Блог

Алексей Буряченко: 5 грудня -- старт нафтового ембарго та запровадження price cap

Санкції в дії.

5

comments13749

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Сьогодні, 5 грудня почне діяти європейське ембарго на російську нафту. Детальніше про обмеження щодо російської нафти я писав у своїх статтях – «Нафта закрита в портах. Чергова істерика росії»/ https://comments.ua/ru/blog/nafta-zakrita-v-portah-chergova-isterika-rosii-1898.html; «Нафтове ембарго. Чи дійсно захід перейшов до «пекельних» санкцій?»/ https://comments.ua/ru/blog/naftove-embargo-chi-diysno-zahid-pereyshov-do-pekelnih-sankciy-1891.html; «Чи буде в росії аналог марки Brent? Нафтові перегони»/https://comments.ua/ru/blog/chi-bude-v-rosii-analog-marki-brent-naftovi-peregoni-1975.html.

 

Також слід зауважити на додачу до ембарго, ЄС вирішила встановити граничну ціну на нафту та нафтопродукти, які походять або експортуються з росії, на рівні $60 за барель, яка запрацює теж, 5 грудня. Також за угодою 27 держав-членів Європейського союзу (ЄС), члени Великої сімки (США, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія та Великобританія) та Австралія, що спільно називається «Коаліція обмеження цін на нафту», було прийняте рішення приєднатися до ЄС та встановити верхню межу цін на морську сиру нафту російського походження у розмірі $60 за барель. Як зауважено у заяві «Коаліції обмеження цін» -- «Обмеження цін є важливим інструментом для обмеження доходів, які Росія отримує для фінансування своєї незаконної війни в Україні, а також для підтримки надійних поставок нафти на світові ринки».  

 

Відмічу, цього тижня, «Коаліція обмеження цін на нафту» також < > «заборонить широкий спектр послуг, включаючи морське страхування та торгове фінансування, пов'язаних із морським транспортуванням сирої нафти російського походження («російська нафта»), якщо тільки покупці не куплять нафту за ціною $60 або нижче. Імпортери, які купують російську нафту за граничною ціною або нижче, збережуть доступ до низки послуг країн Коаліції. З 5 лютого 2023 року ця заборона на послуги поширюватиметься на морські перевезення нафтопродуктів російського походження, якщо тільки ці продукти не продаватимуться за ціною або нижче, яка буде оголошена до 5 лютого 2023 року», як заявлено в прес-релізі Міністерства фінансів США «Інформаційний бюлетень: Обмеження доходів Кремля та стабілізація глобального енергопостачання за рахунок обмеження цін на російську нафту».

 

Зауважу, із заяви Ради Європи – «Гранична ціна буде регулярно переглядатися, починаючи з 15 січня, щоб стеля завжди залишалася як мінімум на 5% нижче середньоринкової». Також рішення встановлює рівень, на якому «застосовується виняток, та запроваджує перехідний період тривалістю 45 днів для суден, що перевозять сиру нафту російського походження, придбану та завантажену на судно до 5 грудня 2022 року та вивантажену в кінцевому порту призначення до 19 січня 2023 року. Оскільки гранична ціна може періодично переглядатися з метою адаптації до ринкової ситуації, сьогоднішнє рішення також встановлює перехідний період 90 днів після кожної зміни граничної ціни, щоб забезпечити послідовне застосування граничної ціни всіма операторами». Тобто, попри те, що схема здається дещо складною, її мета дуже проста - скоротити доходи від експорту енергоресурсів з Росії та одночасно уникнути зростання цін на нафту, якщо припинення поставок призведе до тимчасового дефіциту палива на ринку.

 

Кремль уже відреагував на таке рішення. Так, спікер путіна Пєсков заявив, що Москва не сприйме стелю цін на російську нафту, -- «Зараз аналізуємо. Певна підготовка була проведена до такої стелі. Ми приймати цю стелю не будемо, а як буде організована робота, після аналізу, який буде швидко зроблено, ми повідомимо».

 

Нагадаю, введення стелі цін на російську нафту увійшло до восьмого пакету санкцій ЄС, яка почне діяти для сирої нафти з 5 грудня, а для нафтопродуктів з 5 лютого 2023 року. Також, акцентую, нафта і нафтопродукти є ключовим джерелом експортної виручки в Росії, на їхню частку припадає майже 37% всього товарного експорту ($180 млрд), за даними ФМС за минулий рік. Експорт природного газу, відмічу, їм значно поступається - $64 млрд за той же період. Минулої осені Мінекономрозвитку прогнозувало, що нафтогазовий експорт 2022 року принесе росії $251 млрд.

 

Отже, наскільки бюджет росії залежить від нафти та газу. [Дані наведені за 2021 рік] ||У цілому нафтогазові доходи федерального бюджету росії у 2021 року становили 9,06 трлн крб., чи близько 36% загальних доходів скарбниці, за даними Мінфіну. З них ПДПІ на нафту приніс бюджету 6300000000000 руб. Ще 1 трлн руб. приніс відносно новий податок - ПДВ від видобутку вуглеводневої сировини (враховує прибутковість конкретного проекту; неможливо точно виділити ПДВ щодо нафти). Експортні мита на сиру нафту забезпечили бюджету ще 708 млрд руб., а на нафтопродукти - 391 млрд руб. Таким чином, лише від нафти та продуктів її переробки федеральний бюджет росії у 2021 році отримав до 8 трлн руб. Але нафтогазові надходження до бюджету залежать від експорту нафти та нафтопродуктів нелінійно. Безпосередньо від обсягів експорту залежать лише вивізні мита, куди 2021 року припадало 12% всіх нафтогазових доходів (1,1 трлн крб.). Ціну на нафту в експортному миті російський Мінфін враховує, щомісяця перераховуючи розміри мит на основі моніторингу цін російської нафти Urals.

 

ПДПІ як податкова база враховує обсяги нафтовидобутку, який загалом може скоротитися на 17% у 2022 році у разі відмови європейських країн від російської нафти, повідомляв наприкінці квітня міністр фінансів Антон Сілуанов. Крім того, рубльові надходження ПДПІ та експортних мит до бюджету залежать від курсу долара до рубля (що він вище, тим більше ці надходження; на 31 травня курс становить 61,2 руб. за долар). Зрештою, є також зворотний акциз на нафтову сировину: бюджет платить переробникам нафти за її високих експортних цін, субсидуючи тим самим внутрішні ціни на пальне. Це відшкодування (2021 року коштувало скарбниці майже 1,3 трлн крб.) слід віднімати з нафтогазових доходів.|| 

 

Отже, як ми можемо бачити федеральний бюджет росії дуже залежний від енергоресурсів. І питання нафти і нафтопродуктів дуже болісне для росії. Адже, «через ембарго і обмеження цін росія буде змушена скоротити видобуток нафти», повідомив віце-прем'єр Олександр Новак. Так Новак зауважив, що позиція Росії не змінилася: «Ми не плануємо постачати нафту та нафтопродукти до країн, які застосовуватимуть принцип цінової стелі». Наслідком запровадження санкцій, за словами Новака, буде або переорієнтація поставок на ринково-орієнтованих партнерів, або скорочення видобутку.

 

Як я уже зауважував, стеля цін на російську нафту починає діяти з 5 грудня. Тобто барелі, які продаються дорожче, втратять страховки при танкерних перевезеннях, що закриє для них не тільки порти країн G7, а й турецькі протоки. І хоча теоретично збережуться можливості експорту в Азію, на практиці знайти покупців на всі обсяги росія навряд чи зможе – а це 1,5 млн. барелів сирої нафти і 1 млн. барелів нафтопродуктів на день [прогноз Міжнародне енергетичне агентство]. За оцінкою МЕА, російській нафтовій галузі доведеться скоротити виробництво у 2023 році на 1,4 млн барелів на добу, а на піку – навесні – обвал може досягати 2 млн барелів щодня. Середньорічний видобуток у росії, за прогнозами, опуститься до 9,6 млн барелів на добу - рівня кінця 2000-х. 

 

Зауважу за такими прогнозами для нафтової галузі росії -- це може означати крах, відновитися від якого вона не зможе. До прикладу, різко зменшивши видобуток у пандемію, росія не змогла повернути її на колишні рівні [дослідження Інституту міжнародних фінансів (IIF)]. На виснажених родовищах, відкритих ще за часів СРСР, свердловинний фонд не вдалося перезапустити навіть із сучасними технологіями. Тепер же, коли західні нафтосервісні компанії, на тлі повномасштабної війни росії проти України, пішли з росії ситуація стала вкрай критичною. 

 

Слід також підкреслити, що качати нафту, не маючи покупців, росія також не зможе. Так як в росії просто немає сховищ, куди її можна було б залити. Також, обвал нафтовидобутку обіцяє проблеми федеральному бюджету, який готували явно без огляду на наслідки нових санкцій. У макропрогнозі Мінекономрозвитку, на основі якого оцінювали доходи наступного року, закладено лише незначне зниження видобутку – з 515 до 490 млн. тонн на рік (-5%). При цьому нафтовий експорт, як вважає МЕР, має навіть зрости – з 243,1 до 250 млн тон. Навіть за таких показників федеральний бюджет отримає 3 трильйони рублів дефіциту. Але насправді дірка може виявитися в 1,5 рази більшою - до 4,5 трильйона рублів і це за самими оптимістичними прогнозами.

 

Повернуся до стелі ціни у $60, які прийняті нашими західними партнерами. Отож, Україна наполягала на меншій граничній ціні у $35 за барель. І Міжнародна робоча група щодо санкцій проти Росії, яку очолюють керівник ОП Андрій Єрмак і директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), екс-радник Президента США з питань національної безпеки Посол Майкл Макфол, напрацювала і опублікувала дослідження щодо обмеження ціни на російську нафту «Документ робочої групи №10: запровадження граничної ціни на нафту». З повним текстом дослідження можна ознайомитися за посиланням: https://www.president.gov.ua/storage/j-files-storage/01/16/69/98284d197d8e27b62a0c388a4f3c81bf_1669901138.pdf.

 

В дослідженні Міжнародна робоча група провела аналіз обмежень ціни порівняно з поточною світовою ціною на нафту близько $85 за барель і обґрунтувала чому саме гранична ціна повинна бути $35 за барель:

 

  1. Обмеження ціни на російську нафту на рівні $75 за барель дозволило б російським цінам на нафту зрости з поточних рівнів – дисконт $20-25 за барель – і підтримати доходи Росії від експорту нафти і газу у 2023 році на рівні ~$230 мільярдів. Це було б гірше, ніж взагалі не запроваджувати верхню межу ціни, і може призвести до встановлення високої межі ціни на російську нафту.

 

  1. Обмеження ціни на російську нафту на рівні $55 за барель призведе до скорочення російських доходів від продажу нафти і газу у 2023 році до приблизно $166 мільярдів, що поставить Росію під певний фінансовий тиск. Це було б лише незначним посиленням режиму порівняно зі статус-кво.

 

  1. Обмеження ціни на російську нафту на рівні $35 за барель призведе до скорочення доходів Росії від експорту нафти і газу до $100 мільярдів і одразу ж поставить Росію під серйозний фінансовий тиск. Водночас, така ціна на російську нафту залишається вищою за середню собівартість видобутку в Росії ($10-15 за барель), що зберігає стимули для Росії постачати нафту.

 

Зауважу, за наслідками проведеного дослідження Міжнародна робоча група закликала «країни G7 та ЄС встановити ціновий механізм на рівні $35 за барель, що на $50 за барель нижче поточних ринкових цін, щоб обмежити прибутки росії від продажу нафти та сприяти швидкому завершенню війни. Це повинно поєднуватися з потужним примусом для відстеження поставок російської нафти, а також ідентифікації та накладання санкцій на будь-які компанії, що беруть участь у схемах обходу санкцій».

 

Як вже відомо із ухвалених рішень «Коаліція обмеження цін» гранична ціна становитиме $60 за барель. Так, нам би хотілося бачити інші цифри і інше рішення наших західних партнерів. І тут я погоджуюсь із Президентом України Володимиром Зеленським, який зауважив, що «дискусія щодо обмеження експортної ціни на російську нафту закінчилася, на жаль, без серйозних рішень. Тому що не назвеш серйозним рішення встановити таку межу для російських цін, яка цілком комфортна для бюджету держави-терориста». Також, він наголосив, що Росія завдала вже колосальних збитків усім країнам світу свідомою дестабілізацією енергоринку, а світ «ніяк не може зважитися на її справжнє енергетичне роззброєння. Це слабка позиція. І лише питання часу – все одно доведеться застосовувати сильніші інструменти. Шкода, що цей час буде втрачено», – підкреслив Зеленський.

 

Також, голова ОП Андрій Єрмак у своєму телеграмі зазначив, що «рішення G7 і Австралії, які за ЄС запровадили обмеження ціни на російську нафту на рівні $60 за барель допоможе вдарити по економіці росії. Але ліміт все ж таки необхідний на рівні хоча б $30 за барель. Але Україна завжди досягає своєї мети і економіка росії все одно буде зруйнована, а сама росія платитиме та відповідатиме за всі злочини», – написав він. 

 

І тут не можна не погодитися, Україна завжди досягає своєї мети. І ми не одноразово бачили як наші партнери, завдяки кропіткій щоденній роботі керівництва країни, нашої дипломатії і завзятості самих українців, змінювали свої рішення на кардинально протилежні. Яскравим підтвердженням є ряд санкцій, зокрема вісім комплексних пакетів санкцій від ЄС і дев’ятий, який представили сьогодні і який стосуватиметься фінансових структур рф. Також, це військова допомога, яка, на початку повномасштабної війни, дуже складно давалася деяким європейським країнам позиція яких за ці дев’ять місяців трансформувалася і наші ЗСУ отримують допомогу і в тому об’ємі, і в тих напрямах, яка необхідна. 

 

Отже, загалом, після набуття чинності всіх європейських санкцій у нафтогазовому секторі скорочення доходів росії від експорту енергоносіїв прогнозується на рівні 40%. Отож, Україна ніколи не здається. І, як би там не було, а європейський ринок для росії вже ніколи не буде таким, як раніше.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!