Блог

Вадим Трюхан: Хроніки США: бидло проти демократії

Фотографії з-за океану, які облетіли весь світ, не радують. Події, що спровокував все ще діючий Дональд Трамп своїм фанатичним небажанням злізти з крісла, яке вже нагадує ідіотизм, матимуть довгограючі наслідки.

0

comments2896

Вадим Трюхан

юрист-міжнародник

Голова правління громадської організації «Європейський Рух України» та юридичної фірми "ЮМАС". Дипломат, юрист-міжнародник, магістр державного управління, експерт з європейської інтеграції, національної безпеки, міжнародного публічного та європейського права. Працював на різних посадах в МЗС України, - від аташе Договірно-правового управління до заступника директора департаменту ЄС і Посла з особливих доручень. Був директором Координаційного бюро європейської та євроатлантичної інтеграції в Секретаріаті КМУ. Працював а Адміністрації Президента України, а також за кордоном, зокрема в місії ОБСЄ у Хорватії та в місії Ради Європи зі спостереження за виборами в Косово. 


По-перше. США доведеться довго відбілювати свою репутацію, як держави, здатної захистити себе від будь-якого ворога і «дати по зубам» любому, хто наносить шкоду їх національним інтересам, де б це не мало місце на всій планеті. Захват Капітолію купкою бидлуватих фанатиків Трампа - це гірше, з репутаційної точки зору, ніж атака терористів 11 вересня 2001-го року. Адже такого сорому американці не переживали з 1812 року. При цьому тоді були воєнні часи, а цього разу це трапилося в мирні.

 

По-друге. Якщо те, що скоїли фанати Трампа, а особливо сам Трамп, залишиться без належного реагування американської держави, то проникнення до Капітолію може стати лише квіточками. Під прикриттям лозунгів про свободу і демократію, Америку може накрити за “ефектом доміно” хвиля захоплень адміністративних будівель і насилля, за надуманими приводами фанатиків різних мастей, яка продовжуватиметься  багато років. Свавілля і погроми можуть стати звичними «ягідками», які відкинуть США на  десятиліття назад.

 

По-третє. Можна скільки завгодно публічно називати Трампа «ворогом держави», “небезпечною людиною”, загрожувати йому імпічментом чи банити його акаунти у соціальних мережах. Але десятки мільйонів американців, які його досі підтримують, переконати в тому, що він злетів з котушок,  не вдасться запросто. І навіть, запроторивши його за грати, чого виключати після останніх подій теж вже не можна, ситуацію заспокоїти навряд чи вдасться швидко.

 

По-четверте. Джо Байдену дістається держава з серйозною хворобою, яку спровокував його попередник. Для подолання наслідків політики останнього, яка полягала у реалізації в життя лозунгу «Трамп завжди правий», доведеться докласти надзусиль. Насправді з'ясувался, що для 45-го Президента США головним було не “Make America grait again”, а “Keep Tramp number one for ever”. На обожнюванні себе любимого погоріли безліч диктаторів. Вперше осоромився аналогічно й легітимний лідер найпотужнішої держави у світі. І травму, яку таким чином він наніс майже половині американського суспільства, доведеться лікувати ще довго.

 

І останнє, позитивне. Фінансові ринки напрочуд спокійно відреагували на нещодавні події у Вашингтоні. Це означає, що фінансисти не вірять в те, що Трамп піде до кінця за принципом «пан, або пропав». Відповідно апокаліпсис відкладається. Невдовзі Білий Дім повернеться у велику геополітичну гру. Чекати залишилось на довго, менше двох тижнів. 

 

Чому так? Бо бидлу демократію не перемогти. Навіть якщо це бидло породив сам діючий Президент США, адже за 12 днів він стане вже простим громадянином, без недоторкананості, якому ще довееться відповідати перед Законом.

 

А поки що спостерігаємо за лавиноподібним процесом відставок в  Адміністрації  Трампа і його безславним завершенням власної політичної кар'єри.

 

God Bless America!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!