Главная Новости Политика Роман Безсмертний: Число прихильників Майдану зростатиме за рахунок силовиків та чиновників
commentss НОВОСТИ Все новости

Роман Безсмертний: Число прихильників Майдану зростатиме за рахунок силовиків та чиновників

Як змінилася країна подій на Майдані 11 грудня, «Коментарям» розповів нардеп ІІІ, ІV, V скликань,екс-посол України в Білорусі Роман Безсмертний

12 декабря 2013, 17:51
Поделитесь публикацией:
Роман Безсмертний: Число прихильників Майдану зростатиме за рахунок силовиків та чиновників

У вівторок Глава держави Віктор Янукович зустрічався з попередніми Президентами. Мова йшла про врегулювання політичної кризи. Позиція Віктора Януковича була такою, що треба мирно домовлятися. Чому "Беркут" вночі вийшов на Майдан?

Коли говорять одне, а роблять зовсім інше — це свідчить про повну неадекватність і руйнування надій на мирне розв’язання ситуації. Ще й ці події — під час візиту до Києва Верховного представника ЄС Кетрін Ештон та помічника Держсекретаря США Вікторії Нуланд — це до мінімуму зводить можливість діалогу Януковича із Заходом.

Українська влада каже, що хоче підписати Угоду, а в останній момент відмовляється. Так само в спілкуванні з власним народом. Кажуть, що випустять затриманих, а вночі арештовують ще більше.

Таке враження, що Янукович не віддає собі звіт, наскільки серйозно Захід готувався власне з ним продовжити переговори про Асоціацію та надання фінансової допомоги Україні.

Говорять, ніч на 11 грудня пройшла за м’яким сценарієм. Демонстрантів не били, хоча могли б.

Це не має значення. Не може бути ніяких штурмів уночі. Тим більше при мінусовій температурі. А те, що на вулицях в мороз з’явилися автомобілі з брандспойтами, – це вже може стати справою Гаазького трибуналу. Ми перетворюємося в щось подібне до Білорусі.

Як далі діятиме Захід?

Очевидно, спілкування з українською владою буде мінімізовано, а з українським суспільством навпаки — посилиться аж до зняття візових бар’єрів для простих громадян.

Попри зіпсовані стосунки із Заходом у Президента лишаються розв’язаними руки на Сході. Можна домовлятися з Москвою.

Тактика Януковича зводилася до гри на протиріччях Росія – Захід. Він хотів від обох отримати ресурс на подолання економічної кризи. Але після ночі на Майдані 11 грудня він сів між двох стільців.

Як оточення Президента могло допустити такий сценарій?

Вони — заручники. Безумовно, розумні можуть впливати на ситуацію в системі, де є противаги та стримування. Та зараз такі механізми відсутні. Все вирішує Президент.

У Партії регіонів лишається "залізобетонний" електорат на  Сході та Півдні країни. Як влада може розпорядитися цією підтримкою?

На Сході рейтинг Президента теж падає нижче 10%. Далі буде гірше, бо економічна ситуація ускладнюватиметься. Вже не вистачає коштів на зарплати, Нацбанк проводить емісію, встановлені ліміти на зняття грошей з рахунків. Ми на межі економічної катастрофи — дефолту. За нею відтік інвестицій, мінімізація торгівлі з цивілізованим світом, санкції проти окремих осіб та підприємств, обвал доходів бюджету.

Ви зрозумійте, то, що трапилося на Майдані в ніч на 11 грудня, в присутності у Києві Ештон та помічника Держсекретаря – це стоп-кран на повному ходу. На цьому тлі проблеми з Росією від підписання Асоціації здаватимуться просто дрібницями.

Скільки треба грошей, щоб закрити економічні діри України?

Мова ж не про 10 чи 30 мільярдів "від Путіна". Кажуть, Кремль підтримає Януковича — і розколе Україну. А навіщо Росії ці проблеми? У неї нема зайвих трильйонів. Російська еліта не погодиться утримувати черговий неповноцінний режим. Кому треба ще одна Абхазія, з якою не знають, що робити?

На блокування імпорту українських товарів росіяни знайшли ресурси.

Це був блеф. Якби на кордоні застрягла та кількість товарів, що озвучувалася, фури стояли б від Харкова до Чопа. Цей театр влаштували, щоб вплинути на західних політиків, які вели переговори з Януковичем.

Як тоді пояснити непідписання Януковичем Угоди про асоціацію?

Захід був готовий виділити гроші Україні тільки під прозорі проекти — на інфраструктуру з відкритими тендерами, реформи. Усе за межами корупційних схем.

І сталося так, що Янукович пошив у дурні європейську бюрократію.

Вони не дуже побиваються за цим. Кажуть: хочете до нас – приймайте наші правила. Не хочете – не йдіть.

Як оцінюєте дії лідерів опозиції під час Майдану?

Вони діяли так, як дозволяв їхній розум. Хтось каже, треба було радикальніше чи навпаки. Але подякуймо, що вони "стоять". Це дає величезну перспективу кожному з них.

Опозиціонерам треба чітко оголосити свою тактику на переговори з владою та Заходом. Треба зміцнювати протести, переходити до загальнонаціонального страйку. У Банкової немає потуг загасити цю хвилю. Число прихильників Майдану зростатиме серед силовиків, чиновників.

На вулицях Києва все спокійно. Тиша в регіонах. Звідки взятися загальнонаціональному страйку?

Яка тиша в регіонах? У Львові, Тернополі чи Одесі? Насправді, Україна бурлить. Навіть у Донецьку чи Луганську за цим спокоєм ховається колосальна негативна енергія. Послухайте розмови людей в транспорті, невдоволення підприємців, які платять податки наперед. Ситуація накручується, як пружина. Поки всі благають, щоб скінчилося мирно. Але ви бачили емоції людей при поваленні пам’ятника Леніну. На майдані будують барикади як спосіб захисту від влади. Такого не було 2004 року.

Де шанс Януковича на порятунок ситуації?

Президент заявив, що готовий до діалогу. Якщо це не обман, то днями ми почуємо заяву про відставку уряду. За посередництвом  Європи мають відбутися справжні переговори, а не імітація. Бо зустріч чотирьох президентів і два "круглі столи" Кравчука не дали результату.

Треба звільнити всіх затриманих, покарати провокаторів безпорядків. Потім призначити технічний перехідний уряд, який візьме на себе колосально непопулярні кроки в економіці. Зрештою треба приймати нову модель державної влади. Нинішня концентрація важелів в одних руках не дає виходу із ситуації.

Якщо Янукович пристає на подібний сценарій, все можна буде виправити. Економічна й політична ситуація стабілізується і без вливання великих ресурсів.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
Источник: Сергей Шевчук
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!