Главная Новости Политика Ярема: Як керівник щось може вимагати від підлеглого, якщо той гроші приносить?
commentss НОВОСТИ Все новости

Ярема: Як керівник щось може вимагати від підлеглого, якщо той гроші приносить?

«Коментарі» попросили дати оцінку подіям у Врадіївці екс-керівника міліції Києва та нардепа від «Батьківщини» Віталія Ярему 

2 июля 2013, 18:39
Поделитесь публикацией:
Ярема: Як керівник щось може вимагати від підлеглого, якщо той гроші приносить?

Події у Врадіївці за участю міліції стали темою тижня. Ви кадровий міліціонер, а тепер активний політик. Пішли у відставку добровільно з посади керівника міліції Києва на наступний день після призначення Миколи Азарова прем’єром. Зі знанням справи, але збоку намалюйте психологічний портрет типового сучасного міліціонера. 

Хочу сподіватися, що відомі врадіївські міліціонери ще не є типовими представниками української міліції. Знаю, що й досі в міліції працює багато порядних людей. Утім, не можу не відзначити, що останнім часом втрачена система підготовки кадрів. Порушено порядок контролю за роботою особового складу. Знищується виховна система, яка пов’язана с традиціями, що складалися десятиріччями, патріотичне виховання. Усе це знецінено й помножено на нуль. І знаєте, як казав Дзержинський, що міліція — це дзеркало радянської влади, то й сьогоднішня міліція — це відображення нинішньої влади. Тому й рейтинг довіри до міліції — 1%, тому й люди бояться міліціонера, не посміхаються йому, коли він іде назустріч, а ховаються, щоб не пограбував.

У чому причина?

У відсутності в керівництві МВС, в обласних управліннях патріотів і нормальних керівників. Дуже багато залежить від контролю керівника за особовим складом. Що ж до Врадіївки, то я не думаю, що за цими міліціонерами не водилося раніше якихось хоча б мінімальних порушень дисципліни. І раніше, якби побачили, що ці працівники схильні до якихось протиправних дій, — а це обов’язково якісь п’янки, неадекватна поведінка в колективі чи в сім’ї, — то їх давно б уже звільнили. Звільнили б за більш дрібні правопорушення чи порушення дисципліни. Утім, сьогоднішнім керівникам МВС не до цього.

А хіба нинішні керівники не зацікавлені у тому, щоб слідкувати за своїми підлеглими?

Сьогодні кадри МВС підбираються за принципом особистої відданості та готовності виконати будь-який наказ вищого керівництва.  Ми сьогодні почули виступ міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Ви ж подивіться, як він зверхньо ставиться навіть до парламенту! Бо він знає, що йому за це нічого не буде, він повністю залежить від Президента, й парламенту для нього просто не існує. І усе це відображається на низових структурах.

Приклад. Я маю дві приймальні, одна в мікрорайоні Бортничі, це приватний сектор. Отам багато всяких порушень – незаконна торгівля, незаконне встановлення генделиків на озерах, особливо там, де зараз люди купаються. Але навіть коли в мою приймальню прийшла п’яна людина, неадекватно себе поводила, а мої помічники звернулися до дільничного, той навіть не відреагував. Плює міністр на парламентарів, то чому їх повинен поважати дільничний? Раніше це було неприпустимо. І що ж говорити про ставлення до інших громадян?

За часів Леоніда Кучми теж цінувалися особиста відданість та готовність виконати будь-який наказ…

Можна робити різні історичні порівняння, але я переконаний в одному: якщо керівник на своєму місці, то він правильно підбирає своїх підлеглих. І керівник повинен ставити своїм підлеглим завдання розкривати злочини, а не носити кожного місяця йому данину. Керівник повинен слідкувати, на якій машині і в якому одязі ходить його підлеглий, і якщо бачить щось не те, то задає йому відповідне запитання. Це порядок. Це справжня правоохоронна структура із залізною дисципліною, і там, коли керівник входить у кабінет, усі стають струнко. А те, що зараз робиться з дисципліною... Ну як керівник щось може вимагати від свого підлеглого, якщо завтра той йому гроші приносить?

Мій округ. Проспект Бажана. Шість станцій метрополітену. Усе заповнено стихійною торгівлею. Люди не можуть пройти в метрополітен. Не дай Бог, виникне надзвичайна ситуація, тиснява — будуть людські жертви. І я нічого не можу зробити! Депутатські звернення, запити, створення комісій… і неможливо там прибрати стихійну торгівлю, бо ввечері туди приїжджає наряд міліції — зібрав гроші і поїхав! Я не думаю, що цей сержант робить це самостійно, я впевнений: він заносить у вищий кабінет, і пішло вище й вище. І як із нього спитати, якщо він тобі вже гроші заніс?! І ці сержанти вільно себе почувають у поводженні з простими громадянами, як ці працівники СБУ, які на швидкості 170 км на годину врізалися в автобус. Загинули люди. Як ці працівники себе почувають?! І ще в них вилучають незареєстровану бойову зброю! Ну це взагалі…

Ваші дії на місці Захарченка щодо врадіївських подій?

Я б особисто виїхав на місце події, за півдня розібрався б у ситуації, і якби підтвердилось те, що лише сьогодні стало відомо, то негайно звільнив би керівника обласного УМВС, всю обласну колегію, взагалі всіх, хто причетний. І наголошую: звільнив би, а не відсторонив!

Мешканці Врадіївки штурмували райвідділ міліції. Це теж протиправні дії. Чи потрібно за них карати?

Треба розібратися, розслідувати справу об’єктивно, я не готовий зараз сказати, що там відбулося. У людини буває ситуація необхідної оборони. Людина буває у стані афекту, звичайно, якщо вбили чи зґвалтували твою дитину, то людина візьме вила й піде на кого завгодно. І на міліцію. Якщо цю людину ніхто не захищає, то що може зробити цей батько чи мати? Якщо твою дитину ґвалтує той, хто мав би захищати, то що робити? І будуть брати вили, йти і підпалювати…



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
Источник: Віталій Пирович
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!