреса

Бажано – домашня. Інакше ти ніяк не зможеш “відчути силу змін у своєму житті”. Й навіть довідатись про благородну акцію, спрямовану на порятунок суспільної моралі, тобі не вдасться.

Коли в місті з’являються велетенські біг-борди з янгольскими обличчями, що випромінюють добро і ласку, це означає, що вами знову хтось зацікавився. І що більші біг-борди, що частіше вони чіпляються за ваш погляд на вулицях і в метро, то більше підстав очікувати якоїсь халепи. У кращому разі – виборів. У гіршому – порятунку душі.

Якщо вдатися до фізіологічної метафори, то українська релігійна свідомість сьогодні – це якийсь апендицит духовності. В ній бо фанатизм та пуританські ескапади (на кшталт недавнього “пікетування” концерту Бориса Моісєєва у Києві) мирно поєднуються з побутовим атеїзмом і розбалансованими етичними принципами. Наші громадяни можуть влаштовувати криваві битви за культові будівлі й водночас не ходити до храмів. Як наслідок, у нашому суспільстві не дуже й вірять у безсмертя душі, але в можливість її порятунку – вірять беззастережно і пристрасно.

Відтак важко сперечатися, що Україна – неоране поле для пасторського ґарування й улюблена мішень для гри Господа в “дартс”.

Залишки нашої моралі протягом багатьох років перебувають у стані перманентного порятунку. І цей “порятунок” (як процес) – окремий феномен, який складається з демагогії та жорсткої роботи, спрямованої на мобілізацію населення харизматичними та сектантськими угрупованнями. І хто не встигає “закосить” від такого спасіння – той опиняється в альтернативних до православ’я загонах. Найсмішніше, що суспільна мораль і далі спокійно собі загниває, бо лише в такому несимпатичному стані вона може гарантувати успіх нових вербувальних кампаній.

Одна з них стартувала цього місяця. Поміж звичних рекламних персонажів – махрових ковбоїв та страхових агентів – з’явилися, зокрема, один з керівників ДПС ДАІ в Київській області, чемпіон світу з фехтування, екс-футболіст, цьогорічна “Міс-Україна” тощо. Усі вони закликають “Відчути силу змін” та одержати книгу в подарунок. Як великий шанувальник сили змін, а також халявної літературки, вирішив я зателефонувати на гарячу лінію. Цікаво ж, хто цього разу прагне мене рятувать. Виявилось, що книжка з рецептами божого промислу – доволі загадкове видання. З ним не можна ознайомитись в інтернеті, воно ніде не продається й не розповсюджується – навіть у храмах. Єдиний шанс задовольнити свою пристрасть до дармової духовності – вказати домашню адресу. І тоді спеціально треновані самаритяни і книжку принесуть, і на всі питання зможуть відповісти. А питань у мене таки не бракувало. Наприклад, хто ідеолог та організатор акції, хто фінансує настільки потужну рекламу (не треба бути фахівцем, щоб оцінити масштаб витрат на одні тільки біг-борди), які саме релігійні громади розповсюджують книжку, який у неї тираж тощо. “Вся інформація – на нашому сайті!” – бадьоро кажуть у слухавці. “Всією інформацією” виявився лише телефон гарячої лінії. З другої спроби я теж не одержав жодної відповіді. Натомість операторка насторожено запитала: “Так ви хочете відчути силу змін чи ні?”. Подальші спроби хоч щось з’ясувати наражалися на одну й ту ж таки відповідь: “Ми не можемо розголошувати цю інформацію, залиште свою адресу”. Розмова остаточно зачахла, коли я необачно бовкнув, що потребую роз’яснень як журналіст. І серед іншого мене ще цікавить, чому організатори стверджують, що акцію підтримує православна церква, а Київський Патріархат УПЦ про це навіть не здогадується? Після цього на мене остаточно образились: “Ви ж не хочете залишати ані адреси, ані телефону – тож ми вам нічим не можемо допомогти”.

Тим часом у деяких публікаціях уже встигли пов’язати акцію “Відчуй силу змін” з підготовкою до гіпотетичних перевиборів мера. Мовляв, Черновецький згуртовує свій електорат. І поява такої версії мене анітрохи не дивує. Якщо громадська ініціатива настільки конспірологічна – варто чекати ще витонченіших та ексцентричніших чуток.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!