Блог

Віталій Бала: Тріумфальна п'ятірка

Про що говорила на цьому тижні перша п'ятірка президентського рейтингу

0

comments4763

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Тріумфальна п’ятірка

Започатковую щотижневий допис про першу п’ятірку політиків, за останніми соціологічними результатами, президентського рейтингу.

На сьогодні, 30 квітня, останнє соціологічне опитування групи Рейтинг, проведене 6-7 квітня методом телефонного опитування 2500 респондентів. Були і інші опитування, але, на мою думку, сприймати серйозно результати опитувань незрозумілих структур, які їх виконували на замовлення заангажованих інших незрозумілих структур, нема сенсу.

Рейтинг очолює Зеленський, його підтримують 24,9% тих, хто має намір голосувати та визначився із вибором. За Петра Порошенка проголосували б 13,1%, лідерку ВО "Батьківщина" Юлію Тимошенко – 12,1%, нардепа "ОПЗЖ" Юрія Бойка – 11,9%, представника "Сили і честі" Ігоря Смєшка підтримують 6,8%.

Отже, на що, на які заяви, дії цих політиків на цьому тижні, я звернув увагу.

Володимир Зеленський, президент України, своїм бажанням зустрітись з президентом країни-агресора, даючи інтерв’ю на ліво і на право іноземним ЗМІ, перебуваючи з робочим візитом на Херсонщині, змусив всіх говорити про ймовірну зустріч.

Досить дивно виглядає Зеленський коли в інтерв’ю італійський газеті La Repubblica нахиває можливим місце зустрічі Ватикан. Раніше він пропонував Путіну зустрітись на Донбасі, згодом в інтерв’ює британській газеті Financial Times також говорив про бажання зустрітись з Путіним. Ще раніше були чутки залучення ізраїльського глави уряду Нетаньягу та про можливу зустріч в Єрусалимі. Були чутки і про Австрію та зустріч у Відні. Не варто забувати і про президента Франції Макрона та можливу зустріч у Парижі.

Всі ці заяви про бажання зустрітись з Путіним виглядають насправді сумно і несерйозно. Адже Путін вже заявив, що мова на зустрічі може йти тільки про двосторонні стосунки, а про Донбас Зеленський повинен говорити з представниками ДНР і ЛНР. Та й сам Зеленський заявляє, що порядку денного зустрічі нема. На мою думку двостороння зустріч буде використана Кремлем для підтвердження головного, чого Росія так прагне досягнути так це твердження, що в Україна йде громадянська війна і Росія може бути тільки в якості посередника.

Петро Порошенко, на погоджувальній раді заявив, що чинна влада позбавляє громадян безвізового режиму, бо провалена вакцинація і нема вакцин, які визнані європейськими країнами і тільки вакцинування цими вакцинами дає можливість відвідувати ці країни. Достатньо вдалий хід як технологічний, але він загубився в інформаційному просторі країни. Порошенко також відреагував на бажання Зеленського про зустріч з Путіним і «намалював» п’ять червоних ліній:

- неприпустимість ревізії євроатлантичного курсу України;

- про національну ідентичність, стосовно української мови та української церкви;

- жодних виборів на тимчасово окупованих територіях до відновлення контролю над кордоном;

- ніяких компромісів стосовно Криму;

- ніяких пробачень Путіну за агресію, притягнення до відповідальності Кремля повинні бути у пріоритеті.

Цікаво, а Петро Порошенко розуміє, що за таких умов зустріч просто неможлива чи він просто тролить Зеленського?

Юлія Тимошенко на брифінгу у ВР, після погоджувальної ради, заявила про початок проведення референдуму за народною ініціативою щодо земельною реформи. Верховна Рада на цьому тижні саме розглядала поправки до Земельного кодексу України. Поправки, наскільки я розумію, вимагали вносити МВФ адже там передбачається можливість купівлі землі іноземцями та збільшення купівлі до 10 тисяч га. Зрозуміло, що українські фермери не зможуть конкурувати ні з іноземцями, ні з українськими латифундистами. Тому, питання референдуму стає дуже актуальним і при підготовці референдуму Тимошенко буде головним ньюзмейкером найближчим часом, а при умові проведення, взагалі зможе піднятись у рейтингу «тріумфальної п’ятірки»

Юрій Бойко, для мене, запам’ятався на цьому тижні тільки тим, що назвав відмову голосувати фракції Слуга народу за зниження тарифів зрадою виборців. Питання тарифів, навіть при завершенні опалювального сезону буде актуальним, тому подивимось наскільки послідовним і наполегливим буде Бойко у цьому питанні, враховуючи, що практично всі фракції у ВР, окрім Слуги народу будуть вимагати зниження тарифів.

Смєшко Ігор компетентно на ефірах коментував загострення на кордоні та можливою війною з Росією. Так він заявив, що саме авіацію РФ головною загрозою для України у разі широкомасштабної війни. Крім того, досить вдало зазначив, що для Путіна вирішення українського питання-абсолютна капітуляція України. У царині безпеки Смєшко відчуває себе впевнено і на цьому тижні вдало коментував ці питання в українському інформаційному просторі.

P.S. На цьому тижні найбільш активним був Володимир Зеленський він повність використав свій статус президента, але його інформаційна активність була пов’язана, на мою думку, з невдалою темою зустрічі з Путіним, що навряд чи сприятиме зростанню його рейтингу, хоча деякі невідомі структури «малюють» йому таке зростання.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!