Блог

Бала Віталій: Про Донбас і зустріч у Берліні

Чи добре, що на зустрічі ні до чого не домовились?

0

comments11308

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




У четвер у Берліні відбулась зустріч політичних радників лідерів "Нормандського формату".

Зустріч, від якої навряд чи хтось очікував конкретних результатів, продовжувалась понад 8 годин.

Добре це чи погано, можна трактувати та інтерпретувати по-різному, але глава офісу президента Андрій Єрмак на брифінгу, після зустрічі повідомив, що розбіжності між сторонами, тобто Україною та Росією, залишились. Коротко кажучи, у Берліні, ніби ні до чого не домовились, окрім продовжувати домовлятись на наступній зустрічі. І це дуже добре, на мою думку, що не домовились, бо не можна домовлятись про виконання так званих Мінських угод у редакції лютого 2015 року, адже вони не відповідають реальній ситуації на окупованій частині українського Донбасу.

По-перше, вже вісім років російська пропаганда "виховує" людей, які там проживають у ненависті до України і переважна більшість, на мою думку, не хоче жити в Україні.

По-друге, Росія роздала там вже, як повідомляють, понад 800 тисяч російських паспортів, а так керівники так званих ОРДЛО, отримали партійні квитки правлячої російської партії. Тому, питання виборів, взагалі не може стояти у порядку денному, що найменше років 5 а може і всі 10, бо як можуть голосувати чи навіть обиратись за українським законодавством громадяни іноземної держави, це взагалі повний нонсенс.

По-третє, виконання пунктів Мінських домовленостей порушує Конституцію України, а саме статтю 1. та статтю 2,, де йдеться про територіальну цілісність, унітарність та суверенітет України.

І саме головне, без вирішення питання ментального розриву між переважною кількістю людей, які проживають на тимчасово окупованих територіях та громадянами України не може бути і мови про реінтеграцію цих територій.

Отже, станом на сьогодні не було ні перемоги, ні зради, що також не є погано.

А план реінтеграції, на мою думку, повинен бути наступним.

1. Деокупація

2. Демілітаризація

3. Контроль Україною свого кордону

4. Перехідний період протягом 5-10 років, під час якого відбудовувати Донбас за рахунок створеного спеціального міжнародного фонду.

5. А вже після виконання попередніх пунктів можна проводити вибори.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!