Главная Новости Политика Квартири можуть почекати
commentss НОВОСТИ Все новости
13 июня 2009, 08:52
Поделитесь публикацией:
Квартири можуть почекати

Ціни на київське житло будуть знижуватися, впевнені експерти. Причому і в доларовому, і в гривневому еквіваленті

З весни минулого року ціни на житло в Україні впали вдвічі. Однак з придбанням житла не варто квапитися — 2010 року нерухомість подешевшає ще на третину.

Отримуйте в у.о.

З приходом кризи ринок житла в Києві змінився. Штампи останніх років: "попит значно перевищує пропозицію" і "у Києві немає підстав для зниження вартості житла" канули в небуття. Незважаючи на титанічні зусилля девелоперів, ріелторів і фірм, які спеціалізуються на перепродажі житла, що намагаються втримувати стагнуючий ринок протягом року, ціни однаково впали. Але винятково в доларах. Нескладне перерахування з урахуванням курсового стрибка свідчить про те, що в національній валюті середня вартість зменшилася всього на 10–20%. Насамперед підкоригувалися ціна на "неліквід".

"Вартість гарних квартир істотно не змінилася, — впевнена начальник управління обслуговування фізичних осіб банку "Хрещатик" Марина Нестерівська. — На ринку просто створюється враження доступності житла за рахунок пропозиції".

Сьогодні потенційні покупці київських квартир вичікують подальшого зниження цін передусім тому, що для більшості з них така покупка не по кишені ще з 2006 року.

Наприклад, жителі Відня або Берліна при їхніх рівнях доходів можуть придбати собі житло за три-чотири роки (див. таблицю). Середня ж зарплата в Києві сьогодні становить усього 2,9 тис. грн. (майже $4,5 тис. на рік), а ціна квадратного метра — $1,5–2 тис. Тобто працювати на квартиру 40 м2, виділяючи на це майже половину доходу, доведеться років сорок. Тому не дивно, що без приватних інвесторів (перекупників житла) столичний ринок втратив динамічність.

Усі без винятку ріелторські компанії, які публікують свої звіти, зафіксували в них значне зменшення кількості продажів порівняно з минулим роком. Наприклад, в агентстві "Планета Оболонь" за весну 2009 року укладено в 2,5 разу менше угод, ніж навесні минулого року.

Зниження цін у доларах могло б зацікавити тих покупців, чиї доходи прив’язані до цієї валюти. Але в багатьох компаніях, починаючи з осені, зарплати зафіксували в гривнях, як правило, за курсом 5,05 і навіть нижче, а з прив’язкою до ринкового курсу долара платять одиниці — в основному компанії, орієнтовані на експорт.

Мізерний інтерес

Весна, проте, принесла із собою пожвавлення на ринок житла. Не чекаючи поліпшення ситуації в банківському секторі, у ряди покупців повернувся середній клас. "В Україні сьогодні мало інструментів для заощадження коштів, а зберігати гроші готівкою вдома стало більш небезпечно, ніж раніше, — розповідає управляючий партнер столичної консалтингової компанії "Діалог-Класік" Артем Новіков. — Валютні рахунки вже не є надійними, прибутковість акцій і бізнесу знизилася, а ризики _— істотно зросли. Специфіка ж вкладень у золото незрозуміла більшості населення".

За його словами, ті люди, які встигли зняти валюту з депозитів (або не встигли покласти), воліють придбати на них якісне готове житло. "Сьогодні немає ні іпотеки, ні зростання або хоча б стабілізації зарплат. Тому купують житло тільки ті люди, які вже накопичили певні кошти", _— каже Артем Новіков.

Можливо, тому ріелтори відзначають позитивний тренд у деяких сегментах житла за останні два місяці. Наприклад, за даними АН "Планета Оболонь", за квітень на тлі загального зниження цін на 20% зросли придбання однокімнатних "сталінок" і на 2–3% — квартир у цегельних будинках 90-х років.

Чекаємо до 2010 року

Якщо вчора ріелтори й забудовники діяли спільно, прагнучи переконати покупця в адекватності цін на столичну нерухомість, то сьогодні ринок походить на броунівський рух.

За словами фахівців, компанії, які мають гроші, щоб завершити будівництво, не квапляться знижувати ціни. Ті ж, хто відчуває дефіцит коштів або тиск кредитних зобов’язань, не тільки знижують вартість, але й пропонують різні програми лояльності — розстрочку, знижки, бонуси.

Схожа ситуація і з приватними продавцями квартир. Власники, яким терміново потрібні гроші, готові не тільки виставити квартиру за низькою ціною, а ще й поступитися при торзі. Природно, ріелтори радять власникам не рекламувати дешеві об’єкти або підвищувати на них ціну, щоб не звалити ринок остаточно.

Однак ціни будуть знижуватися, упевнені експерти. Причому і в доларовому, і в гривневому еквіваленті. Різняться тільки прогнозовані строки — від півроку до трьох-чотирьох років. Приміром, за оцінками директора з маркетингу SV Development Володимира Степенка, мінімальні ціни можна чекати в другому кварталі 2010 року.

"Перша цінова рівновага вже наступила наприкінці березня, — розповідає пан Степенко. — Швидше за все, ціни зростуть, а потім знову підуть вниз у всіх сегментах житла".

Зараз же експерти радять не квапитися. "Сьогодні ринок нерухомості став ринком покупця — він однозначно на його боці, тому може почекати", — переконаний Артем Новіков.

Однокімнатні по осені рахують

Втім, ціну будь-яким експертним прогнозам знаємо. Наприклад, поки жоден експерт чомусь не задумався: а що буде, коли банки, як вони обіцяють, розморозять восени депозити громадян. Адже зрозуміло, що громадяни у своїй більшості задумаються, куди вкласти свої гроші надійнішим способом, ніж знову залишити їх на сваволю банківської системи, і багато зважаться — у нерухомість.

За даними Національного банку України, середня банківський вклад приватних осіб становить 40 тис. грн., але майже один мільйон українців зберігають у банках суми понад 250 тис. грн. (більше $30 тис.). Але ж саме $30 тис. і становить зараз ту нижню межу, до якого підійшли ціни на однокімнатне житло в блокових будинках на окраїнах Києва.

Отже, не виключено, що ажіотажний попит на дешеве житло після розморожування депозитів громадян восени зупинить падіння цін у цьому сегменті ринку, і вони можуть навіть піти вгору. Але на ціни нерухомості із середнього й верхнього сегментів ринку це навряд чи вплине, і потенційних покупців такого житла прийдешні ціни мають порадувати.


КОМЕНТАР

Олексій Зеркалов

радник інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital

Варто звернути увагу на різке зниження ціни оренди квартир з грудня минулого року. Вона впала в гривні мінімум на 20–30% — це помітніше, ніж зниження ціни продажу. Але ж середнє співвідношення оренди й вартості квартир на нашім ринку й до цього становило всього близько 5%. Якщо розглядати житло як фінансовий інструмент, то це дуже низький показник. А це, у свою чергу, свідчить про те, що люди психологічно прив’язуються до квартир і звичайно не розглядають їх з фінансової точки зору. Працює принцип: "купити за будь-які гроші". Тому квартира іноді може коштувати просто космічні гроші, як це було в середині 2008 року.

От чому ще не наступив момент, коли продавці усвідомлюють, що ціна на житло буде знижуватися. І пов’язано це скоріше не з економікою, а з психологією. У нашій країні нерухомість завжди вважалася головним багатством, що ніколи не втрачає в ціні. Однак цей стереотип поступово ламається, і, на мій погляд, ціни продажу знизяться як мінімум ще на 30%. Цей процес не швидкий, але зупинити його не можна.


Ціни на житло й середні зарплати в європейських столицях

За матеріалами: "Weekly.ua"



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!