Главная Новости Политика «Свобода» проти Садового: ніякої політики, просто бізнес
commentss НОВОСТИ Все новости

«Свобода» проти Садового: ніякої політики, просто бізнес

Черговий виток протистояння між ВО «Свобода» та міським головою Львова Андрієм Садовим закінчився новою перемогою націоналістів  

2 марта 2013, 18:38
Поделитесь публикацией:
«Свобода» проти Садового: ніякої політики, просто бізнес

"Свободовцям" вдалося, залучивши УДАР та "Фронт змін", знайти 65 голосів, аби подолати вето мера на ухвалу про нову структуру міської ради. Тепер, по-перше, "Свобода" суттєво збільшила свій вплив на виконавчі органи мерії, по-друге, їй набагато легше залякувати Садового дамоклевим мечем відставки.

Основні причини, з яких мер наклав вето на ухвалу – те, що не враховано його пропозицій про заснування двох нових управлінь – ІТ та туризму, а також окремого юридичного департаменту, а також те, що документ відбирає повноваження у виконкому на користь депутатського корпусу (читай ВО "Свободи"). По-перше, Адміністрація міської голови перетворюється з департаменту (окрема юридична особа) в звичайне управління. По-друге, секретар міської ради (на цей момент – представник "Свободи" Василь Павлюк) стає одночасно першим заступником мера. Спротив таким нововведенням з боку Андрія Садового цілком зрозумілий.

Однак чи означає протимерська "конституційна" більшість наближення ще більш значної події – відставки мера, на якій наполягають найбільш войовничі представники ВО "Свобода"? Радше за все, ні. Принаймні в приватних розмовах представники УДАРу та ФЗ стверджують, що їхні фракції до такого повороту подій не готові. Хоча б тому, що впевнені: дострокові вибори мера знову виграє Садовий. Та й у "Свободі" далеко не всі прагнуть остаточної перемоги ідеї націоналізму у львівській владі. Насправді доволі наївно вважати, що всі "свободівці" — ідеологічні бійці, яких в особі Садового не влаштовує ліберал з іміджем друга деяких "донецьких". Частина з них насамперед захищає власні бізнесові інтереси, і апетити зростають зі зростанням впливу у місті.

Відповідно, війни партії з Садовим значною мірою мають на меті не стільки зміщення мера, скільки збільшення впливу на нього і "гру м´язами", яка переконає, з одного боку, ділитися владою (чого вже досягнуто частково подоланням вето), по-друге,  в господарських питаннях враховувати інтереси не лише власного оточення та "патронів" у Києві, таких як Борис Колесников. Серед таких інтересів "Свободи" — зміна напрямку транспортної реформи, яка уже понад рік триває у Львові. Адже чимало оглядачів та експертів вважають, що основна причина блокування депутатами таких змін, як введення електронного квитка чи GPS-контролю маршрутних таксі, – те, що власником одного з чотирьох приватних перевізників у місті є депутат міської ради від "Свободи" Євген Білінський.

Утім, транспортною сферою апетити "свободівців" не обмежуються. Протягом останнього року суттєво зросла їхня активність в напрямку оренди чи купівлі комунальної нерухомості та ресторанного бізнесу – знову ж, насамперед до закладів, які орендують приміщення чи землю в міста. Так, за неофіційною інформацією, після затяжного конфлікту депутатів із "Холдингом емоцій !Фест" ("Криївка" та низка інших закладів громадського харчування) холдинг відмовився на користь групи представників "Свободи" від кафе "Старий трамвай". Нещодавно зазнав втрат і Маркіян Іващишин. Сам ресторатор і громадський діяч не коментує подій, однак джерела як у його оточенні, так і в середовищі "Свободи" стверджують, що на користь партії передано кав’ярні "Кабінет", "Під синьою пляшкою" та "ЧБ". Мовляв, заклади в Іващишина не відібрали, а купили, однак не за ринковою ціною. Подейкують, ідуть "перемовини" і з іншими бізнесменами, які провадять свої справи в приміщеннях, що належать місту або області.

Аби реалізовувати такі схеми, які дуже вже нагадує лагідний варіант стереотипного "донецького" рейдерства, дуже важливо, аби міський голова щонайменше зберігав нейтралітет. А в питаннях розподілу земельних ресурсів, перемог у тендерах і конкурсах, збереженні прибутків від комунального транспорту – і його активне сприяння. Не виключено, що саме такої реакції очікують представники "Свободи" від Андрія Садового, тиснучи на нього адміністративними та політичними рішеннями. А от відставка мера в ці плани наразі не вписується.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
Источник: Василь Павленко
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!