Главная Новости Политика Заробітчани допоможуть донецьким «регіоналам»
commentss НОВОСТИ Все новости

Заробітчани допоможуть донецьким «регіоналам»

Закордонні дільниці можуть стати зручним інструментом для накручування потрібної кількості голосів для мажоритарників

3 марта 2012, 00:10
Поделитесь публикацией:
Заробітчани допоможуть донецьким «регіоналам»

Як розповіла "Коментарям" заступник голови Центвиборчкому Жанна Усенко-Чорна, ЦВК почала "нарізати" мажоритарні округи. Цей процес обіцяє бути тривалим, бо вже сьогодні десятки кандидатів активно підгодовують округи в тих межах, якими вони були у 2002 році, коли українці востаннє голосували за змішаною системою. Навколо ймовірних спроб влади хитро перетасувати межі округів розмови точаться вже не перший місяць. Подейкують, що висуванці від Банкової вже знають, як ЦВК наріже округи і тому "сіють гречку" там, де потрібно. Але окрім розмежувань округів в Україні важливим питанням залишаються закордонні виборчі округи. І за них вже розпочалася війна.       

Днями 59 нардепів попросили Конституційний Суд перевірити законність положення закону "Про вибори народних депутатів" про віднесення закордонних виборчих дільниць до одномандатних округах, які створюються на території Києва.

Щоб зрозуміти причину занепокоєння народних обранців, потрібно повернутися на десятиліття назад — у 2002 рік. Тоді виборці в закордонному окрузі, який адмініструвала безпосередньо ЦВК, взагалі не голосували за кандидатів-мажоритарників. Лише за списки. Через це Україну звинувачували в порушенні прав виборців. У результаті, зараз закордонні виборчі дільниці хочуть віддати київським мажоритарникам.

У столиці — 2,1 млн. виборців. Відповідно до закону про вибори, округи створюються з приблизно рівною кількістю виборців, при цьому допустиме відхилення 12%. Максимальна кількість виборців в одномандатному окрузі становить близько 181 тис., а мінімальне — майже 142 тис. Виходячи із закріпленої законом норми, в столиці має бути 13 округів. Однак якщо приплюсувати майже півмільйона закордонних виборців, то є два варіанта: або створити 3 додаткових округа, або "розкидати" усіх закордонних виборців між тими ж 13 округами.

У процесі розмірковування над тим, що їм буде вигідніше, схоже, "регіонали" взагалі вирішили не прикріплювати закордон до Києва. У зв’язку з чим й подалися до КСУ.  З одного боку, кияни зараз не дуже лояльні до чинної влади, тобто менша кількість округів повинно бути їй вигідна. Утім, з іншого боку завдяки додатковій кількості округів, у партії влади з´являється можливість, допомогти пройти до Верховної Ради ще трьом "мажорам".

"Якщо 430 тисяч виборців ми поділимо на 16 округів, які будуть у Києві, то виходить на округ близько 27-28 тисяч. Це дуже багато. Адже для мажоритарки 1-2 тисячі голосів можуть вирішити долю округу. Тому можливість отримати підтримку з закордонної дільниці може стати вирішальною. Тим паче, що проконтролювати голосування там дуже складно. Щоб зареєструвати там членів комісій або спостерігачів, документи треба пересилати до Києва в окружком, а потім отримати їх назад. Звичайно, це можливо, але практично досить складно", — розповідає голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Виходячи з такої логіки "регіонали", схоже, вирішили не зациклюватися на допомозі тільки столичним мажоритарникам, а використати закордонних виборців й в інших регіонах. Як повідомило "Коментарям" джерело в Партії регіонів, зараз активно розглядається можливість перенесення закордонних округів до низки регіонів країни.

Ще одне, не менш важливе питання — розподіл дільниць. "Голосування за кордоном має свою специфіку. Закон не говорить, якому округу буде віддано дільниці в Москві, а якому — в Мілані. Це має вирішувати ЦВК. Зрозуміло, що депутат від влади буде боротися за дільниці в Росії, де він може отримати більшу підтримку", — розповідає Олександр Черненко. Тобто "регіоналам" вигідно додати "російські" дільниці до округів в опозиційних регіонах, а "західні" — наприклад, до Донеччини.

Однак, навіть виборці в "опозиційних" країнах, де переважає контингент із Західної України, можуть бути досить ефективно використані для боротьби за "мажоритарку". Адже завдяки часовим поясам у партії влади з´явитися "люфт" для того, щоб "виправляти" результати. "Якщо у нас зробили підрахунок голосів і зрозуміли, що не вистачає одного чи двох відсотків, а дільниця, де-небудь за кордоном ще відкрита, то за годину до її закриття, коли вже зрозуміло, що багато виборців не прийдуть, можна там вкинути необхідну кількість голосів для перемоги потрібного кандидата", — пояснюють в КВУ.

Тобто, між "мажорними" кандидатами від влади буде боротьба за округи, що знаходяться у вигідних часових поясах. Наскільки сильно задіє влада закордон для фальсифікацій, можна буде зрозуміти за рівнем активності виборців. За всі роки виборів рівень явки на закордонні виборчі дільниці був у межах 10%. То ж, з того, як активно українські іноземці візьмуть участь в голосуванні, можна буде зрозуміти рівень впливу влади на результати "закордонних виборів".



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
Источник: Влад Руденко
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!