Блог

Алексей Буряченко: Корупційні схеми у сфері виконання кримінальних покарань

Боротьба з корупцією. Знакові кейси.

2

comments2038

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

NV повідомило про цікавий та показовий кейс, який я не міг обійти увагою, як це зробило більшість ЗМІ. Отже, правоохоронці затримали керівника Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції, який за хабар від підприємця змушував в’язнів працювати на деревообробному виробництві (https://nv.ua/.../u-lvovi-zatrimali-posadovcya-min-yustu... ). За інформацією джерел Суспільне Львів у правоохоронних органах, йдеться про Ігоря Тимочка. У прес-службі Міністерства юстиції України цю інформацію підтвердили (https://suspilne.media/.../842365-posadovca-derzavnoi... ). 

І ми спочатку розберемо цей кейс, а потім уже зробимо ґрунтовні висновки. Адже, проблема значно-значно глибше того що лежить на поверхні.

 

В матеріалах зазначено, що посадовець дозволяв підприємцям безкоштовно використовувати працю ув’язнених у виробництві їхньої продукції. Так, у липні до чиновника звернувся комерсант, який займається заготівлею лісу. Підприємець запропонував налагодити обробку деревини в цеху у виправному закладі Львівської області. Посадовець відповів, що це можливо лише за умови, що він отримуватиме від 70 до 100 євро за кожен кубометр обробленої деревини. З липня до вересня чиновник отримав понад 2 тисячі євро. Передачу грошей зловмисник призначив в одному з кафе у центрі Львова. Чоловіка затримали після того, як він взяв гроші. За інформацією з Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України, які проводили спільну операцію: "Задокументовано, що фігурант налагодив корупційну схему із компанією, яка займалася обробкою деревини на території однієї із виправних колоній. Зокрема, посадовець умисно затягував процес укладання офіційних договорів на виконання господарських робіт, а оплату від бізнесменів отримував готівкою".

Резюме:

1. Цей кейс точно не рядовий, оскільки затриманий не звичайний керівник УВП, чим уже мало кого здивуєш, а очільник цілого Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України. Хто те в курсі, це управління "покриває" своїм впливом 5 областей -- Волинську, Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську та Рівненську. (Положення Мінюсту від 24.12.2019 за №4191/5);

2. Затримання на хабарі чиновника такого високого рівня в системі виконання покарань, ще і на фоні нещодавнього скандалу з масовим побиттям та катуванням засуджених в колоніях (https://fakty.com.ua/.../20240529-pobyttya-kyjkamy-ta...), показово засвідчує, що в цьому напрямку роботи Мінюсту величезні проблеми і це ще дуже м'яко кажучи. А факт дачі премії у 400 тис.грн. "за особливі досягнення в роботі" керівнику колонії якого обвинувачують у катуванні, за словами омбудсмена Лубінця, надає тій ситуації що склалася особливо абсурдного та резонансного забарвлення.

3. У мене складається враження, що після уходу Малюськи з позиції міністра, у "схемщиків" в Управлінні з питань виконання показань Мінюсту пропала і "політична криша", а нова очильниця міністерства не погодилась прикривати старі корупційні схеми... От і залишились "тюремники" один-на-один з правоохоронцями, а матеріалів там уже накопичилося за їх "корупційні подвиги" більше ніж достатньо...

4. З останнього ми можемо зробити обґрунтовані висновки, що корупційні "схеми" в пенітенціарній системі уже давно вийшли за межі однієї колонії, області, чи навіть регіону -- вони є всюди, по всій Україні!

 

А оскільки керівництво та координація таких процесів, в закритій для лишніх очей системі відбування покарань, є типовим та клішованим, подібні схеми з незаконним використання праці засуджених, як у колоніях, так у виправних центрах, з великою вірогідністю, можуть носити масовий характер. Печі в лісах, незаконна рубка, деревообробка та металообробка, задіяння засуджених поза межами УВП в приватних бізнес-структурах -- це величезний масив напрямків для ЖОРСТКИХ перевірок правоохоронців. Також, рекомендую звернути особливу увагу на повернення ПДВ з деревного вугілля, яке пов'язані особи через підставні фірми продають за кордон... Там має бути ДУЖЕ фінансово цікаво.

 

І на останок, для тих хто хоче більш ґрунтовно розібратися в питанні, рекомендую одну із моїх статей під назвою: "Мобілізація засуджених і післявоєнна відбудова. Що спільного? Частина 2"

(https://comments.ua/.../mobilizaciya-zasudzhenih-i...) А так, кейс дуже симптоматичний і, переконаний, що нашим ЗМІ на нього потрібно звернути значно більше уваги.

 

Бережіть себе, близьких та Україну!

 

P.S. Я розумію що доля тих хто відбуває покарання, можливо, мало кого справді цікавить і цих людей зріклася відчутна частина суспільство, але це не по-людськи. А коли людина потрапляє в місця позбавлення волі - це не означає що вона потрапила у рабство! 

 

Більше того, утримуються ув'язнені за наші податки і основною ціллю є – виправлення,, а не зірвання здоров'я на важких незаконних працях, як у середньовіччі. Як ми потім можемо розраховувати на їх соціалізацію? Питання риторичне. Але шанс є, оскільки ми про це говоримо.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!