Блог

Алексей Буряченко: Чергова “сова на глобусі” або хто керує ТРО насправді?

Новий скандал, новий публічний “срач”

1

comments3998

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Новий скандал, новий публічний “срач” і нове абсолютно маніпулятивне “розхитування човна” в нашому медійному просторі з боку досить відомого та, в певних колах авторитетного, вітчизняного журналіста Юрія Бутусова, який останні роки спеціалізується саме на військовій тематиці. На цей раз він звинуватив, кого б ви думали, так)), Президента України Володимира Зеленського у невчасному розгортанні сил ТРО на Південному напрямку, внаслідок чого ворог зміг реалізувати тактичну перевагу і швидко захопити  велику частину так-званої материкової частини України... Більше того, він звинувачує ДБР у тому, що вони занадто ефективно розслідують справу “Чонгару” і уже, нібито, визначилися з винними і це два генерали Наєв та Соколов... і все. На якій підставі та інформації були зроблені саме такі висновки, важко сказати, давайте розбиратися.

 

Чому я переконаний, що дана інформація, скоріш за все, має певний маніпулятивний відтінок. Перш за все, проаналізувавши положення ЗУПро основи національного спротиву” в якому дуже чітко розписані повноваження та зазначена послідовність дій військово-політичного керівництва нашої країни у разі виникнення різного роду воєнних загроз. І друге, озвучена інформація провідповідальності за “здачу Півдня” тільки двох генералів, апріорі не відповідає дійсності. Оскільки за офіційною інформацією, яку надавала свого часу саме ДБР у цій справі допитувалася величезна кількість людей від генералів, до урядовців - усіх тих хто так чи інакше володіє важливою інформацією, чи причетний до тих подій. Враховуючи вищевикладене, я глибоко переконаний, що відповідати мають усі хто причетні до того військового провалу приправленого спецслужбістським соусом... звичайно, враховуючи ступінь винуватості і це точно не тільки два генерали і тут перестороги пана Бутусова, як на мене, абсолютно марні.

 

Прізвищ я не знаю, адже з матеріалами справи я не знайомий, і не знаю скільком особам буде пред’явлене обвинувачення, але знаю, що суспільство вимагає перш за все правди, а не політичних маніпуляцій пов’язаних зі зміною політичної кон’юнктури! Хтось так сильно намагається зіштовхнути зараз лобами Зеленського та Залужного напередодні такої тяжкої зими... навіщо? Спиніться і давайте хоча б спробуємо об’єктивно розібратися в цій ситуації, враховуючи, перш за все, нормативну базу, а не амбіції та політичні вподобання. 

 

Колись я уже писав змістовну статтю з аналізом публічної інформації, документів та інтерв’ю учасників тих подій, тому ще раз повторюватись не буду. Можливо, з часом, і виникнуть нові обставини (точно виникнуть), але на даний момент в суспільстві зависло в повітрі одне питання: а що там сталося насправді і чому ворог так легко і так швидко зміг просунутись вглиб території України і фактично захопити такі міста, як Мелітополь, Токмак, Херсон, Бердянськ, Енергодар та інші?

 

Відповіді ми очікуємо, перш за все, від наших правоохоронців і відповідей максимально обґрунтованих та публічних, адже по іншому до результатів такого розслідування можуть виникнути обґрунтовані питання та скепсис з боку громадськості. А поки я хочу трішки нагадати про фабулу справи і зосередитися саме на питаннях по розгортанню ТРО, які і викликали найбільший суспільний резонанс.

 

За наявною в ЗМІ інформацією Державне бюро розслідувань дійсно має кримінальне провадження в рамках якого  вивчається можлива  бездіяльність військових посадових осіб Збройних Сил України, що вилилося у неналежну організацію підготовки оборонних рубежів на Півдні України. Йдеться у тому числі і про  неналежне мінування мостових та дамбових переходів між ТОТ АР Крим та Херсонською областю.

 

Тут, думаю, все зрозуміло. Справа “фактова”, а не відносно особи. Після порушення, розслідування, встановлення хронології подій та причетності до них різних осіб за ступенем винуватості, ну і далі по КПК України.

 

Але давайте все ж повернимося до прямих звинувачень пана Бутусова в бік президента Зеленського, який, нагадаю, під час воєнного стану є одночасно і Верховним Головнокомандувачем.

 

Так, було озвучено, що:

- причина швидкої окупації Півдня, є недостатність сил і засобів на Херсонському напрямку;

- Президент України Володимир Зеленський не прийняв рішення про розгортання сил територіальної оборони.

 

Тепер по-кісточках:

1. Відповідно до ЗУ «Про основи національного спротиву» (регулює питання територіальної оборони), а саме ст. 19 цього Закону «Розгортання територіальної оборони на всій території України або в окремих її місцевостях здійснюється з урахуванням розвитку суспільно-політичної обстановки у військово-сухопутних зонах та зонах (районах) територіальної оборони або воєнно-політичної обстановки навколо України для своєчасного реагування та вжиття необхідних заходів щодо захисту незалежності і територіальної цілісності України та усунення загроз національній безпеці України у воєнній сфері. Підставою для розгортання територіальної оборони є введення в дію Зведеного плану територіальної оборони України або планів територіальної оборони в окремих її місцевостях.

 

2. Рішення про введення в дію Зведеного плану територіальної оборони України або планів територіальної оборони в окремих її місцевостях приймається Радою національної безпеки і оборони України за поданням Головнокомандувача Збройних Сил України, у якому зазначаються …

 

3. Рішення Ради національної безпеки і оборони України про введення в дію Зведеного плану територіальної оборони України або планів територіальної оборони в окремих її місцевостях, яке введене в дію указом Президента України, підлягає негайному оголошенню через медіа або оприлюдненню іншим способом.

 

Таким чином і враховуючи вищевикладене, стає зрозумілим, що для розгортання ТрО на Херсонському напрямку, Головнокомандувач ЗСУ мав спочатку підготувати подання на РНБО, обґрунтувати необхідність розгортання його на Херсоні та передачі в підпорядкування КОС ЗСУ (Наєву С.І). При цьому, перед поданням ГкЗСУ, командувач КОС ЗСУ (Наєв С.І.), мав звернутися до нього з потребою розгортання сил ТрО у зв’язку з недостатністю наявних сил і засобів.

 

Так, я розумію, що це - бюрократизація процесів, разом з тим, якщо в діях будь-яких “працівників” держави та людей буде хаос та тільки необґрунтовані звинувачення, так правову та демократичну державу ми точно не побудуємо.

 

І якщо досудовим розслідуванням жодних підтверджуючих документів про те, що Головнокомандувач ЗСУ звертався до РНБО з обґрунтуванням необхідності розгортання ТрО, у тому числі на Херсонському напрямку, не виявлено, то давайте від цього і відштовхуватись, а не натягувати чергову “сову на глобус” і звинувачувати усіх підряд, але тільки не тих хто насправді винен...

 

Більше того, я глибоко переконаний, що ця гризня з постійними пошуками винних і маніпуляцією свідомістю взагалі нікому не принесе користі. Зараз не час, почуйте мене! Зараз потрібно показувати нашим друзям та ворогам єдність та принциповість, а не сеанси взаємного голковколювання. Подивіться навколо і зрозумійте - зараз не до політики, а до дій, конкретних та спільних дій для потужного захисту нашої державності.

Не вірте байкам, усе перевіряйте в першоджерелах та законах України, і будьте уважними.

 

P.S. І як вишенька на торті наводжу Вам пряму норму ЗУПро основи національного спротиву” без пояснень та роз’яснень:

 

Стаття 7. Керівництво національним спротивом

1. Загальне керівництво національним спротивом здійснює Президент України як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України через Міністра оборони України.

2. Безпосереднє керівництво територіальною обороною здійснюється:

1) на всій території України - Головнокомандувачем Збройних Сил України через Командувача Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

 

Я гадаю нікому різницю між словами “загальне” та “безпосереднє” пояснювати не потрібно? Ну ок, і живіть тепер з цим...



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!