Главная Новости Политика Олексій Кожа: «Я просто махнув рукою, мовляв, проїжджайте»
commentss НОВОСТИ Все новости

Олексій Кожа: «Я просто махнув рукою, мовляв, проїжджайте»

29 февраля 2008, 15:30
Поделитесь публикацией:
Олексій Кожа: «Я просто махнув рукою, мовляв, проїжджайте»

На судовому засіданні у справі екс-заступника начальника "Кобри", який нібито показав Арсенію Яценюку середнього пальця, з’явилися перші курйози. "Роздвоюються" авто, змінюються адреси, множаться версії.

– Яценюк каже одне, у протоколі записано інше, от і розберемося сьогодні, – обіцяє журналістам адвокат Кожі Тетяна Монтян, тупцюючи від холоду перед входом до Святошинського райсуду. – І взагалі – це політика. Це інтриги Балоги, який хоче ліквідувати "Кобру" і розчистити місце для своїх вірних опричників з Управління держохорони. Кого б куди там не послали, це не привід влаштовувати такий ганебний балаган.

Монтян оточили близько трьох десятків журналістів. Кожа стоїть неподалік юрби, розмовляючи по мобільному.

– То пальця він не показував? – питають у адвоката.

– Стверджує, що не показував. Ну, мене ж не було там. Та он у нього самого спитайте…

– А де він?

– Та ось же стоїть позаду вас.

Камери вмить розвертаються на 180 градусів:

– Що ви думаєте з цього приводу?

– Закон один для всіх, і кожен зобов’язаний його дотримуватися, – дещо завчено відповідає Кожа. – Я нічого не порушував, це все вигадки. Пробачте, але треба йти всередину, за кілька хвилин уже почнеться засідання.

– Так а пальця ви показували?

– Я просто махнув рукою: мовляв, проїжджайте. Все, засідання от-от почнеться, пробачте, – і Кожа у супроводі Монтян, ще одного адвоката – Світлани Самсонової – та журналістської братії рішуче направляється до вхідних дверей.

У залі судових засідань представників ЗМІ стільки, що суддя змушений розчищати собі прохід з допомогою міліціонера. Врешті з другої спроби йому це вдається, однак на цьому засідання ледве не закінчується.

– Я прошу вас покинути залу, – звертається суддя до журналістів. – У крайньому випадку може лишитися хтось один із камерою.

Ясна річ, що виходити ніхто не поспішає.

– У таких умовах неможливо працювати, – продовжує служитель Феміди. – Ми зараз перейдемо в іншу кімнату, а вас туди не запросимо.

У відповідь – тиша, розбавлена клацанням фотоапаратів.

– У засіданні оголошується перерва, – підводить риску суддя.

У перерві Монтян таки умовляє суддю не виганяти журналістів, і засідання продовжується. Начебто помщаючись, суддя говорить так тихо, що доводиться тамувати подих, щоб нічого не пропустити. Але тут слово бере Монтян – и починається найцікавіше.

– Яценюк стверджує, що він керував джипом "Тойота-лендкрузер" з державним номером АІ 2025 АС, – одразу переходить до справи юристка. – А ми от вияснили, що цей номер закріплено за автомобілем "Опель-астра", який належить мешканцю Броварів Роману Дядюку. Тому звертаємося до суду з клопотанням витребувати офіційну довідку з ДАІ.

– Приймається, – погоджується суддя.

Ще одним клопотанням з боку захисту Кожі стає прохання викликати у якості свідків капітана міліції Олександра Гуриненка, який складав протокол про порушення правил дорожнього руху, та співробітника УДО Ярослава Шутя. Підставою для протоколу буцімто послужила усна скарга Шутя. Суд задовольняє клопотання частково, постановивши спочатку розібратися з Гуриненком, а потім уже, якщо виникне потреба, допитувати УДОшника.

З виступу Монтян, а за нею Самсонової стає зрозуміло, що версія захисту кардинально відрізняється від запропонованої Яценюком.

По-перше, спікер стверджує, що Кожа не хотів його пропускати. Захист же переконує суд, що екс-"кобрівець" просто очікував момент, коли можна було прийняти вправо, не створюючи аварійної ситуації.

По-друге, місцем скоєння порушення ПДР вказаний проспект Перемоги, 192. Монтян, "подивившись на карту Києва", дійшла висновку, що такої адреси не існує в природі: останній будинок по проспекту Перемоги має номер 148/11.

По-третє, як уже говорилося, виникла плутанина з держномером автомобіля, у якому начебто їхав Яценюк.

І, по-четверте, про образливі жести у ДАІшному протоколі не йдеться взагалі. Там сказано лише про створення аварійної ситуації на дорозі. Прізвище Яценюка там теж не згадується. Більше того, протокол, за словами Кожі, складено "заднім числом" – 18 лютого, а сам інцидент трапився 16-го.

Інакше кажучи, є у чому розбиратися, тому суд оголосив перерву до 12 березня.

– Я вам сказала свою версію: це просто Балога хоче розігнати "Кобру", – ще раз поговорила з журналістами Монтян уже після засідання. – А якщо завтра Яценюку покаже середній палець Медведько – то генпрокуратуру закривати? А якщо Наливайченко – то СБУ? Це все політика…

…– А це ваша машина? – юрмляться журналісти довкола Кожі, поки той відмикає сріблясту "Мітсубіші".

– Ні. Це авто близької мені людини. Не треба номер фотографувати, я вас прошу.

– А продемонструйте, що ви тоді Яценюку начебто показували!

Кожа рушає з місця і махає всією долонею із напіввідчиненого вікна. На фоні всієї п’ятерні середній палець не вирізняється…

Фото: УНИАН, "proUA"



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!