20 сентября 2009, 10:20
Поделитесь публикацией:
За крок від Надаля

18–20 вересня в Шарлеруа (Бельгія) збірна України з тенісу проведе матч плей-оф Світової групи Кубка Девіса проти команди Бельгії. Ще ніколи у своїй історії наші тенісисти не піднімалися так високо й не наближалися так близько до еліти світового тенісу, де грають іспанець Надаль, росіянин Давиденко, аргентинець Дель Потро й інші небожителі тенісного корту

Минулий сезон збірна України розпочала під керівництвом нового капітана (так у тенісі називають тренера) Ореста Терещука. Грали наші майстри ракетки в Другій групі Євро-Африканської зони (див. довідку), де, отримавши три перемоги поспіль над Єгиптом, Ірландією і Португалією, обіграли в березні 2009 року у Глазго збірну Великобританії з рахунком 4:1 і забезпечили собі вихід у плей-оф Світової групи. Отож уже можна сказати, що молодому тренерові Терещуку, котрий ще недавно грав разом зі своїми сьогоднішніми підопічними, вдалося знайти правильний підхід до складних матчів, у яких психологічна складова відіграє не меншу роль, ніж технічна майстерність, фізична форма й досвід.

Перед матчем проти збірної Бельгії наша команда, до складу якої ввійшли Сергій Стаховський (132-й номер світового рейтингу), Сергій Бубка (198), Ілля Марченко (199) та Іван Сергєєв (196), провела тренувальний збір у Голландії.

З можливих варіантів нам дістався не найгірший. Серед 16 учасників серії плей-оф є вісім невдах Світової групи, серед інших і дуже сильні команди — Чилі, Франція, Голландія, Сербія, Швеція, Швейцарія. Суперник нашої команди не найгрізніший, але й не простий. Торік Бельгія програла матч плей-оф команді Швейцарії й опустилася в Першу групу Євро-Африканської зони. Успішно відігравши сезон і перемігши збірну Польщі, бельгійці знову вийшли в стадію плей-оф. В останньому матчі, який збірна Бельгії в Кубку Девіса провела проти Польщі, вона грала у такому складі: Олів’є Рохус (90-й номер світового рейтингу), Крістоф Вліген (63), Стів Дарчіс (97) і Ксав’є Малісс (178).

Три роки тому Україна й Бельгія вже зустрічалися в Першій групі Євро-Африканської зони. Тоді на кортах київського клубу "Наука" сильнішими виявилися гості — 4:1. Тепер Україні треба взяти реванш.

Бельгійці на правах хазяїв матчу мали право вибрати покриття і віддали перевагу ґрунтовим кортам з повільним відскоком. Але навряд чи це стане для них перевагою в протистоянні з нашими хлопцями, які починали своє навчання і кар’єру на українських кортах, а в нас іншого покриття, крім ґрунту, попросту немає. Попри відставання в рейтингах і фактор чужого поля, українці мають непогані шанси обіграти суперників.

Шанувальники тенісу можуть відвідати країну НАТО, щоб на власні очі побачити цей історичний матч. Він відбудеться в Шарлеруа на стадіоні Spiroudome, що розрахований на 6 тис. глядачів. Квитки на матчі у п’ятницю і неділю коштують 20 євро, на матчі у суботу — 15 євро, а абонемент на три дні — 40 євро.

КОМЕНТАР

Олена Бондаренко, найсильніша українська тенісистка

Так історично склалося, що жіночий теніс України має більше досягнень, ніж чоловічий. Тому надзвичайно приємно, що наші хлопці впритул підійшли до порога Світової групи. І якщо ми, дівчата, зуміли пробитися до Світової групи Кубка Федерацій, де будемо виступати в наступному році, то чому б нашим хлопцям не повторити наше досягнення. Адже у нас все-таки рівноправність. І суперники Україні цілком під силу, хоч і доведеться грати на їхній території. При належній концентрації і певнім везінні хлопці можуть обійти бельгійців. А ми вболіватимемо за них усією душею.

ЦІКАВО

Кубок Девіса, фактично чемпіонату світу з тенісу серед чоловічих збірних, проводиться з 1900 року. Турнір проходить у групах різних рівнів: Світовій групі, де розігрується власне Кубок (нинішній володар — Іспанія) і трьох регіональних зонах — Америка, Європа-Африка й Азія-Океанія

(по чотири рівні в кожній).

Кращі команди кожного рівня підвищуються в класі, змінюючи невдах з вищих груп.

Серед жінок аналогом Кубка Девіса є Кубок Федерацій.

По матеріалам Weekly.ua



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!