Главная Новости Политика Леонід Кравчук: Путін – великодержавний російський популіст
commentss НОВОСТИ Все новости

Леонід Кравчук: Путін – великодержавний російський популіст

  Перший Президент України Леонід Кравчук в інтерв’ю «Коментарям» дав свою оцінку подіям у парламенті, перспективам щодо підписання Угоди про асоціацію та справі вбивства Щербаня  

19 февраля 2013, 19:39
Поделитесь публикацией:
Леонід Кравчук: Путін – великодержавний російський популіст

Леоніде Макаровичу, парламент ось уже три тижні не працює… Як би ви описали те, що діється у Верховній Раді? 

- Це своєрідний демократичний процес, українське ноу-хау. Парламент обраний, але він не працює. Не працює з дуже цікавої причини – депутати не хочуть виконувати Конституцію, аби голосувати особисто. Чи можлива така сентенція для сприйняття не божевільною людиною? Гадаю, що ні. Адже закон – це закон. Тим більше, коли йдеться про народного депутата, який сам є автором закону.

Тобто я вважаю це ненормальним явищем. І сам факт того, що ведеться дискусія навколо того, виконувати чи не виконувати Конституцію, є нонсенсом.

Я думав, що коли опозиція запропонує варіант голосувати особисто, то владна партія одразу підтримає її. Тому що це знак відповідальності перед законом. Проте вони навпаки почали шукати пояснення, що є, знову ж таки, ненормально та безвідповідально.

До речі, ми в перші роки незалежності, коли обрали парламент, голосували руками. Електронних способів не було. За радянських часів голосували тільки руками. Усе проходило, і не так довго, як вони лякають.

Якщо бідна країна, яка не може забезпечити безпечне електронне голосування, тоді голосуйте руками. Не можете руками — голосуйте ногами, але голосуйте персонально.

Чому, гадаєте, Партія регіонів уперлася в цьому персональному голосуванні?

- Гадаю, вони вперлися не тільки щодо персонального голосування, вони вперлися за своєю природою. У них є філософія – наші не здаються. Коли вони приймуть чиюсь пропозицію, це для них буде сигнал, що вони слабкі.

Послухайте, що говорить Чечетов… Він навіть не думає, про що говорить. Він каже, що вони зберуться на п’ять хвилин і приймуть новий закон про мажоритарну систему, і підемо на дострокові вибори. Президент після 30-ти днів має право розпустити парламент, але як тільки депутати зберуться хоча б на одну хвилину, це право буде втрачено. Треба знову чекати 30 днів. Комуністи не отримали жодного депутата на мажоритарних округах. Тож, вони не голосуватимуть за чисто мажоритарну систему. Кожен мажоритарник витратив мільйони, щоб пройти. Вони не захочуть ще раз витрачатися. Тобто ніхто не проголосує за таку форму виборів.

То регіонали блефують?

- Не просто блефують. Це примітивізм дєревенской жизні. Не можна вже так низько падати й не думати, що ще є люди, які аналізують у цьому суспільстві.

Настільки непрофесійно, некваліфіковано відбувається ця подія, наслідком якої є те, що 92 відсотки українців вважають, що депутати мають щодня приходити на роботу. Звичайний українець не може собі уявити, як це можна вважатися на роботі, але не ходити на неї. А Партія регіонів каже: "Ми шукаємо можливості, як зробити так, щоб не приходити на роботу". Тому рейтинг ПР падає на очах.

Над Юлею Тимошенко зараз іде черговий судовий процес, цього разу в убивстві. Судячи з тих свідків, які вже були допитані на досудовому слідстві, чи можете сказати, що вирок у цій справі буде справедливий?

- Я знаю, що свідок, який особисто чогось не бачив, не чув, не має відповідних аудіо, відеоматеріалів, документів чи інших матеріальних фактів, він не є свідком. І це так у всьому світі. Якщо свідок каже, що йому сказали люди про щось, а самі вже загинули, то це не свідок. Тому щоб не опускати наше правосуддя нижче ватерлінії, таких свідків не бажано залучати до процесу.

Це питання надзвичайно складне, тому людині світить пожиттєве ув’язнення. Тобто до кожної літери, до кожного документу й свідка потрібно підходити так скрупульозно, щоб ні в кого не виникло жодного сумніву. Бо якщо знову українські громадяни відчують, що суди та слідство мають упередженість або замовлення, тоді це ще нижче опустить імідж України й знову буде причина сказати про вибіркове правосуддя.

Чому, на Ваш погляд, влада так вперто не виконує вимоги, які висунув ЄС перед Україною?

- Думаю, що не виконує тому, бо не дуже хоче до Європи. Якби ми так хотіли до Європи, як ми хочемо стати багатими, щасливими, ми б це зробили дуже швидко.

А то частина хоче, друга частина не хоче, а частина весь час хитається – між тут і там. Тобто ми вагаємося. І коли ми перестанемо вагатися, зробимо остаточні кроки й усунемо все, що заважає на цьому шляху, навіть політичних в’язнів. Тоді б ми сказали так: ми вже визначилися, ми вже не наречена, а заміжня дама і на нас уже ніхто не може розраховувати, бо ми дуже любимо свого чоловіка в особі Європи.

Якщо ми рухатимемося щодо виконання зобов’язань такими темпами як зараз, то, на жаль, не встигнемо, щоб у листопаді підписати Угоду про асоціацію. Це буде історична помилка. Якщо ми не встигнемо і нам закриють дорогу, то, скажу вам чесно, не знаю, коли наступного разу вона відкриється. Сотні років тому нам її закрили і ось 325 років живемо в іншій системі відліку. 325 років.

Незабаром я відкрию свій сайт. Там буде два епіграфи. Перший – "Якщо не знаєш, як поступити, поступай за законом". Другий – "Великі справи потрібно здійснювати без тривалих вагань, щоб роздуми і сумніви не послабили сміливості та швидкості".

Тривають дискусії про вступ України в Митний союз… Влада каже, що вона може частково вступити в це утворення. Як Ви собі це бачите?

- За статутом Митного союзу не передбачено, що там можна вступити трошки: або-або. 

Але крім МС є угоди про двосторонню співпрацю з Росією. Зокрема якою передбачено, що ми маємо право використовувати на території Росії російську газову трубу. Є таке правило. Тобто не треба все зводити до МС.

Але ж Путін усе зводить до МС…

- Путін теж говорить так, як йому хочеться бачити. Путін також заявив про те, що Росія – єдина сила, яка зупинить Захід щодо впливів на Росію і на весь СНД, тому що Росія – стабільна… Усі інші не можуть. Це каже Путін… Якби я вірив всьому тому, що говорить Путін, то я б по-іншому думав. Часто елементи іміджу або великодержавного російського популізму беруть верх над здоровим глуздом. Від того, що говорить Путін і до моменту його здійснення дуже великий шлях. І те, що запросили з України 7 мільярдів за недобраний газ, – одна з таких популістських заяв. Півроку тому Україна сказала Росії, що зменшуватиме купівлю. Саме така процедура передбачена угодою.

Якщо буде референдум, Ви проголосуєте за МС?

- Я ніколи не проголосую за Митний союз у такому статуті, який є зараз. Я за союзи був і залишаюся, не тільки з Заходом, а й з Білоруссю, Росією, але за союзи рівних. Але якщо в союзі є старший і молодший, великі й малі, керівники й підлеглі, то в такий союз я не хочу. Це моя принципова позиція.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
Источник: Оксана Климончук
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!