4 сентября 2009, 12:39
Поделитесь публикацией:
Прохолодна економія

Зазвичай вважається, що восени відпочинок корисніший, спокійніший і до того ж дешевший. Якщо перше і друге підтверджується практикою, то ціни оксамитового сезону-2009 не зовсім відповідають очікуванням українців

Високий оксамит

Є країни, які користуються практично постійною популярністю протягом усього року, — наприклад, Єгипет. Але там і оксамитового сезону як такого не буває — вічне літо.

Найбільш запитана Туреччина, що не може похвастатися єгипетською спекою, теж навряд чи стане у вересні набагато доступнішою за цінами.

Навряд чи істотно подешевшають Хорватія і Чорногорія, переконані фахівці. Наразі, за їхніми оцінками, жодного сейла Адріатики не передбачається. Навпаки, навіть доволі дорогі путівки в ці безвізові країни користуються попитом. До того ж оксамитовий сезон на Адріатиці недовгий.

Свиня не видасть

Привабливішими за ціною восени стануть Болгарія, Греція, Туніс, Марокко й Іспанія, що у цьому сезоні взагалі стоїть осібно через хвилювання, які викликав свинячий грип. Іспанські курорти влітку подешевшали в середньому на 5–10%, у вересні ціни ще трохи знизяться. До середини осені там удень майже +22 градуси, до кінця листопада — до +18. Але їхати однаково варто, бо настає час гучних і яскравих свят, фестивалів, кориди, перегонів биків, карнавалів.

Греція теж подешевшає з вересня. Навесні й на початку літа грецькі компанії порадували справжнім демпінгом: 8–10-денний відпочинок на Криті й Родосі пропонувався по $600–800. Восени очікується те ж саме.

Цікавих цінових пропозицій, за словами директора туристичної фірми Primavera Travel Анастасії Михайленко, можна чекати до Франції та Італії. У Ніцці й на всьому Лазуровому узбережжі у вересні й жовтні +17–18 і теплий морський бриз.

Для пляжного відпочинку економ-класу у вересні цілком підійде Болгарія. Звісно, Чорне море не таке тепле, як Середземне, і клімат тут більш мінливий, але до середини жовтня на Сонячному березі, Золотих пісках, в Албені, Балчузі й Несебрі буде цілком комфортно.

Розмоклі ціни

А в Південно-Східній Азії, навпаки, сезон дощів ще в розпалі, і протриває він до середини вересня. От тоді знову запустять чартери, і відпочинок у Таїланді, В’єтнамі та Індії стане як мінімум у півтора разу дешевше.

На початку осені в переліку екзотичних туристичних пропозицій знову з’явиться індійський Гоа, улітку він не користується попитом — там заливні дощі. У жовтні-листопаді на острові Балі +33–34 удень і +24 уночі.

На Мальдівах природа й туріндустрія ще тільки готуються до високого сезону, який тут триває з грудня до квітня. А на початку осені туди навідується південно-західний мусон, для якого характерні короткочасні дощі й неспокійне море. Але в цей період на Мальдівах не дуже спекотно (повітря — +30, вода — +27) і ціни на путівки можуть бути дуже привабливими.

Зустріти весну з бегемотом

У вересні стартують зимові програми на Чорний континент, а піка цін вони досягнуть пізньої осені і взимку. Зараз двотижнева поїздка до Східної Африки обійдеться всього в $2 тис. на особу, що приблизно в півтора разу дешевше, ніж у високий сезон.

У Кенії й Танзанії ви теж зможете насолодитися прохолодою, але не осінньою, а весняною (+25 удень і +15 уночі), разом з левами, гіпопотамами, антилопами й іншими тубільними учасниками туристичних сафарі.

Відпочинок патріотів

Вересень — останній місяць сезону, коли можна по-справжньому відпочити в Криму. Потім погода починає псуватися, проходять сезонні осінні шторми, і вода в Чорному морі різко холоднішає. За оцінками ріелтерів, восени орендодавці правитимуть за житло за тарифами минулого року, зафіксувавши розцінки в національній валюті за курсом 5 грн. за долар. Наприклад, у червні однокімнатну квартиру в Севастополі й Балаклаві можна було зняти не дорожче, ніж за 250 грн., а восени, за прогнозами, — 200–220 грн. на добу. У Ялті житло пропонують — від 150 до 300 грн. на добу, а двомісний номер у міні-готелі з виглядом на море — 500–700 грн.

На сході півострова (Коктебель, Судак) оренда коштує 50–300 грн. на добу. На західному узбережжі (Євпаторія, Саки) схожа картина — 50–300 грн. з особи на добу. Дешеві варіанти оренди пропонують навіть готелі й пансіонати — деякі бази відпочинку на південному узбережжі продають путівки по 100 грн. на добу з харчуванням.

Утім, за прогнозом директора туроператора "Ласпі" Олени Баженової, попри кризу, ціни на відпочинок у Криму з настанням осені знизяться несуттєво. "Це можна пояснити падінням попиту, а на сьогодні такого не спостерігається", — зазначила вона. За її словами, відпочинок в оксамитовий сезон у Криму для заможних українців навіть привабливіший, ніж улітку. Наприкінці вересня — початку жовтня, тобто наприкінці оксамитового сезону, очікується планове щорічне зниження цін — приблизно на 20%.

За даними метеослужб, 2009 року оксамитовий сезон у Криму обіцяє бути дуже сприятливим: температура очікується трохи вища від середньої для даного періоду. У цей час на чорноморському узбережжі проводиться безліч спортивних заходів і культурних фестивалів. З найближчих змагань — черговий етап Кубка Європи "Ялта-Ралі-2009" 11–13 вересня і II Міжнародний фестиваль "Театр. Чехов. Ялта" з 12 до 18 вересня.

Одеса ще на початку літа знизила ціни, і туди поїхало більше туристів. Восени номер у готелі обійдеться ще дешевше (приблизно 300 грн.), а орендувати житло можна за 100–200 грн.

Не зміняться ціни тільки на карпатських курортах. За словами місцевих турператорів, літній сезон для них не пріоритетний, а літні ціни й так були доволі низькими. "На закарпатські курорти їдуть не засмагати, а, як правило, покращувати здоров’я. Ну а на здоров’я знижок не дають", — розповідає Олена Баженова. Хоча в останні роки в карпатському регіоні з’явилося багато міні-готелів, у яких можна зняти гарний номер за 150 грн.

Поняття "оксамитовий сезон" увів лейб-медик Сергій Боткін. Він першим з лікарів імператорської родини на початку 1880-х років звернув увагу Романових на осінню кримську погоду, сприятливу для лікування петербурзьких бронхітів і нервових розладів. За царською родиною на Південний берег Криму потягнулися дами вищого світу в модних тоді оксамитових платтях з турнюрами.

По матеріалмм Weekly.ua.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!